A dogonok földje (Mali)
2014. szeptember 18. írta: tboros

A dogonok földje (Mali)

Tudjuk: van, aki szerint a magyarok is a Szíriuszról származnak. De van egy népcsoport, amelyikről ezt még hajlamos elhinni az amúgy misztikumra nem fogékony ember is. Ők az Afrikában élő dogonok. Saját vallással, nyelvvel, kultúrával, számrendszerrel, tudománnyal rendelkező nép, akiknél izgalmasabbat csak Tolkien tudna elképzelni. És évszázadokkal korábban ismerték a Szíriusz csillagait, mint a nyugati tudósok. A dogonok a Maliban található világörökségi helyszínen, a Bandiagara fennsíkon élnek. 

P1000972.JPG

Dogon férfi hagyományos maszkban

Mivel a dogonoknak semmilyen írásos emlékük nincsen, ezért csak az idősek által továbbörökített legendák alapján - illetve néhány antropológus leírása révén - ismerjük ezt a népet. Legendákból van bőven: a hiedelem szerint a dogonok a Szíriuszról jöttek, aminek a bizonyítéka, hogy évszázadok óta a dogonok nem egy, hanem három közeli csillagnak tekintették a Szíriuszt. Holott a nyugati tudomány mindössze a XIX. század vége óta tudja, hogy létezik egy Szíriusz B, azaz egy másik csillag is a Szíriusz mellett. De ami a legdöbbenetesebb, hogy mindössze tíz éve, a legmodernebb rádióteleszkópok használata után írták le csillagászok, hogy feltehetően valóban létezik egy harmadik Szíriusz csillag is. Azaz úgy tűnik, a dogonok tudták jól, hogy nem egy, hanem három csillagról van szó - csak évszázadokkal korábban, mint a nyugati tudomány és persze távcsövek nélkül. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy valóban a Szíriuszról jöttek a dogonok, de azért misztikusnak misztikus. 

A dogonok hiedelemvilága tele van totemekkel, szent helyekkel és istenekkel. Mivel kívülálló számára ez egy kiismerhetetlen világ, ezért a dogonok földjére csak kísérővel léphetünk, ő tudja ugyanis, hogy merre szabad menni, merre nem, kivel szabad beszélni, kivel nem, melyik állat szent és mikor találjuk magunkat a túlvilágon, ha naivul megpróbálunk védekezni mondjuk egy szent krokodil támadása ellen. Ha a dogonok földjére utazunk, akkor egy jó kísérő megtalálása a legfontosabb, hiszen ő tényleg egy másik világba vezethet be minket. Mármint anélkül, hogy a helyiek feláldoznának minket az isteneiknek. Ami régebben gyakran előfordult, de az utóbbi évtizedekben szerencsére az emberáldozatok megszűntek. P1000975.JPG

Dogonok készülődnek egy hagyományos maszkos ceremóniára

A dogonoknál nagy jelentősége van az ünnepeknek, amikor színes, szimbolikus maszkokban táncolnak, zenélnek. A legfontosabb ilyen ünnepük a Sigui, amit 60 évente tartanak, több évig tart és egy titkos nyelven énekelnek közben. A nyelv annyira titkos, hogy még a falubéli nők számára sem ismert. A következő ilyen Sigui 2027-ben fog kezdődni. Vannak kisebb ünnepek is, például halálesetekkor, vagy a fiatal férfiak beavatásakor. Ez utóbbi neve Dama, és már jóval gyakrabban, 10-12 évente előfordul. Egy-egy utazó kedvéért szívesen imitálják ezeket a táncokat a dogonok, így mi is láttunk egy ilyen performanszot, sőt - mivel az egyik dogon ház tetején töltöttük az éjszakát - egy még autentikusabb közös éjjeli éneklésen is részt vettünk. Felejthetetlen élmény.  

