A szent kaya erdők (Kenya)
2015. február 22. írta: tboros

A szent kaya erdők (Kenya)

Él kilenc törzs a mai Kenya területén, akik a midzsikenda népet alkotják. Kevesen hallottak róluk, és még kevesebben arról, hogy mindegyik midzsikenda törzsnek van egy szent erdeje, melyek neve: kaya.  A kaya erdők nyújtanak misztikus kapcsolatot az ősökkel, a helyiek szakrális földje ez a hely. És immár a "világörökség-vadászok" is szabadon látogathatnak egy ilyen erdőt. 

sacred-mijikenda-kaya-forests-kenya.jpg

Forrás: https://worldheritagef13.wordpress.com/2014/05/14/things-you-may-not-know/

A kaya erdők Kenya tengerpartjához közel fekszenek, mégis kevés utazó téved ide. Talán szerencse is ez, hiszen egyre kevesebb érintetlen hely van az országban, amely megőrizte több évszázados hagyományait. Az erdők közül, melyek kilenc törzs szent helyei, csupán egy látogatható viszonylag egyszerűen, a Diani Beach melletti Kaya Kinondo. Az erdőben az érintetlenség érzete foghat el minket, ami nem is csoda, mert a törzsbeliek nagyon vigyáznak az itteni természeti értékekre. Csak a helyi vezető kíséretében lehet bemenni az erdőbe, át kell öltözni egy fekete szári típusú ruhába, és akár egy templomban: nem szabad fejfedőt viselni vagy akár csak "illetlenül" megcsókolni a párunkat. Sőt: meg ne próbáljunk akár egy lehullott falavelet is elvinni az erdőből, itt halálosan komolyan veszik, hogy "fűre lépni tilos". Az erdőbe való belépés pontos szabályait az idősek tanácsa határozza meg.

p1020822.JPG

Forrás: Világörökség blog

Az erdőben a leglenyűgözőbb a hangulata. Más világörökségekkel ellentétben itt nincsen egy konkrét épület, melynek csodájára járhatunk, vagy egyetlen látványos természeti elem, mely feltűnhet naplementés fotóinkon. Helyette 600 éves fák vannak, számos kihalás szélén álló faj, és olyan növény, mely szinte csak itt található meg a Földön. A racionális nyugati elmének kicsit megmosolyogtató lehet, hogy a törzsbeliek a fákon keresztül gyűjtik magukba őseik energiáját, kommunikálnak nagyszüleikkel, dédszüleikkel, ükszüleikkel. Mindezt sokszor meg is mutatják: akár egy jó hippi, átölelik a fákat és hallgatják, hogy mit "mond". Ezt mi, nem törzsbeliek is megtehetjük, sőt a fa ölelése közben érdemes kívánni is valamit, hátha tejesül. 

sdc14156.JPG

Forrás: African World Heritage Sites

A legtöbb kaya erdő mélyén fallal körülvett falvak feküdtek, a törzsek központi települései. Általában az erdő közepén egy nagy tisztásra építették ezeket az egyszerű településeket, melyeket girbegurba ösvényeken keresztül lehetett megközelíteni. A kaya erdők növényeit gyógyászati célokra fel lehetett használni, de a fákat nem lehetett kivágni, hogy abból házak épüljenek, az erdők területét mezőgazdasági célokra tilos volt felhasználni. 

sdc14214.JPG

Forrás: African World Heritage Sites

A törzsbeliektől számos legendát hallgathatunk meg, melyek mind az erdő szent mivoltát hangsúlyozzák. Az erdőt szerintük szellemek lakják, így ha valaki meg is próbálna kivágni egy fát, akkor a saját lábát tudná csak levágni, a fák érintethetetlenek. Ugyanígy, ha valaki az erdő termésiből, az itt élő állatokból főzne vacsorát, egyből súlyosan megbetegedne. Az erdő fáiból épült ház összeomlana - és így tovább.  

 

sdc14220.JPG

Forrás: African World Heritage Sites

A szent kaya erdők 2008-ban lettek az UNESCO világörökség részei, és így talán egy újabb védelmet kaptak a sok országban jellemző erdőírtások ellen. A kaya erdők közül a látogatható Kaya Kinondo 6077 kilométerre fekszik Budapesttől.

Szeretsz utazni? Kövess minket a Facebook oldalunkon

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr957159289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.23. 11:26:34

"A racionális nyugati elmének kicsit megmosolyogtató lehet, hogy a törzsbeliek a fákon keresztül gyűjtik magukba őseik energiáját, kommunikálnak nagyszüleikkel, dédszüleikkel, ükszüleikkel. "

Akkor te még nem láttál a temetőben lévő nénikéket, bácsikákat az elhunyt szeretteikkel beszélni.

Netuddki. 2015.02.23. 13:38:42

A szöveget amiből fordítottad egész véletlenül nem az Avatar című filmből nyúlták? Vagy fordítva...

micsoda? 2015.02.23. 20:43:11

A fotók alapján valóban gyönyörű, és megőrizendő hely.

2015.06.13. 22:51:17

Emberevők ?
Mert ha nem,akkor nem is érdekel annyira .
süti beállítások módosítása