Longmen-barlangok (Kína)
2014. december 26. írta: tboros

Longmen-barlangok (Kína)

800 ezer kínai dolgozott rajta évszázadokon át. A világon egyedülálló művészeti remek. A történelem során számtalanszor rongáltak meg vandálok. Nem, ez most nem a Kínai Nagy Fal, hanem egy másik, kevésbé ismert világörökség, a Longmen-barlang. Nem tévedés: 100 ezer Buddha-szobor található itt több mint ezer sziklatemplomban elszórva. A szobrok nagy részének azonban nincs feje.

p1030350.JPG

A főtemplomban található két "Mennyei Király" szobor

Több mint 1500 évvel ezelőtt, időszámításunk szerint 494-ben kezdődött a Longmen (magyarul: Sárkánykapu) barlangok kivájása, amikor a császár áttette a közeli Lojang (Luoyang) városába székhelyét. Mi sem természetesebb, hogy ott is szeretett volna a közelben elegendő buddhista szentélyt találni, így elkezdődött a négy évszázadon keresztül tartó építkezés, melynek keretében 1400 barlangban és 750 fülkében 100.000 szobor, 39 kis pagoda, valamint 3608 vésett felirat készült. Néhány fülke valóban inkább csak egy lyuk egy-két Buddha-szoborral a belsejében, de a legnagyobb, Fengszian-templom 35x30 méteres, és a benne található szobroknak csak a füleik közel két méter magasak. 

p1030349.JPG

A Fengszian-templom Vairócsana Buddhája (a kelet Mona Lisája)

A kelet Mona Lisája - így is nevezik a legnagyobb templomban található Buddhát, amelynek rejtélyes jellegzetes mosolya nyugalmat áraszt. A legenda szerint egy korabeli császárnőről mintázták ennek a Buddhának az arcát, aki finanszírozta a templom és a szobrok készítését. A kelet Mona Lisája mellett a kevésbé szép történetű "Szétvertfejű Ánanda" található. Ánanda az egyik leghűségesebb tanítványa volt Buddhának, gyakran ábrázolják Kínától Indiáig mindenfelé. Ennek a szobornak az arcát feltehetően a késői Tang-dinasztia korában verték szét, amikor a buddhizmus népszerűsége jelentősen csökkent. A Longmen-barlagokban található szobroknak amúgy is hányatatott sorsuk volt: a korai buddhizmus-ellenesség után a XX. század első felében először amatőr műkincsgyűjtők törték le a szobrok fejét és adták el nyugaton. Számos szobor a New York-i Metropolitan Múzeumban vagy végül a Tokiói Nemzeti Múzeumban kötött ki. Később Mao Ce-Tung kulturális forradalma okozta sok száz műkincs pusztulását. Emellett az időjárás is komoly károkat okozott a barlangokban. 

p1030354.JPG

A barlangok a Jisuj-folyó mellett fekszenek

A Longmen-barlangok az önmagában nem túl izgalmas volt főváros, Lojang mellett fekszenek. Lojangban ugyanakkor repülőtér és gyorsvasút pályaudvar is van, így néhány óra alatt megközelíthető Kína más részeiről -  mi például az Agyagkatonák lelőhelyéről, Hszianból (Xian) vonatoztunk át 300 km/h sebességgel. Bár európai turisták még nem lepték el a barlangokat, a kínaiak már igen. A növekvő - és utazni szerető - kínai felső-középosztály bár százalékosan nem túl nagy, számszerűen már felülmúlja Magyarország teljes lakosságát - így ünnepnapokon nem csoda, ha egy-egy látványosság megközelíthetetlenné válik. A barlangokat ezért érdemes hétköznap, kínai munkaidő alatt látogatni. Ilyenkor valóban át tudjuk érezni sziklatemplomok hangulatát, és nem kell több tízezer emberrel megküzdenünk a látványosságért. 

p1030346.JPG

A kétezer kivájt barlang egyike kis Buddha-szobrokkal

A kínai Longmen-barlangok 2000-ben kerültek fel az UNESCO világörökség listájára, és 7491 kilométerre fekszenek Budapesttől. 

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr807010645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tahó Sandokan 2014.12.27. 16:47:21

Érdekes a cikk, de beemelhettél volna több képet is, a fejetlen szobrok nem annyira láthatóak nálad, Google kipótolta.

tboros 2014.12.28. 16:28:58

Köszi a visszajelzést!
süti beállítások módosítása