Taputapuātea (Francia Polinézia - Franciaország)
2018. február 11. írta: lehoczkim

Taputapuātea (Francia Polinézia - Franciaország)

Míg Tahiti, Bora Bora vagy Moorea emberek millióinak fejében él úgy, mint a földi paradicsom szinonimája, addig Francia Polinézia többi részéről már sokkal kevesebb ember álmodozik. Pedig a szigetvilág összesen 118 szigetet és korallzátonyt számlál. A régió első világöröksége is egy ilyen kevésbé ünnepelt, de annál érdekesebb szigeten található: Raiateán.
img_5894.JPG

Laguna Raiatea partjainál

Raiatea nem túl ismert a turisták körében. Hiába van itt az egész szigetvilág közigazgatási központjának székhelye, hiába ez a sziget Tahiti után a második legnagyobb kiterjedésű, és hiába van földrajzilag is kedvező helyen – alig negyedórás repülőútra Bora Borától –, a mai napig kicsit “off the beaten track”, azaz a legnépszerűbb turistaútvonalaktól távol eső úti célnak számít.

dsc_0373.JPG

Raiatea szigete - Francia Polinézia

Nagy szerepet játszik ebben az is, hogy egyetlen homokos strand sem található a szigeten, és a Raiateát körbevevő ­– privát bungalók vagy luxusszállodák kialakítására alkalmas – korallszigetek (motuk) száma is csekélyebb, mint a szomszédos Bora Borán.

dsc_0389.JPG

Kis sziget (motu) Raiatea partjai mellett

Jóval az életük legemlékezetesebb luxusélményét kergető nászutas hordák, sőt, jóval a 18. századi felfedezők ideje előtt azonban Raiatea az egész – a mai Húsvét-szigetek, Hawaii és Új-Zéland egyes részeit is magába foglaló – polinéz szigetvilág szakrális és politikai központja volt. Ennek a szerepnek az emléke a 2017-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerült Marae Taputapuatea. 

A marae a polinéz kultúrában egy gyülekezőhely, a közösségi és vallási élet középpontja. Kövekből kirakott, sokszor megmagasított, fallal vagy fasorral védett, általában négyszögletes terület. Egyik végében időnként egy kiemelkedő kő, úgynevezett ahu található. A Húsvét-szigeteken mára az ahu jelentésmódosuláson ment át, és már maga jelenti az egész szakrális területet. Új-Zélandon viszont az őslakosok még mindig marae-nak nevezik a településük „főterét”.

Taputapuatea neve a nagy (atea) szó és a legszentebb (a tapu szó megkettőzése) összetételből származik.  A legendák szerint itt, a közeli Opoa-öbölben jött világra ’Oro, a háborúk és a termékenység polinéz istene. Az archeológusok pedig az időszámításunk szerinti 1000 körüli évekre teszik az itt talált romok eredetét. Azoktól az időktől egészen az európai gyarmatosítók és hittérítők érkezéséig ez volt a hatalmas kiterjedésű szigetvilág vallási és politikai központja. 

dsc_0323.JPG

Kőből épített polinéz vallási központ, a Taputapuatea

Marae Taputapuatea jelentőségét az is igazolja, hogy az egész polinéz szigetvilágban érvényes volt a szabály, mely szerint minden más marae építéséhez szükség van innen legalább egy kőre. Így kerültek kövek Raiateáról olyan – ma is nagy távolságnak számító – tájakra, mint Új-Zéland és Hawaii. (Új-Zélandtól Francia Polinézia még ma is csak egy nagyjából ötórás repülőúttal közelíthető meg. Hawaii-ról az út ide még ennél is hosszabb. A polinéz kultúra virágzásának idején pedig még nyoma sem volt a modern technológiának, így kizárólag kézzel épített hajókon, a szelek és az áramlatok erejével, valamint a csillagos ég ismeretének segítségével tudtak eljutni ilyen távolságokra. Vagy akár csak a szomszédos szigetekre is.) 

