Castel del Monte (Olaszország)
2014. október 14. írta: tboros

Castel del Monte (Olaszország)

Nyolcszáz éve épült egy nyolcszög alakú, nyolc darab nyolcszögletű tornyú erőd Itáliában, melynek minden emeletén nyolc egyforma terem található. Nem véletlen a túl sok 8-as szám: a Castel del Monte minden elemében valamilyen számmisztikához köthető. Ráadásul ellentétben azzal, amit általában a várakról gondolunk, ez az épület sosem szolgált védelmi célokat. Hogy akkor minek építette a német-római császár? A mai napig rejtély.

castel del monte.jpg

II. Frigyes, német-római császár három évesen követte apját a birodalom trónján 1197-ben. Félévszádos uralkodása alatt igazi kulturális virágzást hozott Itáliára. A több nyelven beszélő császárt érdekelte a matematika, az asztronómia, a természettudományok. Arab és görög tudósokkal vette körbe magát, lefordítatta Arisztotelész, Ptolemaiosz és mások munkáit latinra, megalapította a Nápolyi Egyetemet. Ugyanakkor keménykezű uralkodó is volt, és hatalmát biztosítandó számos várat építetett Szicíliai Királyságban, a dél-itáliai Puglia régióban. Ezek között volt a Castel del Monte erőd is, mely azonban minden szempontból döbbenetesen más volt, mint amit a korban várnak hívtak. 

A vár falai egy nyolcszöget formáznak, melyek egy nyolcszög alakú udvart vesznek körbe. Nyolc mészkő torony emelkedik a vár sarkain, melyeknek önmaguknak is nyolc oldaluk van. A kétemeletes vár mindegyik emeletén nyolc szoba található, de érdekes módon a legtöbb szobába csak egy másik szobából lehetett bejutni, nem volt saját bejárata, sőt az alsó szinten több helyiségbe csak az udvarra ki-be és újra ki-be menve vezet az út. 

A várból minden hiányzik, ami akkoriban jellemző volt egy várra. Nincs várárok. Nincs istálló. Nincs konyha (!). Nincs tárolóhelyiség. Nincs kápolna. A kérdés tehát az: minek is építette ezt a furcsa épületet a császár? 

P1000303.JPG

Több teória is létezik, de biztosat senki sem tud. II. Frigyes császár nyitott volt minden okkultizmus iránt, így lehet, hogy azon tézist követte az építésnél, hogy a nyolcszög a négyzet (mely az "anyag" szimbóluma) és a kör (mely a "lélek" szimbóluma) közötti köztes állapot. A nyolcágú csillag a német-római császárság eszméjének szimbóluma is: az aacheni kápolna, Nagy Károly kápolnája ugyancsak nyolcszögletű. Persze mindez nem magyarázza azt, hogy minek is épült ez a vár. Számos történész szerint a Castel del Monte reprezentatív funkcióval rendelkezett, ide hívta vendégeit a császár. De akkor miért nem volt se konyha, se istálló az épületben? Egy másik elmélet szerint ez a vár volt a császár személyes bordélyháza: itt tudott titkos légyottokat bonyolítani, orgiákat rendezni. A több, tisztálkodásra alkalmas helyiségre, a korban modernnek számító hidraulikájú fürdők és WC-k kialakítására mindenesetre ez a verzió magyarázatot ad. És arra is, miért tervezték úgy ezt az épületet, hogy igazából lakhatatlan. 

P1000301.JPG

Ma már mindenestre kiállítóteremként és műemlékként funkcionál az épület, melyet egy dél-olasz körút során mindenképpen érdemes meglátogatni. Bari városától nincs messze a vár, de autó nélkül nehezen megközelíthető. De a tömegközlekedőknek ez ne vegye el a kedvét: egyáltalán nem lehetetlen eljutni ide busszal sem. Bariból Andria városába kell vonatozni/buszozni, és Andriában találunk buszt a várba. Érdemes kinézni a menetrendet előre, hogy ne várjunk órákat. Ami biztos: senki ne hagyja magát lebeszélni az útikönyvek által, a vár egyáltalán nem megközelíthetetlen. 

