Krakkó óvárosa (Lengyelország)
2014. augusztus 29. írta: tboros

Krakkó óvárosa (Lengyelország)

Krakkó volt az első európai város, amelyik világörökség lett. Krakkó adta az első közép-európai pápát, II. János Pált. Krakkó az egyik legrégebbi település Lengyelországban. Krakkóban forgatott először Steven Spielberg mozifilmet a régiónkban. Krakkó az első az európai piacterek mérete tekintetében is. A sok elsőség mellett Krakkó egyszerre tradicionális és fiatalos, keresztény és zsidó, látnivalóban gazdag, de mégis könnyen bejárható. 

P1000333.JPG

A Mária-templom Krakkó központjában

A lengyelországi Krakkó az ország második legnagyobb városa, volt fővárosa, első számú turisztikai látványossága. A 13. századi kereskedőváros hagyományosan négy elkülöníthető negyedből állt: a piactér és környékéből, a Wawel dombból és az odaépült királyi palotából, a polgári Stradom kerületből és a zsidónegyedként elhíresült Kazimierzből. Krakkó egyszerre volt uralkodói, egyházi, kereskedelmi és oktatási központ. A krakkói Jagelló Egyetem Európa egyik legkorábban létesített felsőoktatási intézménye, 1364 óta működik folyamatosan. Többek közt Kopernikusz is itt tanult. Krakkóban, a Wawel-i Katedrálisban temették el a lengyel királyokat, de olyan hírességek is itt nyugszanak, mint a költő Adam Mickiewicz, vagy az igen ellentmondásos Lech Kaczyński volt államfő.  

P1000344.JPG

II. János Pál pápa szobra Krakkóban

A városban lépten-nyomon látnivalók bukkannak fel. Az egyik pillanatban még II. János Pál pápa szobra előtt állunk, a másikban már egy provokatív modern köztéri szobor előtt. Hol a főtéri Mária-templomban van egy mise, hol egy esküvői menet jön szembe a volt Királyi Palotában. A főtér önmagában mutatja a város sokszínűségét, hiszen az 1000 éves Szent Adalbert templom mellett ott vannak a modern éttermek, a népszerű virágárusok mellett ott vannak a fedett piac (Posztócsarnok) hagyományos árkádjai, a reneszánsz épületek mellett a gótikusak, a kávézgató helyi egyetemisták mellett a világ minden részéről ideözönlő utazók. A legszebb kilátás természetesen a Visztula partján található Wawel dombról van, ahonnan egyértelművé válik az is, hogy mennyi park, zöldellő terület van a városban. A dombról lefelé menet egy barlangot láthatunk, előtte pedig egy sárkány szobrát. A wawel-i sárkány a krakkóiak kedvenc legendája: a hiedelem szerint korábban egy félelmetes sárkány pusztította a környéket, míg egy nap egy furfangos cipészmester birkabőrbe tömve szurkot és ként etetett a lénnyel, amelyik egyszerűen felrobbant.   

P1000358.JPG

Kilátás a Visztula folyóra a Wawel dombról

A belvárostól kicsit távolabb fekszik a Kazimierz negyed. Ez régen egy különálló település volt, melyet később csatoltak Krakkóhoz, és a különféle atrocitások elől ide menekültek a helyi zsidók. Bár a II. világháborút alig élte túl zsidó a városban, mégis a negyed igazi zsidónegyedként funkcionál. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint a budapesti zsidónegyedet, Kazimierzben hagyományos zsidó házak, zsinagógák, temetők sorakoznak. Bár az egész negyed első ránézésre tradicionális, konzervatív, az utóbbi időben itt is tömegével jelentek meg a szórakozóhelyek és bárok. 

A témához kapcsolódó egyik legérdekesebb helyszín Oskar Schindler gyára. Steven Spielberg Schindler listája című filmjével híressé vált gyár valóban létezett, sőt Spielberg ott és a Kazimierz negyedben forgatta a film számos jelenetét. A gyárban ráadásul nagyon profi és megható múzeumot is berendeztek, amely mellett a film relikviáit őrző kávézó is üzemel. Filmrajongóknak kötelező a látogatás!      

P1000374.JPG

Oskar Schindler emléktáblája hajdani gyára falán Krakkó külvárosi részén 

Krakkó történelmi belvárosa 36 éve, 1978-ban lett az UNESCO világörökség része. A lengyel város (légvonalban) mindössze 286 kilométerre fekszik Budapesttől.

Értékelése: frac_07-10_37215_lg.gif

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr766642029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mate84 2014.08.30. 14:56:38

A Kazimierz teljesen más mint az itt leírtak. Pontosan arról ismert, hogy fiatalos, pörgős bulinegyed lett. Megmaradt a tradicionális hangulata, a történelme, de itt és az Óvárosban van a legtöbb szórakozóhely, romkocsma, bár, étterem , százas nagyságrendben.

Studiolum · http://wangfolyo.blogspot.com 2014.08.31. 08:46:33

A Schindler listája-felvételekben az a különös csavar, hogy a gettó és a gyár valójában nem Kazimierzben, hanem a folyó túlpartján, Plaszów negyedben volt, ott van a fotón közölt emléktábla is. Minthogy azonban a negyed a háború után iparnegyeddé vált és teljesen megváltozott, ezért Schindler a hagyományosabbnak maradt Kazimierzben forgatta a filmet. A turisták ezért a Schindler listája-történet helyszíneit ma már Kazimierzben, a forgatás helyszínein járják végig (külön vezető is van erre), és a gettó áldozatainak emlékműve is Kazimierz főterén, a Szerokán áll, nem pedig az egykori gettóban…

tboros 2014.09.01. 11:29:38

@Mate84: Akkor sokat változott a negyed amióta ott jártunk. köszönöm a pontosítást.

tboros 2014.09.01. 11:31:08

@Studiolum: Köszi a pontosítást!
süti beállítások módosítása