P1000904.JPG

Dogon falu a Bandiagara fennsík tövében

A dogonok a Bandiagara fennsíknál élnek, mely immár 600 éve nyújt menedéket ennek a népnek. Eleinte elsősorban a muzulmán hódítók elől menekültek ide, de még továbbra is tartják elkülönülésüket a külvilágtól. Az áram, a vezetékes víz, a telefon a mai napig ritkaság a legtöbb településen. Összesen mintegy 300 falu található elszórva a fennsíkon, a világ talán legkülönösebb épületeivel. A házak elsősorban sárból és szalmából épültek, sok esetben kétemeletesek, és mitológiai motívumokkal díszített faajtón keresztül juthatunk be a lakásokba. Külön épület van a településeken a menstruáló nőknek, ezek köralakúak és falvak szélén találhatóak rendes ablak nélkül. Minden településen több gabonatároló áll, külön a férfiaknak, és külön a nőknek. Fontos szerepe van az úgynevezett togu-na épületeknek, melyek alacsony tetejű tanácskozó helyek. A dogon férfi bölcsek gyűlnek itt össze, hogy megtárgyalják a vidék aktuális dolgait, de hogy ne alakuljanak ki heves viták, a helység teteje igen alacsony. Így, amelyik dogon nagyon hevesen érvelne a saját igaza mellett, és felpattanna ültéből, az jól beveri a fejét a tetőbe.  

P1000853_1.JPG

Togu-na, a dogon férfiak tanácskozó helye

A dogonok körében a legfontosabb szerepe a Hogonnak van. A Hogon a közösség "sámánja', aki egyedül él egy speciális kunyhóban. A Hogon pápább a Pápánál: nem csak, hogy nem szabad belépni a házába, de még hozzáérni is szigorúan tilos. A Hogon ezért egyedül él, és bár lehet felesége, aki segít főzni, de sosem lakik együtt a férjével. A feleségen kívül eleinte fiatal, szűz lányok szolgálóként is segíthetik a Hogon mindennapjait. A Hogont mindig a falu legidősebb férfijai közül választják, és megválasztása után hat hónapig sem mosakodnia, sem borotválkoznia nem szabad. A szokások szerint a későbbiekben is egy kígyó, a dogonok egyik totem állata nyalogatja le a koszt a Hogon testéről.

P1000854.JPG

 Idős Hogon ül a háza előtt 

Ha a dogonok földjén vándorlunk, akkor talán a legfárasztóbb dolog a... ...köszönés. Egy sima "hellóval" ugyanis nem lehet ezt elintézni. Ha szembejön valaki, akkor a következőképpen folyik a társalgás:

- Aga Poo (Jó reggelt!)
- Poo (Jó reggelt)
- U Sewo? (Hogy vagy?)
- Sewo (Jól)
- U Manawe Sewo? (Hogy van a családod?)
 -Sewo (Jól)
 -Unu Sewo? (Hogy vannak a gyerekek?)
- Sewo (Jól)
- Guini Sewo? (Hogy van a rokonság?)
- Sewo (Jól)
- Yanavo Sewo? (Hogy van a feleséged?)
- Sewo (Jól)
- Oude Sewo? (Hogy van az apád?)
- Sewo (jól)
- Poo (Köszönöm)
- Yah Poo (Én köszönöm)

És most képzeljük el, azt hogy ez a párbeszéd mindenkivel (!) lefolytatandó, aki szembejön. Ez nem beszélgetés ugyanis, hanem a sima köszönés dogon módra. Ha százan jönnek szembe egy faluban? Akkor százszor mondjuk el a fentieket. Amúgy ha idegenek vagyunk, akkor érdemes még egy nyers kóladiót is a szembejövők kezébe nyomni, ez ugyanis a dogonok drogja, és - főleg az idősebbek - nagyon hálásak tudnak lenni, ha kapnak ebből az amúgy függőséget is okozó koffeinbombából.  

P1010019.JPG

Lakóbarlangok a száz méter magas sziklafalba vájva

Ha azt képzeljük, hogy csak ennyi furcsaság van ezen a környéken, akkor csak elég felnéznünk a dogon falvak fölé magasodó sziklaszirtre. Száz méter magasan a teljesen sima sziklafalban barlanglakások találhatóak, ahova a halottak viszik a dogonok. Ezeket a lakásokat azonban nem ők vájták ki, hanem ezer évvel ezelőtt a tellem nevű népcsoport. És hogy hogyan jutottak oda fel a tellemek? A művelt, angolul és franciául is tökéletesen beszélő dogon kísérőnk szerint úgy, hogy a tellem nép tagjainak még volt szárnya, és tudtak repülni...

A Bandiagara fennsík (a dogonok földje) 1989-ben lett a világörökség része, és Budapesttől 4239 kilométerre fekszik légvonalban. A Szíriusztól viszont mintegy 81 billió kilométerre.