A Castel del Monte 1996-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára. A vár pontosan 763 kilométerre fekszik Budapesttől. 

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr506784085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2014.10.15. 13:05:02

A koyha hiánya szerintem abban az esetben is minimum fura, ha valóban "bordélyháznak" épült volna ez az erőd. Enni csak kell akkor is...

Amúgy tényleg érdekes dolog ez.

firg_firg 2014.10.15. 14:01:44

@bioLarzen: +1 ugyanezt akartam irni, orgia nincs lakoma nelkul, az meg nincs konyha nelkul

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.15. 14:01:57

szép a kastély az biztos, egyszer jó lenne megnézni.

élhetetlen 2014.10.15. 14:37:56

Ne kell ezt a konyhatémát túlragozni. A kastély akár spirituális célokat, akár testi örömöket szolgált, egyszerűen nem akarták telefüstölni (elég zárt az épület). Lehetett mellette egyszerű kiszolgáló épület, akár istálló is, amit elmosott a sok száz év. Nem hiszem, hogy pár száz méteres körzetben felástak volna mindent, hogy találjanak egy elmállott vályogtégla darabot, már ha az egyáltalán megtalálható 700-800 év után.

jet set 2014.10.15. 15:19:03

Minek konyha? Rendeltek pizzát.

2014.10.15. 18:56:25

Hát ez jó! Nincs benne konyha, tehát csak kupi lehetett. Ez tényleg kurva logikus.( Egy Hofi vicc csattanója jut eszembe: -Van akváriumod? -Nincs.- Akkor buzi vagy..)
Mellesleg ha tényleg a császár kéjlakja lett volna, akkor miért is nincs szükség konyhára? Egy kiadós orgia után nem éheztek volna meg?

Bori Wó 2014.10.15. 21:19:12

Hú, de szar magyartalan fordítás lett ez a firkálmány...

Bori Wó 2014.10.15. 21:20:34

@balfaszokkal sáncoló:
Csak hideget ettek. Mindenki vitt konzervet.

tboros 2014.10.15. 21:48:19

@Manarola: Autóval lehet, de légvonalban csak 763 kilométer

tboros 2014.10.15. 21:49:09

@Bori Wó: Köszönjük az intelligens, konstruktív kritikát.

tboros 2014.10.15. 21:50:19

@balfaszokkal sáncoló: Mint írtuk, ez csak egy teória. Van rengeteg más feltételezés is. A lényeg, hogy senki sem tudja, miért is épült ez a vár.

Bori Wó 2014.10.15. 22:02:16

@tboros:
Szívesen, máskor is.
Ha már ennyire balfaszok vagytok, saját öletetek meg semmi nincs, magyarul pedig nem sikerült még megtanulnotok, ahogyan helyesen írni sem.

"korban modernnek számító hidraulikájú fürdők és WC-k" - ez például tutira elbaszás, inkább hidrológiájú lehet, bár teljesen azért az sem passzolna.

"nyitott volt minden okkultizmus iránt" - kurvára magyartalan. Valami iránt nem lehet nyitott, esetleg valamire.

"senki ne hagyja magát lebeszélni az útikönyvek által" - dettó.
Magyarul így nem beszélünk, üvölt róla, hogy fordítás, ráadásul szar minőségű.
Ne hagyja, hogy az úkikönyvek lebeszéljék.
Vagy:
Ne hagyja magát lebeszélni, bármit írnak is az útikönyvek.

Vagy ilyesmi.
A fordítás is egy szakma. Autót szerelni nekiállnál, arra alapozva, hogy láttál már villáskulcsot meg csavarhúzót?
Mert ez, amit művelsz, kb. ugyanaz a szint ezen a területen.

