A Katedrális, az Alcazar és az Archivo de Indias Sevillában (Spanyoloroszág)
2014. december 01. írta: lehoczkim

A Katedrális, az Alcazar és az Archivo de Indias Sevillában (Spanyoloroszág)

Túlzás lenne azt állítani, hogy Sevilla mostanában élné fénykorát. A Római Birodalom két császára is innen származott, a mór időkben már 400 ezres nagyvárosként tartották számon, Amerika felfedezése után pedig jó ideig Sevilla birtokolta az összes kereskedelmi jogot, és az ezzel járó hatalmas vagyont.

Ezzel szemben ma Andalúzia fővárosa már "csak" egy élhető, csodálatos, nyüzsgő város, ahol minden utcában történelmi épületekbe, izgalmas építészeti megoldásokba, kellemes parkokba és remek éttermekbe botlunk. Három látványossága pedig világörökséggé is tette.

IMG_1323.JPGA sevillai katedrális és a harangtorony, a Giralda

Sevilla Spanyolország negyedik legnagyobb városa, több mint 700 ezren lakják. A belváros szűk utcáit járva mégis inkább barátságos, kisvárosias hangulatot tapasztalni. A bikaviadalok és a flamenco származási helye. Nincs abban semmi meglepő, hogy két ennyire temperamentumos szórakozás is innen származik; évi 3000 óra napsütésben, télen is 15 fok körüli átlaghőmérsékletnél semmi ok a melankóliára! 

Ahogy Andalúzia többi részén, itt is több száz évig uralkodtak a mórok. A Reconquista után, amikor az Ibériai-félsziget királyságainak katolikus uralkodói visszafoglalták a megszállt területeket, a városokban maradó mór iparosok munkái nyomán kialakult a mudejar stílus, amely a román, gótikus, majd reneszánsz épületeken is az iszlám díszítőelemeket használta. Ez a stílus visszaköszön mindenhol Andalúziában. A sevillai Alcazart pedig a stílus egyik legkiemelkedőbb fennmaradt példájának tartják. A világörökségi listára rajta kívül a város katedrálisa és az Archivo de Indias épülete került fel. 

A sevillai székesegyház a világ legnagyobb gótikus katedrálisa. Mellesleg Kolombusz sírhelye is itt van. 1403-ban alapították, egy korábbi mecset helyén. A Sevilla fölé magasodó harangtornya, a Giralda korábban minarettként működött, ma pedig már ez az egyik top látványosság a turisták körében a fentről nyíló páratlan panorámának köszönhetően. Annak, aki meg akarja mászni a harangtornyot, jó hír, hogy nem lépcsőkkel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan emelkedő, körbe-körbe haladó folyosón lehet feljutni a kilátóig. Útközben érdemes megállni az ablakos beszögelléseknél, mert a felfelé vezető út felénél már magasabban vagyunk a legtöbb épületnél, de sokkal közelebbről és jobban látjuk őket, mint a Giralda legtetején. 

IMG_1410.JPGA Giralda eredetileg egyébként minaret volt

Az Alcazar egyik különlegessége, hogy a mai napig eredeti funkciójában is használatban van. Ha a mindenkori spanyol uralkodó Sevillában tartózkodik, akkor használhatja az Alcazar számára fenntartott részeit. Így igazából több mint ezer éve tölti be ezt a funkciót, a mindenkori uralkodók palotája már a 10. századi mór kormányzó óta, aki először kezdett itt palotaépítésbe. Mudjár stílusban I. Péter, kasztíliai király bővíttette ki, majd a későbbi uralkodók is sokszor alakítottak rajta. A kertek, szökőkutak, tágas termek és kerengők hangulata tényleg egy mesevilágot idézne, ha nem lenne még jóval a főszezon vége után is turistahordákkal tele. Koránkelők előnyben, reggel kevesebb emberrel kell csak osztozni a látványon. 

IMG_1542.JPGAz Alcazar egyik kis palotakertje

Az Újvilági levéltár, az Archivo General de Indias épülete már a 15. század végén megépült, de a levéltári funkciót csak 1785-től tölti be. Azóta a világ legnagyobb, Amerika felfedezéséről szóló dokumentációjának gyűjteménye.

Ugyan nincs a világörökségi listán, de Sevillában járva kihagyhatatlan még a Parque de María Luisa parkban elhelyezkedő Plaza de España, ami az 1929-es világkiállításra épült, meglehetősen eklektikus, de nagyon látványos stílusban. 

P1030483.JPGPlaza de España

A parkból a Santa Cruz negyed felé vezető úton érdemes megnézni a Hotel Alfons XIII szállodát, ami egy igazi békebeli hangulatú épület. Ma már persze egy exkluzív hotellánc tagja, így itt megszállni meglehetősen borsos összeg. De betérni egy italra a bárba, vagy csak nézelődni akár, egy olyan élményt ad, amit csak ilyen múltú szállodában lehet megtalálni.  

Ha ételt keres, a tapas bárokat ki ne hagyja! Gyorsabb megoldásnak a szendvicsezők is tökéletesek. A látványosságokhoz közel nagyon jópofa hely a Taberna el Papelon. Reggelizni is, vagy nap közben egy helyi sajtokkal és sonkákkal megpakolt szendvicsre megállni. A legpénztárcabarátabb megoldást pedig a 100 Montaditos nevű lánc szendvicsezői nyújtják. Itt egy és másfél euróért kapunk egy-egy kisebb szendvicset, egy euróért egy pohár sört.  

Sevilla 2317 kilométerre fekszik Budapesttől, és 1987 óta gazdagítja a világörökségi listát.

Korábbi spanyolországi bejegyzésünkben Cuenca történelmi negyedét mutattuk be. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr826945209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása