A betlehemi Születés Temploma (Palesztin Állam)
2014. július 17. írta: tboros

A betlehemi Születés Temploma (Palesztin Állam)

A Palesztin Államnak a nemzetközi közösségbe való beilleszkedésének egyik állomása, hogy már két saját világörökségi helyszínét is listájára vette az UNESCO. Ebből az egyik az a hely, amelyről - a keresztény kultúrkörben élő - minden ember hallott már: Betlehem, Jézus születésének helye.


P1020129.JPGA Születés Temploma

Palesztinát sokan kihagyják közel-keleti útjuk állomásai közül, holott sok tekintetben jóval autentikusabban látható az itt élő népek kultúrája, életformája, problémái, mint a jóval nyugatosabb, fejlettebb, gazdagabb Izraelben. Palesztinán belül Betlehem közelíthető meg a legkönnyebben, de érdemes – ha bátrak vagyunk, és nincsen éppen jelentős feszültség – továbbmenni, és Hebront is megnézni. De vissza a Születés Templomához! A templom maga közel 1700 (!) éve épült, a dokumentumok szerint arra a barlangra, ahol Jézus született. Azonban az a templom, amit ma láthatunk, nem az eredeti templom. A történelem során számos alkalommal felgyújtották, átalakították, kiegészítették az eredeti épületet, így mára egy elég eklektikus épület várja az utazókat. Ennek ellenére is tény, hogy a világ egyik legrégebbi temploma ez; Szíriában, Örményországban és Olaszországban találhatóak hasonlóan Krisztus születése utáni első két-három száz évből keresztény építmények. A Születés Templomának különlegessége, hogy egyszerre három egyház, a Római Katolikus, a Görög Ortodox és az Örmény Apostoli Ortodox Egyház is felügyeli.

P1020101.JPG

Útjelző tábla Betlehemben  

A templom maga is szép, de legtöbben azért látogatják meg, hogy Jézus szülőhelyét jelképező ezüst csillagot megérintsék. Mindez hatalmas tömeget, egymást taposó turistákat eredményez egy néhány négyzetméteres barlangban a templom alatt, mely így maximum csak a komolyan hívőknek javasolt tevékenység. Az ezüst csillag és a templom maga is leginkább amiatt a tudat miatt kiemelkedő, amit a kereszténység számára jelképez, utazóként érdemes inkább a város más részein bóklászni. Betlehem egyértelműen a turizmusból él: a gyönyörűen felújított épületek, boltok, éttermek éles kontrasztot mutatnak azzal, amit másutt láthatunk Palesztinában. A palesztin-izraeli konfliktusnak is kevés jelét láthatja itt az egyszerű szemlélődő. Már ha túljutottunk a ciszjordániai falon, melyen katonai ellenőrzőpontok, szögesdrótok és persze Banksy, brit graffiti-művész alkotásai láthatóak.

P1020096.JPGBetonfal a ciszjordán határnál 

Betlehemben az óváros, a piac, a mecsetek megtekintése után még biztos rá akarják a helyiek beszélni az utazót az abszurd Tej Barlang meglátogatására, ahol Jézust szoptatta Mária. De ehelyett inkább érdemes az ugyan nem világörökség Hebron városa felé vennünk az utunkat, amely a Palesztin Állam második legnagyobb városa. Hebronban Betlehemnél sokkal jobban átérezhetjük az izraeli-palesztin konfliktus megoldhatatlanságát, ugyanakkor az együttélés lehetőségeit is. Ennek a legjobb példája a Pátriárkák Sírja, ahol többek közt Ábrahám, Izsák és Jákob nyugszik. A sírok egy épületben vannak elhelyezve, melynek egyik részét a muszlimok mecsetként, a zsidók pedig zsinagógaként használnak. A két rész „persze” szigorúan el van választva, de az épületig vezető úton együtt mennek zsidók és muzulmánok. A Pátriárkák Sírját Izrael és a Palesztin Állam is saját világörökségének szeretné bejelenteni.

 P1020170.JPGA Pátriárkák Sírja Hebronban

A betlehemi Születés Temploma 2012-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, jelenleg a veszélyeztetett örökségek között van. Betlehem 2228 kilométerre fekszik Budapesttől. 

Értékelése:

frac_04-10_37179_mth.gif

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr746517475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.07.19. 10:11:08

Semmi bizonyíték nincs arra nézve, hogy a történelmi jézus valaha élt. Élhetett persze ilyen nevű közönséges figura ezer, de hogy nem támadt fel egyik se és nem járt a vízen, az biztos. Egy fiktív mitológiai karakternek próbáltok éppen evilági létet kreálni. Ez nevetséges, elvan anélkül is.

collegium philobiblicum 2014.07.19. 11:57:21

Kedves retrovírus!

Hozzászólásodat megdöbbenve olvastam, hiszen Jézus létezése a világtörténelem legjobban bizonyított ténye, amit a számtalan szemtanú, a Római Birodalom adminisztrációja, a külső Biblián kívüli források, illetve a régészet minden kétséget kizáróan bizonyított.

