Rádzsasztáni hegyi erődök (India)
2014. szeptember 10. írta: tboros

Rádzsasztáni hegyi erődök (India)

India leghatalmasabb erődje, az atombomba kísérletek helyszíne, a világ egyik legrégebbi civilizációja, közel 70 millió lakos, és egy Guiness-rekorder tojásrántotta sütő öregember. Ez Rádzsasztán, Indiában. Tavaly az itt található hegyi erődök a világörökség részévé váltak, és mivel jártunk már erre is korábban, most bemutatjuk a Világörökség blogon. 

P1010808.JPG

Csittor erőd naplementekor

Rádzsasztán India legnagyobb, Németország méretű állama, mely a pakisztáni határtól az ország közepéig fekvő területet foglalja magában. Az állam déli határán található az ország leghatalmasabb erődje, a Csittor. Képzeljünk el egy várat, amit ha körbe akarunk járni, akkor 13 kilométert kell utaznunk! 

Csittort a 7. században alapították és bár 800 évig volt a régió fővárosa, mégis évszázadok óta üresen áll. Az erőd hatalmas vérengzések színhelye volt, nem csak azért mert számos alkalommal ostromolták meg, hanem mert a védői helyi szokások szerint inkább öngyilkosságot követtek el, semmint az ellenség elfogja őket. A legenda szerint volt olyan eset, amikor közel 50 ezer ember végzett így magával.

A ma már békességet, nyugalmat és szépséget árasztó erőd akár egy teljes napnyi látnivalót is nyújt az utazók számára: régi paloták, dzsainista templomok, tornyok, víztározók, masszív városfalak mindenütt. A templomokba belépve viszont ne lepődjünk meg, ha anyaszült meztelen férfiakkal találkozunk. A szinte kizárólag csak Indiában létező dzsainizmus követői ugyanis öt fogadalmat követnek: tartózkodás minden élőlény elpusztításától, mindig igazat mondani, nem lopni, szüzességi fogadalom, a tulajdonról való lemondás. Mivel a ruha tulajdon, sőt a ruha készítése közben élőlények pusztulhatnak el, ezért az igaz dzsáinista nem hord olyat. Akkor sem, ha külföldi utazók jönnek szembe Csittor erődjében... 

P1010785.JPG

A Győzelem Tornya a Csittor erőd közepén

A fantasztikus részletességgel megmunkált épülethomlokzatok, a világon egyedülálló Győzelmi Tornyon látható ornamentikák, a templomokban játszott hangulatos meditációs hangzású zene mellett olyan meglepő jelenetekkel is találkozhatunk ezen a világörökségi helyszínen, mint az indiai aktmodelleket bemutató újságot majszoló tehén:

P1010800.JPG

Tehén a Csittor erődben

Visszatérve a világörökségi helyszínekre, érdemes Csittor után az Ámber erődöt felkeresnünk. A radzsasztáni erődök közül ez a legismertebb, és mivel közel fekszik a fővároshoz, ezért a leglátogatottabb is egyben. És bár egy rossz szavunk sem lehet erre az épületre, minket annak ellenére sem nyűgözött le, hogy akár egy elefánton lovagolva is be lehet járni a helyszínt.

P1090321.JPG

Ámber palota, Dzsaipur közelében

Sokkal érdekesebb az egyedülálló, kőből épült obszervatórium, a Dzsantar Mantar, mely önállóan is fenn van az UNESCO listáján. Az épületek egy dzsaipuri parkban találhatóak.   

P1010634.JPG

Dzsantar Mantar csillagvizsgáló

Továbbutazva az állam legnyugatibb csücske, a pakisztáni határ felé mindenképpen érdemes megállnunk Dzsodpurban. Ez az egyformán kék házfalairól is ismert város szolgáltatott helyszínt a "Batman: A sötét lovag visszatér" című film néhány jelentéhez és itt találkozhatunk a világhírű Omlett Férfivel is. Az egyszerű standján tojásrántottát áruló öregember pontosan 40 éve áll ugyanott és árulja a tojásból készült ételeit. Az 1974-ben megnyitott "büfé" ma már napi 1000 darab tojást használ fel. Mivel sok útikönyvben szerepel, ezért most már nem csak a helybeliek, hanem a turisták körében is népszerű. Nem csak a tojásrántottája, az emlékezőtehetsége sem semmi az Omlett Férfinak. Ottjártunkkor megemlítette, hogy volt már nála magyar utazó, és seperc alatt megmutatott egy 10 évvel korábbi magyar nyelvű bejegyzést a vendégkönyvében. 

A radzsasztáni körutunkat érdemes Dzsaiszalmerben befejezni. A sivatagi város egy megváltás a koszos, zajos, zsúfolt indiai metropoliszok után. A pakisztáni-indiai határvillongások miatt néha nehezen megközelíthető (főleg repülővel) a település, érdeklődjünk mielőtt útnak indulunk. És ha ismét a közelben teszteli nukleáris arzenálját India, akkor messziről kerüljük el.

P1010985.JPG

A Dzsaiszalmeri erőd 

A radzsasztáni hegyi erődök több száz kilométerre fekszenek egymástól, de mintegy 5300 kilométer távolságra találhatóak Budapesttől. 2013-ban kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára. 

Értékelése: 

frac_07-10_37215_lg.gif

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr446659645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2014.09.12. 00:18:50

A fogságba eséstől menekülő hindu nők és férfiak kollektiv öngyilkossága mellett (dzsauhari és szaka) persze "hagyományos" öldöklés sem volt ismeretlen ezen a vidéken. A legnagyobb vérfürdőket az iszlám hóditók rendezték.1568-ban a mogul Akbar szultán Csitor elfoglalásakor 30 ezer radzsputot mészároltatott le.
A szati az özvegyült asszonyok "szokása" volt. Ez India szerte az
évi 500-600 áldozatot is elérte.

zdyzs 2014.09.12. 09:57:21

Kicsit csapongó lett a poszt, Dzsodhpur nem tudom hogy került bele és ha már igen, akkor miért nincs egyetlen szó sem India legszebb váráról a Meherenghár erődről ami finoman szólva is érdekesebb, mint a tojásárus.

IMHO az Amber Palace gyönyörű, órákat lehet benne bolyongani, még ha nem is akkora mint Csittor. Bár a Jaigarh erőddel együtt már majdnem.

Annyi tárgyi tévedés van a posztban, hogy a Dzsantár Mantár nem egyedülálló, Jai SIngh összesen ötöt épített, öt különböző városban. Szinte pontos másai egymásnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.21. 13:28:51

de csak a jaipuri csillagvizsgáló maradt meg máig valamilyen szinten épen.
érdekesnek érdekes, de átlag műveltséggel teljesen értelmezhetetlen, szerintem, még az audio guide segítségével is.
Amber fantasztikus.
Jodhpur is.
Jaisalmer a kedvencem, mert igazi élő erőd ma is.
sajnos Chittorban nem voltam :-/
köszi a cikket, jó olykor magyarul is olvasni ilyen érdekes helyekről.
süti beállítások módosítása