A Rjúkjú Királyság helyszínei (Japán)
2015. június 06. írta: tboros

A Rjúkjú Királyság helyszínei (Japán)

Japán egyik legdélebbi része, Okinava szigete egy külön világ. Szubtrópusi éghajlat, fehér homokos tengerpart, türkizkék tenger, bálnák és kínai kulturális gyökerek. Ez a környék több évszázadon keresztül a Rjúkjúi Királyság területe volt, virágzó, gazdag, kereskedelemre épülő ország. A királyi palota, a Shuri Kastély a mai napig látogatható, és a világörökség része. Sőt: 2000-ben itt találkozott Vlagyimir Putyin, Bill Clinton és Tony Blair is.

p1050497.JPG

Okinava szigetének legnagyobb városa, Naha 3 órányi repülőútra fekszik a fővárostól, Tokiótól. Mindez már önmagában sejteti, hogy egy külön világgal van dolgunk: aki Tokió rendezettségét, trendiségét és zsúfoltságát keresi itt, az Okinaván csalódni fog. Naha városa kicsit kaotikusabb, emberibb és sokkal-sokkal természetközelibb, mint a japán főváros. Az út menti pálmafák, a siófoki-típusú giccsárusító boltok, az amerikai katonák állandó jelenléte és a kínaira hajazó helyi ételek egy teljesen más Japánt mutatnak be, mint amit Tokióban látnánk. A sziget történelme ismeretében persze ez nem meglepő. A Tajvantól mindössze 110 kilométerre fekvő szigeten évszázadokig helyi törzsfőnökök uralkodtak, míg a XV. században egy egységbe nem terelték őket: ebből lett Rjúkjú Királyság.

A királyság azonban nem Japánnal, hanem Kínával kereste a kapcsolatokat, erős kereskedelmet épített ki Pekinggel, és eközben az irodalom, a zene és a tánc vette át a háborúk helyét. Sőt: volt időszak, amikor teljesen be is tiltották a fegyvereket az országban. Fegyver nélkül azonban védekezni is nehéz: egy ellenséges csoport, a Shimazu klán könnyűszerrel tudta elfoglalni a királyságot az 1600-as évek elején, majd kétszáz évvel később a japánok csatolták a szigetet az országukhoz. A legtöbb embernek Okinava szigete mégis a II. világháborúból ismerős: itt volt a végső csata Japán és az Egyesült Államok között, melyben 100.000 okinavai civil is életét vesztette.     p1050492.JPG

A sziget fővárosa, Naha mellett fekvő Shuri Kastély eredetije a XIV. században épült, és 500 éven keresztül volt a terület adminisztratív és királyi székhelye. Sajnos a II. világháború mindent elpusztított, így amit ma látunk - és ami az UNESCO világörökség része - az egy tökéletesen megépített másolat. 1992-ből... p1050501.JPG

A kastély egy domb tetején fekszik, ahova Nahából az egysínű vasúttal, a monoraillel tudunk kijutni egy bő negyedóra alatt. A domb megmászásához feltankolhatunk néhány sushit vagy onigiri szendvicset, majd egy 15 perc alatt fenn is vagyunk a várban, annak is a főépületében, a Seidennél. Ez az épület volt a legfontosabb protokoll események és ceremóniák színtere, és egyben ma is Japán egyik leggazdagabban díszített épülete. Mondjuk Japán eleve nem az európai barokkról híres, így a "leggazdagabban díszített épület" cím elég könnyen kiérdemelhető itt... 
p1050507.JPG

A főépület előtt találjuk az Una Udvart, melyet két másik épület és a Hoshinmon Kapu vesz körbe. Mint minden a kastélyban, az udvar is piros színben pompázik, kicsit olyan érzésünk lehet, mintha Kínában járnánk, nem pedig az acél, az üveg, a technológia és a minimalizmus országában.  

p1050500.JPG

A kastélyon a mai napig érződik a régi királyság visszafogott pompája, eleganciája. Nem véletlen, hogy 2000-ben a japánok ezt a kastélyt szemelték ki a leggazdagabb/legbefolyásosabb 8 országának, a G8-aknak (USA, Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság, Kanada, Oroszország és persze Japán) találkozójára. Mai szemmel is igazi sztárok találkoztak itt: Bill Clinton, Tony Blair, Vlagyimir Putyin, Jacques Chirac, Gerhard Schröder, Giulianoi Amato, Jean Chrétien, Yoshiro Mori, illetve az Európai Bizottság részéről Romano Prodi. A találkozón nem csak a szereplők és a helyszín volt egyedülálló, hanem a menü is: a mai napig megtekinthető a Shuri Kastély múzeumában a találkozó étlapja, melyen okinavai homár avokádóval, sós malacpite, karfiol mousse kaviárral, fűrészfogú sügér zöld papayával, japán mogyoróhagymával és erjesztett tofuval, valamint zöldtea puding is szerepelt. 

p1050511.JPG

A Rjúkjú Királyság helyszínei, így a Shuri Kastély 2000-ben kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára. A helyek a japán Okinava szigetén találhatóak és 9160 kilométerre fekszenek Budapesttől. Tokióba számos légitársaság indít egy átszállással gépet Magyarországról, a japán fővárosból pedig a Jetstar légitársasággal érjük el legolcsóbban/leggyorsabban Okinavát. 

 

Szeretsz utazni? Kövess minket a Facebook oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr27384726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.13. 22:42:51

Ha már Japánba mennék, inkább Tokióra lennék kíváncsi .

NipponDream 2015.08.17. 12:33:45

@Diorella Queen: Tokyo jo hely, en is szeretem, viszont csak varomanyos helyszine van, tehat a blogon nem nagyon fog szerepelni egy darabig meg.

Okinawa szinten remekul hangzik.
Mikor ajanlanatok, mint utazast? Megkerdezhetem, hogy repjegy nelkul, mennyivel jo tervezni anyagilag es hany napra erdemes?

Apropo, mivel latom, sokat jartok Japanban :), igy ajanlanam Shiretokot a jovoben. Kicsit necces elerni, mert ugye at kell szallni, de nyaron gyonyoru, valamint remek, friss eteleket lehet kiprobalni Hokkaidon. ^^

tboros 2015.08.20. 12:41:50

@NikiSz: Mi áprilisban voltunk, és akkor már nagyon jó idő volt és rajtunk kívül szinte senki nem volt a Nahától délre eső szigeteken. Májusban és júniusban sokat esik az eső, júliustól már ismét gyönyörű idő van, viszont elég zsúfolt lehet a tengerpart. Szóval kora tavasz vagy ősz javasolt. Tokióból a Jetstar légitársaság jegye volt nekünk a legolcsóbb. Maga Naha városa maximum-maximum két napot ér meg, ami igazán tetszett nekünk, azok a szigetek: Zamami-jima és Aka-jima és a többi. Sajnos ott kevés időnk volt, de azokat szerintünk érdemes alaposan körbejárni. Nem túl nagy szigetek, néhány óra elég lehet egy-egy megnézésére. Ár tekintetében: Tokiónál minden jóval olcsóbb. Köszönjük a tippet Hokkaidonra, reméljük, egyszer oda is eljutunk, gyönyörűnek tűnik.
süti beállítások módosítása