dsc_04011.jpg

A helyiek ajándéka a szent helyen

Ebben az időben már itt gyűltek össze a polinéz „királyságok” fejei, hogy megvitassák a közös ügyeiket, és itt mutattak be rendszeresen áldozatokat – köztük gyakran emberáldozatot is – isteneiknek.

dsc_0338.JPG

A polinéz vezetők találkozóhelye 

Az istenek közül Taputapuatea szülöttjét, ’Orót tartották a legjelentősebbnek. És innen indult meghódítani – a legendák szerint – az egész polinéz szigetvilágot Hiro, Raiatea egykori királya is. Ehhez pedig a marae-vel szemben található tengeri átjárót használhatta csak, máshol kihajózni ugyanis balszerencsének számít a helyiek hitvilágában.    

dsc_0352.JPG

Polinéz marae a Csendes-óceán partján

A világörökségi státuszt nyert marae ugyanakkor nem egy lenyűgöző látvány. Kellemesen el lehet időzni itt, szépen rendben tartott terület, ahol csirkék kapirgálnak az öreg fák árnyékában, rákok bújnak elő a homokos talajból, és néha kisportolt felsőtestű helyi kajakosok bukkannak fel a zátonyok felől. De aki azt várja, hogy szájtátva távozzon innen, nagyot fog csalódni. Hogy értékelni tudjuk a helyet, emlékeznünk kell a legendára, ami évszázadokon keresztül arra késztette a polinéz szigetvilág lakóit, hogy emberfeletti erőfeszítéseket téve, több ezer kilométert hajózva, pont innen vigyenek köveket a saját szakrális központjuk megépítéséhez.

dsc_0413.JPG

A polinéz kultúra egykori központjában ma kakasok kapirgálnak

Raiateára egyéb látnivalói miatt viszont érdemes ezt a szigetet is felvenni az útitervbe, ha egyszer valaki eljut ilyen messzire. A hírnevéből élő Bora Bora rongyrázó tempója után például kifejezetten üdítő Raiatea laza tempója és viszonylagos érintetlensége. Az ínyencek vaníliaültetvényeket járhatnak be, a lagúnákban lenyűgöző a korallkertek világa, a sziget belsejében pedig egy olyan élmény nyomába eredhetnek a túrázók, amit az egész világon egyedül itt tapasztalhatnak meg. És itt is csak szerencsével. No meg előre kiállított engedélyek birtokában és helyi kísérővel.

Itt őshonos ugynis a tiare apetahi nevű virág, amelyet hiába is próbáltak bárhol máshol meghonosítani, az egyedül Raiatea eldugott, sok órás gyalogtúrával megközelíthető Temehani-fennsíkján él meg. A virág a legenda szerint egy összetört szív szimbóluma. Öt szirmáról úgy tartják, hogy egy visszautasított, összetört szívű lány ujjait testesítik meg. És ha hajnalban, a fennsíkon sétálva meghalljuk az épp kinyíló virágszirmok reccsenő hangját, egy összetört szív hangját hallottuk meg. – Nem épp egy romantikus mítosz, amivel a Francia Polinéziát olyan nagy arányban látogató nászutasokat lehet szédíteni, de valami olyasmi, amit tényleg kizárólag itt láthat élőben az ember.

dsc_0440.JPGA sziget belseje legalább olyan lenyűgöző, mint a partja 

Raiatea szigete és a Taputapuatea légvonalban is 16.500 kilométerre fekszik Budapesttől. Nemzetközi repülőtér nincs a szigeten, Tahiti fővárosából Papeetéből közelíthető meg az Air Tahiti belföldi járataival. Tahitire – többek közt -  Párizsból, Los Angelesből, Aucklandből vagy Tokióból tudunk eljutni. Taputapuatea 2017-ben lett az UNESCO Világörökség része.

 

Szeretsz utazni? Kövess minket a Facebook oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5913657010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása