Rietveld-Schröder ház (Hollandia)
2014. augusztus 03. írta: tboros

Rietveld-Schröder ház (Hollandia)

A hollandiai Utrechtben van egy épület, ami a modern lakóház szimbóluma lett. Pontosan kilencven éve épült, de úgy néz ki, mintha tegnap építette volna egy hirtelen meggazdagodott kubizmus-rajongó. 1924-ben egy özvegyasszony fejében pattant ki a belső falak nélküli ház ötlete, és későbbi szeretője, Gerrit Rietveld tervezte. Mindez ma már a Világörökség része. 

IMG_20140215_144914.jpg

A Rietveld-Schröder ház bejárati oldala

A hosszú és változatos történelme ellenére Hollandiában elég kevés világörökségi helyszín található, de nem lepődünk meg, hogy ezek közül az egyik a mindössze néhány tucat modernkori világörökség talán legszebb példánya. A Rietveld-Schröder ház Utrecht külvárosában található, szerényen húzódik meg egy sor szokásos holland sorház és egy barbár módon mellé épített autópálya között. Vagy a ház jelentőségéről vagy a holland oktatás nagyszerűségéről sokat mond el, hogy a ház mellett közlekedő helyi 8-as autóbuszt vezető sofőr olyan idegenvezetést tartott nekünk az épületről tökéletes angol nyelven amíg a városközpontból kiértünk, mintha Oxfordban tanult volna művészettörténetet. 

Truus Schröder-Schräder egy holland gyógyszerész lány volt, aki egy gazdag katolikus ügyvédhez ment hozzá. A lány avantgárd elképzelései nagyon eltértek a férje konzervatív világnézetétől, de a férfi „adott” feleségének egy szobát a lakásukban, amelyet a kor modern stílusának megfelelően rendezhetett be. Amikor a férj meghalt, akkor a még mindig fiatal asszony egy új ház építésébe kezdett Gerrit Rietveld bútortervező és építész segítségével. Az együttműködés nem csak azért sikerült jól, mert a háznak az egész világból csodájára jártak, hanem mert Schröder és Rietveld egymásba szerettek, sőt az építész később oda is költözött az új házba.

IMG_20140215_145040.jpg

A Rietveld-Schröder ház hozzáépült a tőle teljesen eltérő, hagyományos holland sorházakhoz

A ház a világ egyetlen De Stijl stílusú épülete, amely teljesen szakított mindennel, amit előtte építészetnek hívtak. Színes és szögletes formák egymásra pakolása, funkcionalista terek, dinamikusan változtatható szobák – ezek a legjellemzőbb tulajdonságai az épületnek. Úgy néz ki, mintha egy Mondrian festményt valaki három dimenzióban megépített volna. A kétemeletes épületben alul a konyha és három szoba található, melyek mindegyike sugározza a kor modernitását. Ma már persze megmosolyogtató, de akkor ez azt jelentette, hogy kiemelt helyre tették a telefont vagy a biztosítékdobozt - mindenki jól lássa, hogy itt nem a múlt eszközei dominálnak. 

A ház emelete még érdekesebb: a szobák közötti falak mindegyike eltolható, így szabadon alakítható ki egyetlen hatalmas tér, vagy sok kisebb szoba (például a gyerekeknek). A folyamatosan változtatható tér egyszerre nagyon funkcionális, hiszen az igénynek megfelelően alakul át egy egész emelet, és teszi izgalmassá és változatossá a lakást. Az egyik különlegesség az úgynevezett „eltűnő sarok”. Az étkezőhelység ablakait kinyitva hirtelen megszűnik a ház külső sarokfala is, azaz olyan érzésünk lehet a reggelinket fogyasztva, mintha kinn a természetben étkeznénk. Nem csak maga az épület, hanem a bútorok is egyediek – nem csoda, hisz az építész alapvetően előtte bútorairól volt híres. A Piros-kék széke például a mai napig múzeumok fő látványossága, és a replikája minden valamire való dizájn-mániás otthonában megtalálható.  

A Rietveld-Schröder ház ma már múzeumként funkcionál, így látogatható, de szigorúan limitálják a látogatók számát. Egyszerre maximum csak 12 ember mehet be az épületbe, így érdemes jó előre bejelentkezni hozzájuk emailben. 

0789208180.interior04.jpg

A Rietveld-Schröder ház belülről (Forrás: www.abbeville.com)

A Rietveld-Schröder ház 2000-ben került fel az UNESCO világörökség listájára, melyen - érdekes módon -mindössze két-három másik modern lakóépület szerepel. Utrecht, ahol a ház található 1118 kilométerre van légvonalban Budapesttől, néhány óra alatt tehát könnyen el lehet jutni a házhoz.

Értékelése: 

frac_07-10_37215_lg.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr476569293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.08.03. 22:50:09

Nyomasztó. Mint egy iroda.

abc 2014.08.03. 23:26:00

Néhány óra alatt? 11 óra kb az út....

tboros 2014.08.04. 10:40:42

@abc: Repülővel kevesebb :)

Zsolt Huszti 2014.08.04. 10:51:35

@little troll: Pedig ma egyre másra ilyeneket építenek. Pontosabban ennek egy gagyi, gyatra utánzatát, mert azok nem, hogy 90 év múlva, de szinte 9 év múlva sem fognak már álni.
Sivár, melegség-mentes, otthontalan környezetek. De nem is csoda, az emberek már nem otthont keresnek, hanem egy szálloda mintára épült alvóhelyet.
Jól tükrözi ez a környezet a benne lakó lelkét! :)

Zsolt Huszti 2014.08.04. 10:52:46

@Zsolt Huszti: bocsi, az "állni" természetesen 2xl.

dedalon74 2014.08.04. 11:38:09

Szerintem zseniális, modernül felszerelve, kicsit iparibban berendezve "kell!" kategória.

Zsolt Huszti 2014.08.04. 11:43:30

Igen, a lényeget elfelejtettem!
Mindenki úgy élvez, ahogy tud! :)

Globetrotter2014 2014.08.04. 14:42:31

Ez a ház olyan mint a Beatles, sokan túllépték őket de annak idején ők voltak a nagy újítás, és máig működik.
Érdekes, és nem is csúnya. A lényeg az arányokban rejlik. Megjegyzem, a sok komor és randa vöröstéglás között egy ilyen üdítőleg hat.

Antwerpenben láttam egy ilyen házsort, monduk nem a történelmi részbe való, de a főcsatorna mellett nagyon jól festettek.

Nálunk pl a Rószadomb kockaházai helyett jól festenének, a sok khm neoklasszicista, pláne a fura eklektikus épületek helyett...
süti beállítások módosítása