Cuzco városa (Peru)
2014. október 07. írta: gyhegyi

Cuzco városa (Peru)

A perui Cuzcót az indiánok a világ köldökének nevezték, és a spanyol hódítás előtt ez volt a hatalmas inka birodalom központja. Főterét a messzi partokról ideszállított tengeri homok borította, amelybe arany és ezüst szobrocskákat rejtettek annak szimbólumaként, hogy a tenger az élet eredete. A spanyolok kimazsolázták az aranyat és az ezüstöt, lerombolták az inkák kultikus épületeit, és a helyükön felépítették Cuzco új főterét.

58397852.jpg

Cuzco főtere (Forrás: www.panoramio.com)

Amit most Plaza de Armas-nak, a Hadsereg terének neveznek, mint az ország legtöbb főterét. A teret egyemeletes, árkádos, gyarmati stílusban épült házak szegélyezik, amelyek némelyikében turistafogó éttermek üzemelnek, és meglehetősen drágán adják a gyenge-közepes ételeket. (De hát Latin-Amerikába nem elsősorban a kulináris örömökért utazik az ember)

A helyi konyhánál sokkal mélyebb élményt adnak a főtéren álló templomok. A katedrálist több mint négyszáz festmény díszíti. A legjellegzetesebb az Utolsó vacsorát ábrázoló kép, amelyen a helyi festő fantáziájának megfelelően Jézus az indiánok kedvenc ételét, tengerimalacot eszik papayával. A katedrálist belépődíjas turistaként is felkereshetjük, de ha előtte beülünk a reggeli misére, akkor azt is észrevehetjük, hogy még a templomban is mennyire elkülönül egymástól a helyi kreol (fehér) elit és a lakosság többségét kitevő indián többség.

Cusco+Cathedral1.jpg

Cuzcói katedrális (Forrás: www.http://travel-wonders.com/) 

A tér közelében láthatjuk azokat a fantasztikus, habarcs nélküli kőalapokat, amelyeket az inkák milliméternyi pontosan illesztettek össze. Che Guevara A motoros naplójában leírja, hogy két évvel az 1950-es földrengés után járt Cuzcóban, és míg a spanyol korszak építményei közül sok megsérült, megrongálódott, az inka alapok sértetlenül élték túl a katasztrófát. Ő ebből politikai következtetéseket is levont, a kreol uralom végét prognosztizálta. De ez egyelőre elmaradt, a városkép meghatározó eleme a sok szegényes külsejű, alacsony növésű indián.

Inka falmaradvány Cuzcóban

A főtértől nem messze van a Qurikancha, az inka birodalom egykori kultikus szíve, a Naptemplom. Ma dominikánus templom, de amennyire lehet, helyreállították és restaurálták a kevéske megmaradt inka épületrészeket is. A belváros szűk utcáin sétálva magunk is felfedezhetünk egy-egy, nagy kövekből összeillesztett inka falmaradványt.

Cuzco 3400 méter magasan fekszik, első este mi is megéreztük a magaslati levegő okozta szédülést. Szerencsére szállásunk folyosóján éjjel-nappal ki volt készítve a kokalevelekből készült tea, amely némi erőt adott az esti sétához. Cuzcóba Limából busszal is el lehet jutni, ez húsz órás rázkódást jelent az Andok hegyei között. Mi kényelmesebben, repülővel utaztunk Limából, de közvetlen járatok indulnak Cuzcóba a kolumbiai Bogotából is.

Peru.jpg

Cuzcói tér naplementekor

Cuzco önmagában is izgalmas város, az inka birodalom és a spanyol uralom legszebb emlékeit kínálja, s talán a magaslati levegő, meg a kokatea is hozzátett valamit ahhoz a lebegő, varázsos érzéshez, amit a falai között éreztünk. De a legtöbb látogató azért érkezik ide, mert innen indul az út a Machu Picchura. Ami ugyancsak világörökség, így hamarosan arról is írunk. 

Cuzcóhoz elég sokat kell utaznunk: 11190 kilométerre fekszik Budapesttől ez a város, amely 1983-ban lett az UNESCO világörökségének a része.

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr616759167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misszlemon 2014.10.09. 04:54:01

Kozep-Amerikaban elek. Volt szerencsem Cuzcoban jarni es megszallni. A cikk nagyon szegenyes es feluletes. Remelem, ezert nem kapott honorariumot? Hogyan tehetnek fel sajat kepeket?

gyhegyi 2014.10.09. 09:07:18

Kösz a rosszindulatot. Hiába, honfitársak vagyunk:-) A magyarok mindenütt csak magyarok:-) Ilyen terjedelemben mi férhetett volna még bele?

misszlemon 2014.10.09. 15:40:57

Sajnalom, nem rosszindulat. Ha valaki van olyan szerencses, hogy eljuthat Cuzcoba, es meg is osztja, akkor alaposabban mutat be. Bocsanat, nem akartam megbantani! Nem ereztem az igazi "megeltem" elmenyt, ez egy ollozasnak tunik. A foteren levo ettermek nem dragak, es a kinalatuk finom. Tesztelve. Nem tudom, honnan szarmazik ez az otthoni "Latin-Amerikaba nem a kajaert megyunk" felfogas. A magaslati betegseg nem csak szedules, korulottem mindenki hanyt. Az inka-koves kepnel ki lehetett volna emelni a 12 oldalu kovet. Columbia fovarosat "boliviai" Bogotanak nevezi. Van Boliviaban is Bogota? Szivesen segitek egy Macchu Pichuban - mar a tema varazsa miatt is.

gyhegyi 2014.10.09. 21:46:07

Én is sajnálom az első komment csípős hangnemét. De ennek a blognak vannak szabályai: egy ismertetés max 2800 karakter lehet, max négy fénykép fér bele és kell néhány sor a megközelítésről, mikor lett világörökség stb. A kaja ízlés dolga, nekem és sok ismerősömnek nem igazán jött be. Mondjuk sem a disznóhúst, sem a babot, sem a kukoricát nem szeretem. A magaslati levegő egyénfüggő, én este érkeztem, kicsit szédültem és másnap már semmi gond sem volt. A Bogota elírás, kösz.
Itt pedig egy esszém Cuzcóról

mozgovilag.com/?p=923

Ha nem sikerül megnyitni, a Mozgó Világ honlapján is kijon. Hegyi Gyula A világ köldökén.
süti beállítások módosítása