A Csangdokkung Palotaegyüttes (Dél-Korea)
2015. október 19. írta: lehoczkim

A Csangdokkung Palotaegyüttes (Dél-Korea)

Annak, aki Szöulban nyugodt helyet keres, aligha lehet jobb célpontja a tízmilliós nagyvárosban, mint a Feng-shui szemléletben épült Csangdokkung Palota és hatalmas parkja, amely évszázadokon át volt az uralkodók titkos kertje. Az udvar kötött szabályaitól csak itt tudtak egy időre megszabadulni. Háromszáz évesnél is idősebb fák, tavirózsával fedett tavak és egy olyan kapu várja itt a látogatót, amit régen csak az uralkodó használhatott, mert a legenda szerint hosszú életet adott a kapu annak, aki rajta áthaladt.  

A régi koreaiak nagyon tudtak hangzatos nevet választani palotáiknak, a Csangdokkung jelentése például "Tündöklő erény palotája", az öt szöuli nagypalota közül legjelentősebbnek tartott Kjongbokkung neve pedig "Mennyek által megáldott". Az optimista elnevezéseket a történelem nem igazolta, a japánok rendszeresen lerohanták a birodalmat, a legtöbb palotát földig rombolva ilyenkor.

dsc_0889.JPG

Az uralkodók gyakran költöztették központjukat Keszong és a mai Szöul elődje, Hanjang között. Amikor 1405-ben Hanjang mellett döntött az uralkodó, a régi Kjongbokkung palota már nem felelt meg az elképzeléseinek, így új birodalmi központ építését rendelte el.   

Így lett az 1412-ben elkészült Csangdokkung a Csoszon-dinasztia legfőbb palotája, mára pedig egyik szimbóluma. A dinasztia több mint ötszáz évig uralkodott, ebből — a koreai történelemben a leghosszabb ideig — , 270 évig a Csangdokkung volt az udvar központja. 

dsc_0903.JPG

Míg a régi Kjongbokkung a kínai palotákra jellemző szimmetriával épült egy észak-déli tengely mentén, a Csangdokkung és a Titkos Kert is látszólag minden rendszert mellőzően, valójában feng-shui szabályokat követve épült. A palota építészei a terület természetes adottságait tartották szem előtt. Ugyanazokat az elveket követték, amelyek alapján a korabeli egyszerű házak helyét is szokás volt kijelölni. Elsődleges volt, hogy az épület mögött hegy, előtte pedig víz legyen. De a harmóniára törekvés mellett is megtartották a korszak palotáinak szabályait: a kormányzati épületek a külső udvarban helyezkedtek el, mögöttük kaptak helyet a királyi család magánépületei, a királyi palota kilenc kapu mögött bújt meg, a palotaegyüttes keleti része pedig a koronaherceg területe volt.

dsc_0918.JPG

A Csangdokkung hatalmas területének 60 százalékát a Titkos Kert foglalja el. Az európai királyi paloták díszes kertjeihez szokott szemnek meglepő lehet a kert látványa a maga egyszerűségével. De a koreai uralkodói ízlés — a koreai konfucianizmussal összhangban — előnyben részesítette a természetes patakokat és vízeséseket az európában divatos mesterséges szökőkutakkal szemben. 

Az európai fogalmak szerint inkább parknak nevezhető kert zöldjét gyakran megtörik a színes pavilonok és a tavirózsákkal benőtt tavak. A királyi könyvtár az első nagyobb épület, amivel a látogató találkozik a kertben. Itt tették le az állami vizsgákat a leendő hivatalnokok. Nem kisebb tekintély előtt, mint maga az uralkodó.   

dsc_0947.JPG

Babonásoknak kihagyhatatlan hely a séta során a Bulomun, egy egyetlen kőtömbből kifaragott kapu. Ezen az uralkodó egyedüli kiváltsága volt átmenni. Úgy tartották ugyanis, hogy hosszú élet vár arra, aki áthalad rajta. 

A Titkos Kertben a legtöbb fa több mint 300 éves. Dél-Korea egyik legöregebb fája, egy 750 éves boróka is itt található. A túravezetők gyakran kérik arra a látogatókat, hogy számolják össze, hány állat és mesebeli lény alakját látják meg a sok helyen alátámasztott, göcsörtös fában. A fa a megfelelő irányból nézve egy felemelkedő sárkányt formáz, és állítólag a kínai horoszkóp mind a tizenkét állatát is megtalálhatjuk az ágakból kirajzolódva, ha kitartóan keressük őket. Ez az a fa, jó szórakozást: 

dsc_0975.JPG

A Csangdokkung a nyitva tartási időben bármikor látogatható, viszont a Titkos Kertbe kizárólag csoportos idegenvezetéssel mehetünk be. Ezen a linken lehet kikeresni, hogy az adott évszakban mikor indulnak angol nyelvű vezetett túrák. Ha további dél-koreai világörökségekre kíváncsi, ajánljuk beszámolónkat a matriarchális berendezkedésű Jeju szigetéről, valamint a szuvoni Hvaszong erődöt bemutató posztunkat

Disclaimer: A poszt szerzője a Travelo.hu munkatársa. Dél-Koreában a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási iroda, a Koreai Turisztikai Hivatal és a Turkish Airlines sajtóútján járt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr447808650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2015.10.20. 18:17:29

Anno láttam élőben, nem semmi!!!

2015.10.21. 10:44:48

A sziklák a Bukhansan nemzeti parkban :) Szuper hely!
süti beállítások módosítása