Su Nuraxi di Barumini (Olaszország)
2015. július 23. írta: lehoczkim

Su Nuraxi di Barumini (Olaszország)

Szardínia szigetén rejtélyes, 5000 éves köralakú kőépítmények (nuraghik) találhatóak mindenfelé. Azon kívül, hogy a korabeli népek fejlett építészeti tudását bizonyítják, keveset lehet tudni valódi szerepükről. Vajon védelmi célokat szolgáltak? Esetleg terményeket tároltak bennük? Vagy ezek az egyedülálló épületek bizonyítják, hogy ez a sziget az Atlantisz része volt - mint sok legendavadász állítja? Bármi is a valós válasz, a Világörökség részét képező nuraghikat érdemes megnézni, ha Szardínián járunk. 

20150627_125732.jpg

Egy nuraghi Barumini település mellett

Szardínián az első településnyomok i.e. 6000 körülről származnak. A sziget barlangokban élő, pattintott szerszámokat használó lakosait i.e. 4000 körül egy fejlettebb civilizáció váltotta, ők a régészeti leletek szerint már kereskedelmet folytattak Korzikával és mai olasz és francia partok településeivel is. A szigeten található dolmenek és menhirek i.e. 3000 környékéről származnak, egy felehetően földműveléssel foglalkozó, réz eszközöket és fegyvereket használó nép állította őket. És ebben az időben jelentek meg az első nuraghék, kör alakú kőépítmények is, amelyből a kutatók egy része arra következtet, hogy megszaporodhattak a külső támadások. Más régészek viszont úgy gondolják, hogy a nuraghéknak nem volt harci szerepe.

20150629_164749.jpg

Nuraghik rengeteg helyen találhatóak Szardínián. Ez nem a világörökség részét képező, hanem a Santa Sabina nuraghe 

Akármilyen szerepe volt is ezeknek a köralakú épületeknek, számuk a következő évszázadokban egyre nőtt a szigeten. Több mint 7000 nuraghe maradványát lehet megtalálni Szardínián. Az építmények különlegessége, hogy kizárólag itt terjedtek el, máshol - a régészek eddigi ismeretei szerint - nem jelent meg ez a típusú, az adott korban rendkívül fejlettnek számító építkezés.

20150627_125412.jpg

Su Nuraxi di Barumini

A szardíniaiak 18 méteres, háromemeletes tornyokat építettek kükloptikus technikával, kötőanyag nélkül, a tökéletesen megmunkált köveket egymásra helyezve. Az évszázadok során a nuraghék egy része összetett épületegyüttessé vált: i.e. 1000 körül már több kisebb torony, átjáró, lakóépület, köztük udvarok és szent kutak épültek egy-egy komplexumban. 

A nuraghék közül egyedüliként világörökségi státuszt kapott Su Nuraxi di Barumini kitűnő állapotban megmaradt épületegyüttes az i.e. 12. században épült, és a legösszetettebb ilyen komplexum. A fő torony mellett itt négy kisebb (kétemeletes) torony volt, pontosan a négy égtájnak megfelelő pontokra építve, a tornyok között pedig szintén kör alakú épületek fekszenek szorosan egymáshoz tapadva, kaptárszerű szerkezetet létrehozva. Ha erődítményrendszerként működött, ahogy több kutató is feltételezi, a támadók számára szinte bevehetetlennek tűnhetett a hatalmas kövekből létrehozott épület, amelynek az egyetlen bejárata hét méter magasan helyezkedett el.

20150627_123415.jpg

A nurgahik tetején található a bejárat

A mai látogatók is kizárólag így, a bejárathoz lépcsőzve jutnak be a nuraghéba, majd egy nagyon keskeny folyosón áthaladva abba az udvarba, ahonnan a kisebb tornyokba átjárhattak az épület három évezreddel ezelőtti lakói. A Su Nuraxi di Barumini nuraghe kizárólag vezetett túra keretében látogatható. Félóránként indítanak egy csoportot, olaszul természetesen minden idegenvezető beszél, de angolul nem mindegyik.

Bár az idegenvezetők nem említik, több internetes forrás is elemzi annak a lehetőségét, hogy valójában az elveszett Atlantiszt Szardínián kellene keresnünk, és a nuraghékat építő nép volt a különleges atlantiszi tudás hordozója. Az elmélet alátámasztására több (potenciális) bizonyítékot is felsorolnak: például a kor által ismert földrajzot, mely nem indokolja, hogy a Platón által Héraklész oszlopain túlinak leírt szigetet az Atlanti-óceánban keressük, hiszen az oszlopokat Gibraltárral először Nagy Sándor történetírója azonosította, korábban valószínűleg jóval közelebbi helyet, a földrajzi leírás alapján akár a Szicíliai-szorost is hívhatták így. A másik tény, ami alapján az egykori Atlantisz tényleg lehetett is volna a mai Szardínián, a szigeten talált nuraghékat fedő talaj összetétele, mely tengervízzel keveredett iszap a kutatók szerint. Tehát valószínűsíthető, hogy egy vulkánkitörést követő szökőár söpört végig a szigeten, pusztította el az ott élőket, a kultúrájukat, és temette be a tornyaikat.     

Szardíniára Budapestről a Wizz Air üzemeltet közvetlen járatot. A sziget csodás és nagyon tiszta partokkal, remek túrázási lehetőségekkel és a főszezonban borsos áron kínált, de a szezonon kívül már reálisabb összegért lefoglalható szállásokkal várja az utazókat. Szardíniai repjegyet itt, szállásokat itt, utazási irodai ajánlatokat pedig itt kereshet.

20150627_125813.jpg

Szardíniai táj a Su Nuraxi di Barumini környékén

A Barumini mellett található nurgahik 1196 kilométerre fekszenek Budapesttől. Az építmények 1997-ben kerültek fel az UNESCO világörökség listájára. 

 

 Szeretsz utazni? Kövess minket a Facebook oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr407620096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FPéter 2015.07.24. 14:58:46

"Máshol nem terjedt el" - én mondjuk Cipruson tök ugyanilyen épületegyüttes-maradványokat láttam. Meg is találtam: en.wikipedia.org/wiki/Khirokitia

Tranquillius 2015.07.24. 15:21:54

Minden terület a legendás "Atlantisz" része volt, amit a jégkorszak végi tengerszint-emelkedés elárasztott. Van ilyen legenda Szantorinin: pangea.blog.hu/2014/04/13/bronzkori_eghajlati_anomaliarol
de ilyen terület volt Doggerland is az Északi tengeren:
pangea.blog.hu/2013/12/07/xaver_es_a_vihadagaly