Cuenca történelmi városnegyede (Spanyolország)
2014. augusztus 10. írta: tboros

Cuenca történelmi városnegyede (Spanyolország)

Sziklafalról csüngő házak. Hatalmas viadukt. Modern művészeti múzeum többszáz éves palotában. Gótikus stílusú, de valójában a 20. század elején újjáépített katedrális. A templom, mely Nostradamus szerint mindent túlél. Méreteiben és dizájnjában egy modern reptérre hasonlító pályaudvar. Ez a közép-spanyolországi Cuenca. 

IMG_7085.jpg

Függő ház Cuencában

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő apró város, Cuenca Madridtól mindössze egy órára fekszik, mégis alig keresik fel az utazók. Holott a világon kevés helyen látható ennyire érintetlenül egy sziklaszirtre épült város, ahol a házak függőlegesen "folynak le" a sziklákon, függenek a sziklák tetején. A fallal körülvett várost még a mórok építették, nem volt nehéz észrevenniük, hogy a hely természeti adottságai szinte bevehetetlenné teszik a települést. A spanyolok azonban még így is visszafoglalták, és szépen lassan a környék közigazgatási és vallási központjává tették a várost. A gazdagabb polgárok ki is költöztek a fallal körülvett részről, mert ott szinte csak a vallási épületeknek maradt hely. Bár évszázadokig a hegytetőn lévő városrész elhanyagolt volt, ma már csak az tart számot érdeklődésre - az újabb negyedei Cuencának teljesen jellegtelenek. A történelmi negyed leglátványosabb házai a Casas Colgadas, azaz a Függő Házak, melyek 3-4 emeletnyire lógnak lefele a sziklákról, és bár eleinte sima lakóházak voltak, később uralkodói nyaralóként is szolgáltak. Ezek a házak közös jellegzetessége az egyedi faerkély, ahonnan a lakók figyelhették a nyüzsgő Huécar-folyó medrét. A Függő Házakból sajnos már csak néhány maradt meg, de még így is szinte vonza a szemet - főleg éjjel, kivilágítva. Az egyik ilyen épület ma már modern múzeumként szolgál. 

IMG_20140609_134306.jpg

Cuenca a hegytetőről nézve

Meglepő módon a modernitás számos helyen megjelenik a városban. Az egyes házakban abszurd kiállítótermeket rendeztek be, egyedi, posztmodern, de a környék házaihoz illeszkedő toldalékokat építettek több házhoz, sőt még a kápolnákat is ellepték a street art művészek alkotásai. De mindez Cuencában annyira jól sikerült, hogy tökéletes példát mutat arra, hogyan lehet a hagyományok megőrzése mellett alternatív, fiatalos, vonzó egy történelmi város. Sőt: a modernitás és Cuenca kapcsolata túlnyúlik a város határain is. Néhány éve nyílt meg a település új pályaudvara, amihez képest Európa számos reptere lepusztultnak és múltidézőnek tűnik. A "préri" közepén található állomáson áll meg a Valencia-Madrid nagysebességű vonat, mely több mint 300 kilométer per órával 50 perc alatt a fővárosba viszi az utazókat. Akikből nincs sok, mert egyrészt maga a pályaudvar is érthetetlenül messze van a várostól, másrészt a jegyárak is inkább repülőjegyárakhoz hasonlítanak, semmint vasúti árakhoz.  

IMG_7120.jpg

Kápolna és street art Cuencában

A függő házak és a modern művészeti múzeumok mellett is számtalan látnivaló van ezen a néhány hektáros területen. Már a városka hangulata is egyedi: két folyó metszette völgy felett magasodó szűk hegygerincre épült a település, így az óvárosi részben csak néhány kacsaringózó utca van. A főtéren mégis Spanyolország legrégebbi gótikus katedrálisa áll, a Basílica de Nuestra Señora de Gracia. Az eredeti templomot 1196-ban építették, de amit ma látunk az már a XX. században újjáépített verzió. Érdekes legenda is fűződik a katedrálishoz: elvileg Nostradamus erről a templomról írt, mint azon épületről, mely a végítélet napján is állni fog. Így aki azon a napon ide menekül, túléli a végső kataklizmát. A templom - ugyancsak a legenda szerint - azért élvez ilyen kivételes státust, mert a középkorban itt őrizték a Szent Grált. A legszebb látvány a városra, a házakra, a katedrális tetejére és a többi templomra a Szent Pál viaduktról nyílik. A híd a XVI. század óta áll a völgy fölött, de szerencsére azóta újjáépítették, így az azon való átkelés csak a tériszonyosok számára a megtestesült sátán, mindenki másnak nagyon ajánlott. 

IMG_20140609_134634.jpg

Szent Pál viadukt

A Kasztília-La Mancha régióban található város 1996-ban lett az UNESCO világörökség része, és 1888 kilométerre található Budapesttől.

Értékelése:  

frac_07-10_37215_lg.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr546589301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.08.11. 15:22:47

Bámulatos lehet a valóságban, a fotók nagyon jól mutatják. Csodálkozom, hogy kevés turista látogatja. Köszönöm az élményt.

Szarazinda 2014.08.12. 10:30:43

Semmiképp sem kötözködni akarok, mert a képek alapján tényleg gyönyörű a hely (nem voltam sajnos), de szintúgy a képek alapján olyan borzasztó különlegesnek sem látom abból a szempontból, hogy a mediterráneum tele van hasonló kis hegytetőkre, sziklákra épült középkori városokkal, Görögországtól, Olaszországon át az Ibériai félszigetig, tele a polc unesco védett hasonló helyekkel, talán ez magyarázza, hogy pont ezt a turisták kevésbé látogatják. De kétségtelenül szép, köszi a posztot, ha Madrid környékén járok biztos elmegyek ide, pedig eddig én (sem) hallottam a helyről.

tboros 2014.08.12. 12:44:39

@Szarazinda: Amiben ez a város különleges, más, mint a többi hegytetőre épült település, azok a Függő Házak. Nem nagyon láttam hasonló építészeti megoldást más országokban. De ne aggódjon, előbb-utóbb az összes többi sziklára épült várost is bemutatjuk itt a blogon - mármint akkor, ha világörökség részei :)

Zsolt Tasnádi 2019.04.04. 21:42:24

Én itt még nem jártam, rajta van a listámon, de valóban van sok a sziklára épült város Spanyolországban, pl Ronda Sp. ez a város még el tudott kápráztatni, kihagyhatatlan, gyönyörű hely, itt is van függőház, pl. a Mór fejedelem háza, de itt van a Lara múzeum is, ez sem kihagyható, ne tudományos rendszerezést kell várni tőle, de az inquisicios teremben sok más nagyon meglepő érdekes dolog van.
süti beállítások módosítása