Mennyire tetszett ez a világörökség? Értékeld!
10 (Nagyon)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (Egyáltalán nem)
Poll Maker

 

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr296706559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.09.18. 17:50:00

Pár részlettel azért kiegészíteném a leírtakat!

A dogonok szláv eredetűek, a Balkán-félszigeten bukkannak fel először az írásos megemlékezésekben: Nagy Károly makedón hódító udvari szerzője, Nithart ír róluk először Kr. e. 413-ban. Barna bőrük miatt már akkor kitűntek a környékbeli népek közül, agresszív harcmodoruk miatt leigázásuk pedig – a tanácsadók intelmeire – soha nem történt meg.

Afrikába a népvándorláskor felbukkanó szandálok farvizén evezve sikerült eljutniuk. Először Észak-Afrikában kalandozgattak, pl. elfoglalták a mai Tuniszt (sőt Róma második kifosztása is a nevükhöz kötődik), majd dél felé vették az irányt kb. 445 körül.

Valamivel később Dél-Afrikában telepedtek le, majd 379-ben északna indultak, így jutottak el jelenlegi lakhelyükre.

Számukat legalább 2 500 061 főre becsülik (Travel Guide, 2003. International Edition / Population) egy 2006-os népszámlálási adatra hivatkozva, Neprajzkutatov bolgár tudós azonban óvatosabb számmal (2 500 059) áll elő Ɛцаλπόклжцµча című munkájában.

Főleg halászatból élnek a mai napig, amelyért északra, a Szahara homokdűnéi között megbúvó apró hegyi tavakig is felmerészkednek. A nők jellemzően a háztartás egyengetik, valamint bőséges fogás esetén beszállna a pikkelyezésbe is.

Az egy főre jutó jövedelem kb. 486 rúpia (nem egészen napi 2,23 dollár), ami elég kevés. Az infrastruktúra szegényes, az egészségügy egyéni pénztáraknál vezetett számlák alapján finanszírozott.

nu pagagyí 2014.09.18. 18:20:09

Azért van 60 évente az ünnep, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy az összegyűlt tömeg minden tagja üdvözölje az összes többit.

2014.09.18. 18:39:50

Carl Sagan: Broca agya c. könyvében szépen le van írva, hogyan jöhetett létre a Szíriusz dolog. Semmi különös nincs benne, tessék elolvasni.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.18. 19:38:04

Bandi agara fennsík? A dogonoknál? LOL

Blogger Géza 2014.09.18. 20:03:54

Mivel nincs írásuk, semmi bizonyíték nincs arra, hogy előbb tudtak volna a három csillagról, vélhetően európai utazóktól tudták ezt meg, és simán beépítették a mitológiájukba. Kicsit fel van fújva ez a dogon-ügy. Egy darab törzs a sok közül, talán az átlagosnál furább (hülyébb?) szokásokkal és mítoszokkal.

Blogger Géza 2014.09.18. 20:05:18

@IGAZI_kovi1970: Jesszusom, csak ez az egy dolog tűnt fel??? Istenem...

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.09.18. 20:19:35

Azért tudnak valamit. Alacsony plafonnal megrendszabályozni a felhevült vitázókat. Egyszerű, de zseniális!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.18. 23:30:46

@Blogger Géza: Orbán Viktor teremtette a dogonokat egy pálinkás kedd reggel nagy bölcsességében, igaz-e Gézám? Oszt focizni tudnak-e? Szotyiköpködést bírják?

És persze lehet, hogy jobb lenne, ha a parlamentben is dogonok ülnének vogonok helyett.

keresztyén szellemiségű strihkurva (törölt) 2014.09.19. 03:39:39

"Saját vallással, nyelvvel, kultúrával, számrendszerrel, tudománnyal rendelkező nép"

nos a tudományról picit más az elképzelésünk a poszt szerzőjével

nyelve, vallása lehet más sok népnek, mondjuk a muszlim népek tengerében azért csoda, hogy megmaradt a saját vallásuk, a sokféle nyelv azért nem ritka Afrikában, az arab északi résztől dél felé haladva azért elég sok nyelv előfordul, bár vallásilag eléggé sivárrá tette a vidéket az iszlám

