A Nagy Fal (Kína)
2014. szeptember 07. írta: tboros

A Nagy Fal (Kína)

A Kínai Nagy Falhoz nehéz úgy indulni, hogy a várakozás érzésébe nem vegyül valamennyi aggodalom. Nem lesz-e tele turistákkal a hely, ami miatt úgy érezzük magunkat, mint Disneylandben?! A nagyszabású felújítási munkálatok miatt nem lesz-e kiábrándítóan steril, múzeumi az élmény?! A világ legismertebb építménye hozza-e az elvárásokat?! De ne aggódjunk! Ha nem ijedünk meg attól, hogy nem egy egyszerű turistabusszal megyünk és ráadásul nem is a Pekinghez legközelebb eső szakaszhoz, akkor most is autentikus élmény, utánozhatatlan hangulat vár ránk. IMG_6147.jpg

A Nagy Fal egyes részei teljesen fel vannak újítva, még zászlók is lengedeznek

A szakasz, ahová érdemes menni, és még mindig egyetlen nap alatt megjárható, a Jinshanling falrész. És Simatai, ha nincs épp lezárva. Ezzel szemben a Pekingből induló szervezett túrák Badalinghoz és Mutianyuhoz viszik az utasokat. Ezekről a Lonely Planet útikönyv is azt írja, hogy igyekezzünk elkerülni. Túlságosan felkapottak, tökéletesen felújítottak, és kiépült egy teljes turistakiszolgáló infrastruktúra is, amitől a hely minden eredetisége elveszett. 

P1030101.JPG

A Nagy Fal megmászóinak végtelennek tűnő lépcsőzésre kell számítaniuk 

Ha szerencsénk van, és tényleg egyedül vagy párunkkal, barátainkkal másszuk meg a falat, akkor az ősi Kínában képzelhetjük magunkat. Közel-távol semmi épület nem látszik, csak a hegyek, a völgyek, a kék ég, és persze maga a fal, hosszú kilométereken át kígyózva végig a tájon. Legjobb idő a látogatásra ezért egy közönséges hétköznap. Ilyenkor tényleg nem kell attól tartani, hogy tömegek lógnának bele a nagyfalas szelfibe. Hétvégén és ünnepnapokon azért Jinshanlingot is sokan keresik fel. Május elsején pedig itt rendezik a két Nagy Fal Maraton közül az egyiket. A másik maratont május közepén szokták az egyébként szintén nem túl zsúfolt Huangyaguan szakaszon tartani.  

IMG_6154_1.JPG

A Kínai Nagy Fal kilométereken keresztül uralja a tájat

A jinshanlingi szakasz normál túratempóval körülbelül négy óra alatt bejárható. Egy jó túracipő hasznos, mert a fal pár helyen leomlott, és sok lépcső is hiányzik a helyéről. Még így is különösebb edzettség nélkül is teljesíthető egy egészséges felnőttnek. De a sok fel- és lemenő szakasz miatt a lépcsőző gyakorlatok iránti szerelem sem hátrány. Vizet és üdítőket több helyen lehet kapni árusoktól. Persze a bolti ár többszöröséért, ahogy ilyen helyen mindig. 

IMG_6159.JPG

A Nagy Fal romos részein pihen egy Belső-Mongóliából ideutazó árus 

A Nagy Fal történetét talán mindenki ismeri. Az időszámításunk előtti 3. században kezdte építeni Csin Si Huang-ti, aki egyesítette az addig hadakozó fejedelemségeket, és megalapította a Kínai Császárságot. A Nagy Falat már létező falszakaszok összekötésével építette ki, de a munkálatok még 1800 évvel később, a 17. században is folytatódtak. Összességében egy 20 ezer kilométeres építmény alakult így ki, melynek a legtöbb része romos, neheze látogatható ma már. Magán a falon őrtornyok, erődök, búvóhelyek, a katonai vezetők számára egyszerűbb lakhelyek is találhatóak. És bár a legendával ellentétben a Nagy Fal szabad szemmel nem látható az űrből, azonban az űrszondák távcsövei könnyedén megmutatják, hol is húzódik Kínán belül ez a világörökség. 

01557.jpg

A Kínai Nagy Fal az űrből (Forrás: National Geographic) 

A Kínai Nagy Fal 1987-ben került fel az UNESCO világörökség listájára, és az általunk ajánlott Jinshanling falrész pontosan 7306 kilométerre fekszik Budapesttől (és 110 kilométerre Pekingtől).

Értékelése:

9-per-sepuluh.gif

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr446678727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drago Brutic 2014.09.08. 20:57:37

6 éve voltam, és arra emlékszem, konkrétan nyári bob vitt fel és le. A többezer éves Falról. Tényleg nem volt túl autentikus élmény, sőt.

pipánszki 2014.09.09. 19:33:02

Én '87-ben jártam a Badalingon, akkor az volt újonnan átadott szakasz,szinte üres, a Mutianyu volt a felkapott hely... A magyar nagykövetség titkára (?) vit ki kocsival - és ő mutatta meg a "rongyos piacot" is, ahol biztonsággal lehetett a "kemény" remimbit vagy dollárt "puha", népi jüanra váltani.... Áldassék a neve, ha már el is feledtem.... :-.)

pipánszki 2014.09.09. 19:40:05

Ja, és hiába a megbízhatónak tűnő NG fotó (www.ng.hu/Fold/2004/05/Megiscsak_latni_a_kinai_Nagy_Falat_az_urbol), épp kínai űrhajósok állapították meg, a Nagy Fal nem látszik fentről... de gondoljatok bele, hiába több ezer km hosszú, alig 3-4 m széles.... A gugli csodája, hogy épp egy NG. cikk bizonyítja fenti állításom..... www.ng.hu/Fold/2008/03/Megsem_lathato_a_Nagy_Fal_a_Holdrol
Most akkor kinek higgyek, az NG-nek, vagy az NG-nek?! :-.)

tboros 2014.09.10. 22:57:45

@Drago Brutic: Igen, sajnos így van, de legközelebb keressétek fel a posztban leírt Jinshanling-et!

tboros 2014.09.10. 22:58:47

@pipánszki: Ha jól értem, akkor szabad szemmel nem látható az űrből sehonnan a Nagy Fal, de egy űrszonda, speciális távcsővel le tudta fényképezni. A posztban ez a kép szerepel.
süti beállítások módosítása