Az ellorai barlangtemplomok (India)
2014. július 26. írta: lehoczkim

Az ellorai barlangtemplomok (India)

Ellora három vallás szent helye volt, ahol mai szemmel kivitelezhetetlennek tűnő munkával vájták bele a bazaltba a sokszor többemeletes barlangokat. A leglátványosabbat, a Kailasa templomot ráadásul fentről lefelé haladva. Körülötte 2 km hosszan összesen 34 szentély található a sziklákban, meglehetősen jó állapotban. Már a korukhoz képest, persze.  

DSCN0037.JPGKailasa templom, a legfőbb látványosság Ellorában

Ellora és egy másik közeli UNESCO világörökség, Ajanta is a közép-indiai Aurangabadból indulva a legkönnyebben megközelíthető. Aurangabadba eljutni viszont türelmet próbáló. Delhiből és Mumbaiból már repülővel is elérhető, de például Agrából nagyobb valószínűséggel érkezünk vonattal, ami pedig menetrend szerint is egy nap utazás, a kiszámíthatatlan késések miatt pedig könnyen tölthetünk akár másfél napot is vonaton. De Ellora látványa megéri ezt az utat.

DSCN0012.JPG

Szoboregyüttes a hindu barlangcsoportban 

A 34 barlangszentély különlegessége, hogy három vallás is használta; nem messze egymástól csoportokban elkülönülnek a buddhista, hindu és dzsainista barlangok. Ezek az időszámításunk szerint 600 és 1000 közötti történelmük során legtöbbször párhuzamosan is használatban voltak, ami segítette a vallások közötti elfogadást. A buddhisták 600 és 800 között, a brahmanisták 600 és 900 között, a dzsain hívők pedig 800 és 1000 között voltak jelen Ellorában.

 

Sokáig a buddhista barlangokról hitték, hogy elsőként azok készültek el, de a modern kormeghatározó technológiák alapján ma már párat a hinduk sziklafalba vájt szentélyei közül tartanak legkorábbinak. A buddhista barlangok szinte mind kolostorként működtek, hálótermekkel, konyhával, éléskamrával. Egyértelmű kivétel az úgynevezett 10-es számú barlang, amely biztosan egy chaitya, a közösség összegyűlésére is alkalmas imaterem volt, látványos kőfaragásokkal és egy hatalmas tanító Buddha szoborral. Számos közeli barlang aprólékosan díszített, ezeknél érezhető legjobban a hasonló korú, szomszédos hindu barlangok hatása.

 

 DSCN0004.JPG

Barlangok Ellorában

  

A hindu barlangok azonban még izgalmasabbak, teljes történeteket mesélnek el a sziklafal faragványai. Köztük is vannak egyszerűbbek, amelyek valószínűleg éléskamraként vagy hálóteremként működtek.

A 15-ös és 16-os barlang viszont biztosan a két leglátványosabb egész Ellorában. Az előbbi Visnu 10 inkarnációjának kétemeletes temploma, az utóbbi pedig egy hatalmas bazaltsziklából fentről lefelé kifaragott, lélegzetelállító épület, Ellora leghíresebb barlangtemploma, a Kailasa. Ide külön belépőjegyet kell váltani, ha a termek és szobrok között szeretnénk sétálni. Ha fentről akarjuk megcsodálni ezt a több generáció munkájával elkészült kőtemplomot, akkor kis izommunkával fel tudunk sétálni a szikla tetejére, ahonnan elkezdték munkálatot, feltételezések szerint először csak egy hatalmas tömböt elkülönítve, majd azt tovább megmunkálva.

DSCN0034.JPGA Kailasa-templomot egyetlen hatalmas tömbből faragták ki  

 

A Kailasa után már csak levezetésnek jó a dzsainisták öt barlangja, kb. egy km sétaútra a buddhista és brahmanista templomegyüttesektől. Sem méretében, sem díszítettségében nem közelíti meg az előzőeket, ezért érdemes az időrendiséggel nem törődve inkább itt kezdeni a túránkat.

Aurangabadba visszatérve a vasútállomás környékén találunk egy kupacban sok éttermet. A városban nem hemzsegnek úgy a nyugati turisták, mint az Aranyháromszögben, így annak, aki nem szereti az indiai konyhát, már nehezebb dolga lesz. Aki viszont imádja az indiai ételeket, itt megtalálja az összes régió éttermét. Ha helyi tipikus fogást szeretne, itt még az észak-indiai konyha ételeit és biryanikat keressen elsősorban az étlapon. Az utak mentén pedig mindenhol találni gyümölcsárusokat, akik a legfrissebb idénygyümölcsöket kínálják halmokba pakolva, nagyon olcsón.

DSCN0066.JPGFriss gyümölcsök mindenhol. (Tudja valaki, hogy ennek mi a neve?)

Az ellorai barlangrendszer több mint 30 éve, 1983-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az India középső részén fekvő Ellora 5860 kilométerre fekszik Budapesttől.

 

Értékelése:

frac_08-10_37227_lg.gif

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr146546795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burakefendi 2014.07.27. 11:48:46

az első két kosár talán guava, a harmadik cukoralma.

2014.07.27. 12:02:52

Az a lebegő fakorona elég béna.

tithi 2014.07.27. 20:20:46

Az első két kosár guava, a harmadik custard apple (cukoralma)

Tithi
From bangladesh

lehoczkim 2014.07.29. 23:49:08

@burakefendi, @tihti: Köszi, megjegyzem őket!

@retrovírus: A hely szellemének megfelelően levitál :) De egy croppolást tényleg elbírt volna a kép. :)

Lajos Krisztián 2017.11.20. 05:41:32

én annak is örülök,hogy látom ezt a csodát .köszönet a képekért és a hasznos leírásokért. ha valakinek felkeltette az érdeklődését,mint pl,én ,rá keresek mert barátunk a google.
süti beállítások módosítása