Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj (Magyarország)
2015. augusztus 13. írta: lehoczkim

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj (Magyarország)

Hétvégén hetedik alkalommal rendezik meg a Bor, Mámor, Bénye Fesztivált Tokaj-Hegyalján. Tavaly azonnal belopta magát a szívünkbe a rendezvény, idén viszont nem tudunk ott lenni, így rendhagyó posztban, a fesztivál apropóján biztatunk mindenkit, hogy keresse fel a világörökségi tokaji borvidéket.

Két ott töltött nap után közfelkiáltással egyeztünk meg abban, hogy ez volt a legjobb vidéki borfesztivál, és ha már ennyire ajánljuk őket, bízunk benne, hogy idén is hozzák a szintet! Az alapadottságokat elrontani is nehéz lenne: ott a sok résztvevő erdőbényei borászat, a lelkes szervezők, az élőzenei programok, és a street food olyan Stílusos Vidéki Éttermiség tagoktól, mint az encsi Anyukám mondta. 

tokaj_1.png

Tavaly mi úgy láttuk, hogy a fesztivál a legjobb időszakát éli: már elég ideje megrendezik ahhoz, hogy profi legyen, de még nem nőtte kezelhetetlen méretűvé magát. Az egyik legjobb dolog, ami Tokaj-Hegyaljával történhet. Így nekünk is jó ok arra, hogy első magyarországi helyszínként most ezzel a világörökségi térséggel foglalkozzunk.

tokaj_2.png

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszínként több környező települést foglal magába. Ezek közül méltatlan módon pont Tokaj a legkevésbé vonzó. Bár a legtöbb épületet már felújították a központban, még mindig zsibvásári a belváros hangulata. Vannak próbálkozások, de összességében sokéves tapasztalatunk, hogy inkább a környező falvakban érdemes eltölteni az időt.

Bodrogkeresztúron van például látogatható borecet manufaktúra, jut minden második kéményre egy gólya, és itt található a "magassága" miatt elhíresült, még hokedlinek is alacsony kilátó. Ahonnan ettől függetlenül remek a kilátás, csak ahhoz felesleges volt a kilátó. De legalább az építéskor még szalonnasütögetőt is kialakítottak a hosszabb túrákhoz.

tokaj_3.png

Tokaj-Hegyalján a legmagasabb az egy főre jutó Stílusos Vidéki Éttermiség szövetségébe tartozó éttermek száma: Itt található Mádon a Gusteau, ami ha Pesten lenne, már biztosan Michelin csillagos lenne, és itt van Encsen az alapanyagok minőségében kompromisszumot nem ismerő, és az ország egyik legolaszabb pizzáját készítő Anyukám mondta is. Tavaly vendégszerepelt a Bor, Mámor, Bényén még a szintén SVÉT-tag debreceni IKON is a street food kínálatával. De olyan, budapestieknek is ismerős nevekre is bukkanhatunk a borászatok udvarán, mint az Espresso Embassy vagy a Szimplakert. 

tokaj_4.png

Az a klassz még a Bor, Mámor, Bényében, hogy lehet csak kóstolgatva is körbejárni a falut, de nincs hiány szervezett és spontán kulturális eseményekben sem: Mi tavaly Fűszeres Eszter "A kóser bortól a kóser szexig című" infromatív és szórakoztató tematikus helyismereti sétáján vettünk részt. (Van ennek egy budapesti verziója is. Idén pedig hasonló témában a Taste Hungary egyik túravezetője tart sétát A kozmopolita Tokaj zsidó öröksége címmel.)

A szervezett séta után regisztráció nélkül beestünk Szűcs Jánoshoz, aki apósától tanulta el a ma már kihalóban lévő kézműves kádármesterséget, miután leköltözött Budapestről, mert beleszeretett „Erdőbénye legszebb lányába”  – ahogy ő mesélte. Irigylésreméltó a lelkesedése, amivel gyűjti a kádárszakma emlékeit, legújabb büszkesége egy bálnavadász hordó volt, amit Angliából kapott. De zömében Tokaj-hegyaljai tárgyakat találni nála, meg rögtönzött történelem órát a környék kiváltságos évszázadairól. (Az erdőbényei hordók olyan híresek, hogy még Burmában is találtunk belőlük egy pincészetnél.) 

tokaj_5.png

Tokaj-Hegyalja világörökségi státuszának hivatalos indoklása szerint azért került fel 2002-ben az UNESCO listájára a kultúrtáj, mert sok száz éves szőlészeti és borászati hagyománya változatlan formában fennmaradt, beleértve a területi tagozódást is, például a településszerkezetet és pincerendszert. 

Érdekelnek a világörökségek? Kövess minket a Facebook oldalunkon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr597701572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NipponDream 2015.08.17. 12:18:57

Kedvet kaptam egy jo kis Tokajihoz! :)
Egyebkent gyonyoru ez videk.
süti beállítások módosítása