Még a hobbi-autószerelő szintjétől is kurva-kurva messze.

tboros 2014.10.15. 22:25:53

@Bori Wó:
Kezd alakulni, már csak az alpári szavakat volna érdemes hanyagolnod a kommentjeidből... Gondolkodtál már azon, hogy ha ilyen okos vagy, akkor miért nem írtál még egyetlen posztot sem, ahelyett, hogy a kákán is csomót keresel?

tboros 2014.10.15. 22:33:59

@Bori Wó: Amúgy, természetesen nem fordítás a cikk, bár használtunk angol nyelvű forrást is...

Bori Wó 2014.10.15. 22:43:52

@tboros:
Ha nem fordítás, az nagyon szomorú, mert az derül ki belőle, hogy nagyon szarul beszéled az anyanyelvedet. Kb. mintha Google Translate-tel készült volna a cikk.

Azt hiszem, inkább neked kellene elgondolkodnod azon, hogy miért írtál egy cikket is, ha ennyire alkalmatlan vagy rá, mert nem rendelkezel hozzá az alapokkal sem (pl. írni tudás).

tboros 2014.10.15. 22:48:11

@Bori Wó: Értem. Téged egyébként fizetnek azért, hogy állításod szerint szar cikkeket olvass és kommentelj, vagy ez a hobbid?

SimpleUjpest 2014.10.15. 23:26:58

Idén nyáron a családommal megnéztük a várat. Olaszországban minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogathatóak az állami múzeumok, így ott jártunkkor nem kellett belépőt fizetni. Barlettából gépkocsival utaztunk a Castel del Monte-hoz, amely a semmi közepén, egy domb tetején emelkedik, csodálatos kilátással egészen a tengerig. A gépkocsit a domb alján egy parkolóban hagytuk, ahonnan egy kb. félóránként induló busz viszi fel a turistákat a müemlékhez. A parkolás 5 euros ára az oda-vissza buszút költségét is tartalmazza. A vár valóban nem szolgált hadászati célokat, én úgy tudom, hogy vadászkastélynak építették. A várépület kétszintes, mindegyik terem látogatható, de modern installációkon kívül nincs más kiállítási tárgy bennük. Az építeszetet meghatározó nyolcszög mindenütt dominál, valóban egyedülálló épület. Megtekintése Barletta várával, Trani óvárosával, Bari katedrálisaival, Alberobello trullóival, Locorotondo hófehér házaival és Savoia di Margherita homokos tengerpartjával mindenkinek ajánlott. A helyiek nagyon barátságos és kedves emberek, turisták pedig szinte alig.

2014.10.16. 00:07:31

@tboros: Ok, de ez nem túl logikus. Tulajdonképpen már maga a császári udvar is egy "bordély" volt. Az ott élő udvarhölgyek mind szabad prédát jelentettek az uralkodó számára.
Ha ezen kívül szüksége volt egy olyan helyre, ahol háborítatlanul tivornyázhat, ott egész biztosan lennie kellett volna ételek elkészítésére alkalmas helyiségeknek

Bori Wó 2014.10.16. 01:51:33

@tboros:
Tudod, az elején még nem lehet tudni, hogy milyen lesz a cikk. Ahhoz el kell olvasni.

És téged fizetnek azért, hogy szar cikkeket írj, vagy ez a hobbid?
Nem javasolta még senki, hogy kezdj el magyartanárhoz járni, ha írni akarsz? Hátha úgy ki lehet belőled hozni valamit.
Vagy legalább olvastasd el egy magyarul tudóval, mielőtt kirakod a netre. Régen, még a nyomtatott korszakban úgy nevezték az ilyet, hogy korrektor (és ő csak egy lépcső volt a kb. 8 emebrből álló sorban az olvasószerkesztő, szedő stb. mellett, akik mind egészen jól tudtak magyarul és helyesen írni is, újságoknál ez már a gépírónővel szemben is alapkövetelmény volt).
süti beállítások módosítása