Az Imám tér Iszfahánban (Irán)
2014. július 04. írta: tboros

Az Imám tér Iszfahánban (Irán)

Irán megítélését a mai napig meghatározza szigorú vallási rezsimje, nyugat-ellenes retorikája és hogy annak idején elkönyvelték a "gonosz tengelyének" egyik államaként. Holott az iráni városi lakosság sokkal nyugatiasabb, mint sok kelet-európai ország lakója, a perzsák nagyon vendégszeretőek, és sokan beszélnek angolul vagy franciául. Ennek ellenére főleg nők számára nem egy leányálom az utazás, kendő és lepel hordása kötelező. Alkoholisták számára pedig rossz hír, hogy súlyos büntetés jár egy korty alkohol elfogyasztása esetén is. Persze titokban mindent lehet...  

 

P1030740.JPG

Iszfahán főtere egyike a 13 iráni UNESCO világörökségnek, és mint az ország egyik volt fővárosának mecsetekkel körülölelt placca, talán a legszebb örökség mind közül.  A főteret, melyet Imám térnek hívnak a XVII. században alakították ki mai formájára és négy fantasztikus épület öleli körbe. Két épület a világ legszebb mecsetei közül való, a harmadik pedig egy palota, az Ali Qapu, melynek hatodik emeletén egyedülálló akusztikájú zeneszobát alakítottak ki.  

P1030733.JPG

Északon helyezkedik el a Qeyssariyeh bazár, ahol a vallási és uralkodói épületek ellensúlyozására egy hatalmas zsibvásár található. Maga a tér a világ egyik legnagyobb tere, melyet szinte lehetetlen is egyetlen fényképbe belesűríteni. 

P1030732.JPG

Az Imám tér egyszerre nyújt fantasztikus vizuális élményt, a mecsetjei révén spirituális élményt, a palotája révén építészetileg is egyedülálló, de ha csak a perzsa kulturát és embereket akarod megismerni, akkor is a legjobb helyszín. Mindenképpen érdemes kipróbálni a rózsaízű fagylaltot, melyet a bazár árkádjai alatt árulnak.

A Safavid dinasztia egykori fővárosának központja 1979-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára,és Budapestről 3199 kilométert kell repülni, hogy megtekintsük.

Értékelése:   

frac_08-10_37227_lg.gif

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr806471885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tranzita 2014.07.06. 09:59:45

Egy kicsit rövidkére sikerült az ismertetés.

A teret én Naghsh-e Jahan térnek ismerem és fontos lehet még kiemelni, hogy a világ egyik legnagyobb tere - és tényleg hatalmas! Esténként pedig megtelik piknikező, pihengető családokkal, akik eszegetnek és beszélgetnek. Jégkrém szinten még, ha valaki ottvan, kihagyhatatlan a sáfrány jégkrém, amit egy kis tömbben lehet venni szintén a téren.

A gyönyörű Lotfollah mecset is szintén megérne pár mondatot. A valaha látott legszebb mecsetnek tartom.

Isfahan gyönyörű város, kár, hogy a folyót elterelték és így a hidak nem érvényesülhetnek igazán.

pannn 2014.07.06. 10:35:11

Esfahan a Föld egyik legszebb városa, az emberek pedig rendkívül barátságosak. A tér pedig tényleg hatalmas és nagyon szép. Az utazó sokkal inkább biztonságban érezheti magát Iránban mint Magyarországon.

tranzita 2014.07.06. 11:12:17

@pannn: Az biztos, hogy az eddig megismert legvendégszeretőbb és barátságosabb nép - életem egyik legszebb heteit töltöttem ott! Viszont tudni kell, hogy náluk a ta`arof nagyon is élő jelenség, ami nekünk nagyon furcsa lehet, szóval tudni kell, meddig kedvesség és mikor kell már visszautasítani :-)

Egy fiatal iráni ismerős mesélte a jelenetet, amikor az ajtóban perceken át tétováztak udvariaskodásból, hogy ki lép be először, ld. a`arof :-)
en.wikipedia.org/wiki/Taarof

tboros 2014.07.09. 10:41:21

Köszönöm a kommenteket. És igen, fantasztikusak a mecsetek is, írok később azokról is.

2014.08.11. 14:38:30

Volt szerencsém látni, Esfahan egyszerűen rabul ejti az embert! A kiszárított folyón viccesen hat a vizibiciklikölcsönző de jó hír, hogy középtávon tervezik Yazd más forrásból való ellátását és így visszatérhetne a víz is Esfahanba!
süti beállítások módosítása