Az életéről szóló minden szempontból hiteles beszámolók az egész ókor legrészletesebb és legnagyobb példányszámban fennmaradt - a tudósítás minden szakmai kritériumát tökéletesen kielégítő - kordokumentumok. Jézust még az iszlám, és a keleti vallások is hiteles személyként és prófétaként ismerik el, emberszeretete a humánus világ példaképévé tette.

A nélkül, hogy a legkisebb mértékben meg akarnálak megbántani, vagy az emberi méltóságodban megsérteni, pont a minden ember iránt érzett tisztelet alapján viszont ki kell mondanom, hogy hozzászólásod tartalma teljesen téves, fogalmam sincs egyáltalán mire alapozod amit írtál.

Hozzászólásod(amiben nyelvtanilag is helytelenül kis betűvel írtad Jézus nevét)semmilyen logikai vagy tudományos bizonyítékot sem tartalmaz.

Számomra úgy tűnik, világnézeti okokból, indulatból reagáltál, és bizonyára még nem volt túl sok lehetőséged, vagy kedved a témát komolyan megismerni. Az elutasító világnézet pedig sokszor akadályoz az igazság megismerésében.

Én 21 éve minden nap törődök vele, és veled is szívesen nagy örömmel levelezek erről, és adok hiteles anyagokat, ha akarod.

Jézus Krisztus minden kétséget kielégítő történelmi hitelességén felül azt is a figyelmedbe ajánlom, hogy tanításai az emberi jogok és a jó polgári élet alapjai, amit minden jelenlegi állam és hazánk Magyarország is nagyon sok mindenben törvényei közé emelt, márpedig nincs tanítás, feljegyzett tanító nélkül.

Jézus személyét ezért is könnyen belátható, hogy tisztelet és hála övezi a mértéktartó emberek részéről, Ő az egyetlen személy, aki a világtörténelemben semmilyen káros dolgot nem tett.

Ezt is tisztelt figyelmedbe ajánlom, miközben őt igazságtalanul és meggondolatlanul a "nevetséges" jelzővel illeted.

A csodáival,feltámadásával kapcsolatos kérdés - a történelmi bizonyosságon túl -, elismerem már a hit kérdése, de itt vannak olyan tények, amik meggyőzhetik az embert.

A Bibliában megtalálható legalább 330 messiási prófécia, ami előre megmondja (évszázadokkal)a Megváltó életének minden részletét (családfája, születési helye, ideje, gyermekkora, csodái, vitái, szenvedése, halálának ideje, módja)és feltámadását. Ez egyedülálló és megdöbbentő módon igazolja a Messiás és az Írások hitelességét.

Csak egy példa: te meg bírod mondani, hogy pl: 400 év múlva, hogy fogják hívni, az akkori magyar miniszterelnököt? És még több száz hasonló adatot eltalálnál vele kapcsolatban?

A valószínűségszámítás tudományos szabályai szerint nagyobb az esély, hogy két különböző ember egy molekulára gondoljon az egész világegyetemben, minthogy ennyi jövendölés évezredek-évszázadok múlva tucatnyi egymással nem is egy korban élt prófétán keresztül beteljesedjen.

Nem akarok ennél is hosszabb kommentet írni /bár nagyon is lehetne a témáról :)/, de végezetül figyelmedbe ajánlom, hogy a Földbolygón, most is kétmilliárdnál több ember él, aki hisz benne, vagy imáin keresztül állítja, hogy ma is kapcsolatban áll Jézus személyével. Ez nem kis szám!

A kapcsolatra bizonyíték a jelenlegi nagyszámú - orvosilag is igazolható - hiteles gyógyulások és csodák, amikből mát többnek én is személyes tanúja voltam nagy örömömre. Hidd el józan emberként akarok élni, elutasítom a vallásos öncsalást, de nem tehetek mást mint igazat mondani, mivel tényleg szemtanúja voltam ezeknek. Tehát ez is bizonyítja az érintetteknek és a kívülállóknak, hogy a feltámadt Jézus ma is él és gyógyít!

Kedves retrovírus!

Tudom a kommunista rendszerben ezeket tanultuk, amiket írtál. Én is sokáig ebben hittem, még meg nem győződtem az ellenkezőjéről, de viszont sokkal jobban jártam utána.

Köszönöm megtisztelő figyelmedet, hogy elolvastad válaszomat.

Tudom, Jézus téged is nagyon szeret, gondolkodj kérlek a témáról tovább őszintén, komolyan.

Isten áldjon meg kívánom!

Uri Weiss 2015.01.18. 12:00:40

Halkan megjegyezném, hogy "Palesztin Állam" nem létezik (és sohasem létezett a történelem folyamán), jelenleg Palesztin Autonóm Területek vannak (melyek területe nem összefüggő). Az állam csak (rém)álom .

tboros 2015.01.20. 12:23:08

@Uri Weiss: Az ENSZ is a Palesztin Állam megnevezést használja, így mi is.

Bilasz Marianna 2017.11.19. 17:38:22

Kedves Uri Weiss, látom te a közel kelet másik táborába tartozol. Jól megosztottátok és felszabdaltátok Palesztínát, vagyis ahogy ti nevezitek a nyugati partot, ott 123 palesztín eklávé van, vagyis minden fontos utat Izrael ellenőriz. imgur.com/Bvrmmok
süti beállítások módosítása