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: egyetértek, a legviccesebb és a magyaroknál átvételre leginkább érdemes dolog talán ez az alacsony tetős vitatkozó helyiség
sok agyrázkódásos baleset lenne a magyar országgyűlésben, ha a plafont leszállítanák alacsonyra, bár Orbán Viktor szerintem így is simán fel tudna ugrani a foteljéből és ugrálva fröcsöghetne, olyan kis töpszli, a szép szál Gyurcsányi Fletó meg még ülve is beverné a fejét, szóval ez is arra lenne jó, hogy az ellenzéket megrendszabályozzák

a Szíriuszos sztori azért elég meredek, nyilván nem tudták, csak hitték, hogy három csillagból áll
érdekes, a Szíriuszt ismerték, de belső égésű motort, aszpirint, telefont azt nem tudtak feltalálni a nagy tudományukkal
jó, hagyjuk már ezt a természeti népek nagy tudományát...

"A dogon férfi bölcsek gyűlnek itt össze, hogy megtárgyalják a vidék aktuális dolgait, de hogy ne alakuljanak ki heves viták, a helység teteje igen alacsony." - talán helyiség
a helység az település, város, falu
a helyiség meg épület, épületrész, szoba, terem stb.
ezt mindig el kell mondanom, az a baj

majd a nyugati feministák jól rájuk hozzák az ENSZ-et, amiért a menstruáló nőket elkülönítik
ez amúgy rengeteg népnél szokás, a Föld több különböző pontján is
Pápua Új-Guineában is így csinálják, meg Afrikában is, szóval ez valami nagyon ősi szokás lehet, de majd most jól betiltják

az ilyen elzárt törzsek mostanában nagyon jól élnek az ilyen turistáknak éneklésből, táncolásból, varázslásból
még új, meghökkentő szokásokat, legendákat is kitalálnak nekik, hogy érdekesebb legyen a turista útja és otthoni beszámolója

pl. délebbre a pigmeusok énekelnek (gajdolnak) és táncolnak a turistáknak, holott a történelem során sose volt náluk ez szokás, csak ugye a turista Afrikában érdekes és levideózható dolgokat akar látni, nem halkan, csendben, nyugisan bóklászó pigmeusokat
szóval a turistavezetők, kísérők megfizetik őket, hogy kifessék magukat, gajdoljanak és körbe állva táncoljanak, hogy az orosz, német, amerikai, japán turista tudjon mit videózni és mutogatni otthon a haveroknak

Pápua Új-Guineában ugyanez... amíg a turistacsoport ott van a "frissen felfedezett" törzsnél a first contact-ként hirdetett turistaúton, addig nem beszélhetnek indonéz nyelven, csak bennszülött nyelven és a fém eszközöket, Real Madridos pólót és a kínai műanyag papucsot is el kell dugniuk és fűszoknyát és pénisztokot kell viselniük

biznyic iz biznyic

az meg, hogy valaki Afrikában a helyi nyelv mellett franciául és angolul is folyékonyan beszél, nem a műveltség jele, egyszerűen adottság, ez inkább képesség, készség, mint tudás
egyszerűen többnyelvűként nőnek fel, a környező népekkel franciául, angolul és arabul kommunikálnak, szóval ez csak egy magyar számára tűnik műveltségnek, akinek még készségként sincs már meg az, hogy németül, románul, szlovákul üzleteljen, mint anno Trianon előtt
az európai nemzetállamokban iskolába kell járni a nyelvtanuláshoz
az afrikaiak meg csak használják valamilyen szinten
ahogy pl. Dél-Kínában is mindenki beszél mandarinul valamilyen szinten, de a helyi nyelvet, a Min Nan-t persze mindenki beszéli, meg esetleg kantonit, ha olyan helyen él, az máris 3 nyelv és még iskolába se járt az illető, lehet, hogy csak egy földművesről van szó

tudomány, műveltség, kultúra az valahol máshol kezdődik
illetve kultúrának bármit nevezhetünk, egyesek szerint az emberszabású majmoknak is van kultúrájuk, fene tudja

Blogger Géza 2014.09.19. 08:39:03

@Pocakos focista: Azért ez már kóros, hogy valakinek a dogonokról is Orbán Viktor jusson az eszébe.

Tudományos libsizmus 2014.09.19. 08:59:48

Azért az már nem akármi, hogy egy afrikai törzsből is orbánozás kerekedik ki egy perc alatt.

