Bamberg városa (Németország)
2014. október 23. írta: tboros

Bamberg városa (Németország)

Füstös sör. A legtöbben erről a sonka ízű italról ismerik Bamberg városát. A legenda szerint az egyik középkori bambergi sörfőzde úgy döntött, hogy mindenképpen felhasználja egy tűzvészben füstössé vált árpáját. A kísérlet sikeres lett: a füstölt sört azóta is készítik a településen. Persze nem ezért lett a világörökség része, hanem mert építészete a közép-európai városok számára évszázadokig minta volt, csatornái Velencéhez teszik hasonlóvá, és mert a XIX. századi német felvilágosodás olyan központi alakjai alkottak itt, mint Hegel és E.T.A. Hoffmann.

1024px-Bamberg-altes-rathaus.jpgA régi bambergi városháza a Regnitz folyón 

Bamberg városa - Rómához hasonlóan - hét dombra épült, mindegyik tetején egy-egy templommal. Sokan ezért a várost "Frank Rómának" hívják. Kivéve a bambergieket, akik Róma városát hívják "Itáliai Bambergnek"... A város egyházi és közigazgatási központ volt, a nyugati és a szláv népek találkozási pontjaként funkcionált, de a közeli borászatok és termőföldek miatt mezőgazdasági és élelmiszeripari centrum szerepét is betöltötte. A város épületei közül a leghíresebb a majdnem 800 éves Katedrális, a várost átszelő folyó közepére épült városháza, a püspöki rezidencia és a festői házsor a csatornák partjain. Szinte az egész város megőrizte középkori hangulatát  (nyilván az épületeket értve ezalatt és nem a boszorkányégetéseket), ugyanis az 1950-es években egy hosszú távú programot indítottak a város rehabilitálása érdekében. Az úgynevezett bambergi modell lényege az volt, hogy tucatnyi helyi, kisléptékű projekt keretében újították fel az épületeket nem pedig hatalmas gigaberuházások révén. DSC_3106.JPG

Híd a Majna mellékfolyóján, a Regnitzen

A bambergi építészetnek és művészeteknek mindig is jelentős hatásuk volt Magyarországra, számos magyar város és épület tervezésénél volt minta ez a bajor település. A hatás ráadásul kölcsönös: sokak szerint a Bambergi Katedrálisban található lovasszobor nem mást ábrázol, mint Szent István királyt. A kapcsolat a mai napig élő: Esztergom Bamberg testvérvárosa, a budapesti egyetemek sorra küldik a német felsőoktatási intézményekbe diákjaikat, és persze nem nehéz magyar turistákkal sem találkozni a város utcáin.

A turisták a lenyűgöző utcák, terek, dombok, folyópartok, házak és templomok mellett két dologgal biztosan találkoznak: Bamberg történelmi legendáival és világhírű söreivel. A legendák közül a város alapításának a története az egyik legrégebbi. Réges-régen Babenberg Fülöp kíséretével tartott a tartomány keleti fele irányába, és megpihent egy göcsörtös öreg tölgyfa alatt. Hamar álomba is szenderült, és álmában megjelent egy fiatal, bűbájos, angyalszerű lány egy ligetben. A lány rámutatott hét dombra melyek mindegyikének tetején hatalmas fák álltak, és azt mondta Fülöpnek: "Ez a föld a Babenberg családé lesz, hogy kastélyt építhessenek itt". Hirtelen a legmagasabb domb tetején kidőltek a fák és kinőtt a földből egy erőd. Az erőd belsejébe is belelátott álmában Fülöp: ő élt ott egy gyönyörű lánnyal együtt. A lány gyermekeket is szült Fülöpnek. Éppen hetet. A hegyek körül egy város jelent meg, a városban templom épült, mely az égig ért. Az álom itt véget ért, Fülöp szolgálója felébresztette a fejedelmet, de a történetet nem tudta kiverni a fejéből. Fülöp folytatta útját, de nem ért éj leszállta előtt a várába, így egy véletlenül fellelt kunyhóban keresett szállást. A kunyhó ajtaját persze az álomban látott lány nyitotta ki, akibe bele is szeretett a fejedelem, megházasodtak, várost alapítottak a hét hegyen, és Bamberg azóta is virágzik.   

DSC_5463.JPG

Bamberg tornyai naplementekor 

A tündérmeséknél azonban kézzelfoghatóbbak a helyi sörök és ételek. A városban kilenc sörfőzde működik, a legismertebb a füstös sör gyártója, a Schlenkerla. Ők a sörárpát évszázadok óta tölgyfaforgácson füstölik, így alakul ki a tipikus, elsőre furcsa, de könnyen megszerethető "füstölt sonkás" ízvilág. A sör mellé hagyományosan bőrében sült sertéslapockát ehetünk knédliszerű gombóccal vagy főtt marhahúst tormával. Nem egy fine dining, de sokkal finomabb, mint elsőre hangzik.  

DSC_3209.JPG

Csatornapart Bambergben

Bamberg városa könnyen elérhető úticél, hiszen mindössze 660 kilométerre fekszik Budapesttől. A bajor település 1993-ban lett a világörökség része. 

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr76800753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NipponDream 2015.01.20. 00:04:39

Gyönyörű város, eddig 3x sikerült ide eljutnom és ha tehetném, ide is költöznék. Nagyon megfogott valamiért a hangulata. A sört ajánlom, inkább érdekességnek, semmint tartós fogyasztásra. :)

(Off topic: jól látom, hogy Japánról nincs még cikketek? Sok minden van már és tetszik a blog, de ez kicsit szívenütött. :D Ezt amolyan inspiráló véleménynek szántam csak.)

tboros 2015.01.20. 12:18:48

@NikiSz: Örülünk, hogy tetszik a blog, és ígérjük, hamarosan jönnek a Japán cikkek is. Márciusban járunk arra, után írjuk meg.
süti beállítások módosítása