Dzsenné városai (Mali)
2015. március 23. írta: tboros

Dzsenné városai (Mali)

A Maliban található Dzsenné városába utazni olyan, mintha egy másik bolygóra utaztunk volna, vagy pár ezer évet vissza az időben. Ez Nyugat-Afrika legősibb városa, ahol a világ legnagyobb agyagépülete áll, ahol továbbra is a nyílt utcán áldozzák fel az állatokat, és ahol utazásaink legbarátságosabb népével találkoztunk. Sajnos persze mindez az előtt volt, mielőtt 2012-ben kitört a káosz, és először a tuareg törzs felkelői, majd az Al-Qaida miatt a korábbinál veszélyesebbé vált az ország.  

p1000727.JPG

A dzsennéi Nagy Mecset

A Nyugat-Afrikában található Mali évszázadok óta kereskedelmi útvonalak találkozási helye volt. Bár az országnak nincsen tengerpartja, a mai Szenegál felől az Atlanti-óceán kereskedői, északról a transz-szaharai kereskedelmi útvonalak és a Niger folyó hajói révén fontos találkozási ponttá vált ez az ország. A több mint kétezer éves Dzsenné városa is a kereskedelemnek köszönhette virágzását, a Niger és a Bani folyó közötti elhelyezkedése miatt lett Afrika egyik legfontosabb piactere. Ami azonban egy mai utazó számára lenyűgöző, hogy a város szinte ugyanúgy néz ki, mint több száz évvel ezelőtt. Agyagból épült házak, régi marokkói faragott ablakok, az utcán folyik a szennyvíz. Bár az áram és a vezetékes víz luxus, mégis az egész településből árad múltjának nagyszerűsége.  p1000773.JPG

A helyi gazdagok lakóháza

Dzsennébe nem egyszerű eljutni, a fővárosból, Bamakóból nyolc órányi autóúttal lehet csak felkeresni, ráadásul áradások idején egy szigetté válik a város - ilyenkor kompon tudunk továbbmenni a település határáig. Ha viszont megérkeztünk, napokra leköt minket: a hangulatos sikátorok, a rohangáló utcagyerekek, a parázson halat sütő árusok, az imádkozó muzulmánok, a színes ruhájú nők és az agyagépületek mindenütt.  

p1000689.JPG

Dzsennéi utcakép - rohangáló gyerekek, árut cipelő asszonyok

A fő látványosság persze a szudano-szuahéli stílusú Nagy Mecset, a világ legnagyobb agyagból készült építménye. Maga a mecset elvileg a 13. században épült, de itt az "elvileg" szón van a lényeg, mivel az eredeti mecset elpusztult, és a most látható "másolatát" az 1900-as évek elején építtették a franciák. Nem tévedés: a franciák! Ekkorra már ugyanis francia gyarmat volt az ország, és a helyi francia vezetés fontosnak tartotta a mecset újraépítését. Máig nem tudni, hogy mennyire hasonlít a most is látható mecset az eredetire, mindenestre a korabeli francia utazók döbbenten látták, hogy mit építtettek honfitársaik. Az épületet gúnyosan egy sündisznó és egy templomi orgona szerelemgyermekének hívták.  

p1000729.JPG

A dzsennéi Nagy Mecset tövében árusok pihennek 

Bármi is legyen a mecset előtörténete, ez az egyik legemlékezetesebb és egyben legfotogénebb épület a világon. Olyannyira, hogy 1996-ban a híres francia Vogue magazin úgy döntött a mecsetben fotózza lengén öltözött modelljeit a következő újságjához. A fotózás persze hatalmas botrányt okozott, és azóta nem-muzulmán ember nem teheti be a lábát a mecsetbe. Illetve elméletben nem teheti be, mert a gyakorlatban egy egész helyi csapat szerveződött arra, hogy jó pénzért becsempéssze a mecset belsejébe az érdeklődő turistákat. Mi azt javasoljuk, hogy ennek ellenére se menjen be senki a mecsetbe, egyrészt a helyiek iránt érzett tiszteletből, másrészt azért, mert az épület külsejével ellentétben a belseje kifejezetten unalmas.  p1000697.JPG

Egy dzsennéi ház díszes ablaka

Ha autentikus élményre vágyunk, vegyünk inkább részt a helyi áldozati ünnepen, a Tabaskin. Ez a Bibliából is ismert "Ábrahám feláldozná gyermekét, de inkább egy bárányt vág le" történet megünneplése, amikor mindenki felveszi legszebb ruháját, és levágnak egy bárányt vagy kecskét. A szegények számára a nyílt utcán kaszabolják le az állatokat, és adományként felajánlják a húsát azoknak, akik nem tehetik meg, hogy saját bárányuk vagy kecskéjük legyen.   

p1000815.JPG

Az áldozati húst sütik a gyerekek az utcán

Dzsenné négy másik településsel együtt képezi a Dzsenné városai nevű világörökséget 1988 óta. A település mindössze 4326 kilométerre fekszik Budapesttől. 

Szeretsz utazni? Kövess minket a Facebook oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr637290221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2015.03.23. 20:34:04

A település mindössze 4326 kilométerre fekszik Budapesttől.

ez kellett a végére, mint egy ötödikes fogalmazás

2015.06.13. 22:49:27

Hiányolom, hogy az idegenvezető nem tájékoztatja az időutazó turistákat arról, hogy mit vigyenek és mit ne vigyenek magukkal erre az időutazásra !
süti beállítások módosítása