Egy Hun Hunniából 2014.09.19. 09:51:22

@Hadrian77: " hogyan jöhetett létre a Szíriusz dolog." Az is le van írva (másutt), hogy Darwin szerint az ember a majomtól származik. Oszt mégse igaz RÁM. Rátok , ha úgy akarjátok igaz lehet, nem bánom. Ennyit a leírt teóriákról. (Egy sokkal régebbi műben az Ember T E R E M T É S E van leírva. Olyan régi a dokumentum(a velünk rokon sumírektől nyúlták), hogy akkor a sémi népek még nem is léteztek (!!!!) A történelem legfontosabb dolgai mind a megjelenésük előtt megtörténik! :-D (nem voltak ott nyitánykor, ezért a végszónál sem lesznek, nagy eséllyel!)
Az első aki közülük bekerül a történetbe az Ibrahim. A szintén sémi nép arabok így nevezik. A mindenkivel békétlen másik sémi nép meg Ábrahámnak. Aztán a történetírás az ő kezükbe kerül, és lesz is a történetek közt sok dicső rákosi, orbán, gyurcsány. Még akkor is ha nem ez a nevük, hanem dávid, salamon, mózes,stb
Akár hiszed, akár nem , akár köpködsz, akár helyeselsz ez közelebb van a pontos valósághoz, mint amit neked összehazudoztak eddig. (A pontos valóság már csak a rengeteg eltüntetett bizonyíték miatt sem ismerhető meg egyszerűen, legfeljebb közvetve. Hiszen minden bizonyíték kiradírozhatatlan. Ahogy a teremtés történetet is éppen ők adták tovább, ha nem is tudatosan. Aztán meg kitalálták (hogy butítsanak vele) ezt az evolúció nevű címeres ökörséget, ami MINDEN természeti törvénynek ellentmond.
Végszó: "Mindannyian istenek vagytok a fenségesnek a fiai mindahányan"
Zsoltárok Könyve 82.6
"Nem lakozik Isten kézzel csinált templomokban, bennetek van" Apostolok Cselekedetei 17:24
Na ezeket sem akarják hogy tudd! Az Istent meg keresik ezerrel. Régen emberboncolással, ma a részecskegyorsítókban, és az űrtávcsövekkel. A marhák. Materializmussal nem fog menni :-DDDD

keresztyén szellemiségű strihkurva (törölt) 2014.09.19. 12:38:29

@Egy Hun Hunniából: "Darwin szerint az ember a majomtól származik"

szerintem ezt Darwin nem ezt írta, hanem azt, hogy az ember és a majom közös őstől származik
ősük közös, nem a mostani majmoktól származik az ember

amúgy ha az emberek megmaradtak volna a Bibliában nyújtott világmagyarázatnál, akkor még ma is kecskét és juhot terelgetnénk

akik megkérdőjelezték a Bibliában (és más szentnek hitt könyvekben) leírt "okosságokat" vagy azokon túllátak, még ha egyház tagjai is voltak a kor követelményei miatt, másodlagosnak tartották a hitet a tudással szemben és a tudomány dolgaiból legalábbis száműzték a hitet, azoktól ment előre a világ
igen, az ateistákról és agnosztikusokról van szó
a tudósok nagy része ilyen

hinni lehet sok mindenben, a hitet bizonyítani lehetetlen, a hívőt meggyőzni is lehetetlen, ha valaki az emberiség gyerekkorában jellemző gondolatokkal akar élni, az az ő baja, a többség megtermeli a GDP-t, ami eltart sok ilyen szittya szíriuszit
komolyan venni nem kellene, mert csúnya dolgokhoz vezetett eddig is

részemről a vallásos műveket még erkölcsi sorvezetőnek se használnám, nemhogy tudományos érvelés alapjának

keresztyén szellemiségű strihkurva (törölt) 2014.09.19. 12:41:03

@Egy Hun Hunniából: ja, próbálj megtudni valamit a világról, a természetről
megsúgom, vallással, babonákkal nem fog menni :-DDD

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.19. 19:23:19

@Blogger Géza: Nem géza, szó sincs róla. A te mindenkor szervilis nicked láttán jutott eszembe.

2015.06.13. 22:55:40

Lehet hogy az nem a Szíriusz volt hanem Szíria, csak félreértettek valamit az ősök.
Most meg jönnek a távoli rokonok látogatásra .
süti beállítások módosítása