Szingapúri botanikus kertek (Szingapúr)
2017. február 27. írta: lehoczkim

Szingapúri botanikus kertek (Szingapúr)

A Szingapúri botanikus kert a világ egyetlen olyan trópusi kertje, amely elnyerte a világörökségi rangot, és ez egyben a dél-kelet-ázsiai városállam egyetlen világörökségi helyszíne. A botanikus kert a nyolcvankét hektáros mérete és a benne élő növények változatossága miatt is lenyűgöző látványosság, ráadásul történelmi jelentősége sem elhanyagolható: itt forradalmasították a gumigyártáshoz szükséges kaucsuk előállítását.

Szingapúr egyik legfontosabb látványossága a botanikus kertje, a városba látogató turisták számára kihagyhatatlan helyszín, de a város lakói is szívesen töltik itt a hétvégéiket, vagy ugranak ki ebédidőben a parkba. 

sbg3.jpg

A szingapúri botanikus kerten kívül mindössze két másik kert büszkélkedhet világörökségi státusszal: a londoni Kew Gardens és az Orto botanico de Padova Olaszországban. A trópusi kertek közül azonban egyedüliként szerepel az UNESCO listáján a szingapúri. A Singapore Botanic Gardens (SBG) szerepe kulturális, építészeti és történelmi szempontokból is kiemelkedő Szingapúr életében.  

Egy mezőgazdasági- és kertészeti társulat alapította a park elődjét 1859-ben. Akkor harminckét hektárral indultak, ennek egy része érintetlen esőerdő volt. 1874-re a társulat már nem tudta felhajtani a fedezetet az üzemeltetés költségeire, így a terület a gyarmati kormányzó felügyelete alá került. A park 1888-ban kinevezett új igazgatója kaucsukfákkal kezdett kísérletezni. Olyan sikeresen nyerte ki belőlük a gumi előállításához szükséges alapanyagot és beszélte rá a környék ültetvényeseit a kaucsukfák termesztésére, hogy hamarosan a félsziget lett a világ legnagyobb kaucsukexportőre.    

sbg5.jpg

Hibrid orchideák termesztése volt a másik terület, ahol nemzetközi sikereket ért el a SBG. Már az 1920-as években kísérleteztek az orchideákkal, mára pedig a világ legnagyobb orchideagyűjteménye látható itt. Több mint hatvanezer példányt tartanak a SBG National Orchid Garden részlegében. Külön tanösvényt kaptak itt azok a hibridek, amelyeket hírességek, magas rangú diplomaták vagy uralkodók látogatása alkalmából készítettek. Van a VIP orchideák között saját virága Elton John-nak, Nelson Mandelának, Jackie Channek és a brit királyi család több tagjának is.    

sbg6.jpg

Ma már nehéz elképzelni, de a kezdeti időkben állatkertként is működött a terület. Jobb híján itt helyezték el a szingapúriak a különböző országoktól ajándékba kapott állatokat. Élt itt lajhármedve, emu, orangután és kenguru is. A sziámi király ajándékaként érkező leopárdot és egy szultán tigrisét is itt őrizték. Végül, mivel az állatok etetése egyre nagyobb költséget jelentett, 1903-ban a kert vezetése úgy döntött, hogy felszámolja az állatparkot. Így több mint száz éve csak a növényekről szól az SBG. A kertet utoljára 2015-ben bővítették, akkor nyolc hektárral nőtt a területe. 2018-ig további fejlesztéseket adnak át a látogatóknak, és ezekkel az eredeti, 1859-es méret közel négyszeresére nő majd az alapterület.

A különböző speciális kertrészek közül az egyik legérdekesebb a gyömbérek összes fajtáját bemutató, egy hektáros területet elfoglaló Ginger Garden, amelynek az éttermében, a Haliában is fontos szerepet kap a gyömbér. De külön tanösvényt kaptak a hagyományos gyógyászatban használ növények, és egy lekerített részen a mérgező növényfélék is. 

sbg4.jpg

Hat hektárt foglal el a parkból egy trópusi esőerdő. Már az alapításakor itt volt, így nagyrészt olyan növényzetet találunk benne, ami eredetileg őshonos és jellemző volt a félszigeten. Érdekessége, hogy a világon összesen két olyan település van, ahol a városhatáron belül meghagytak esőerdős területet. A szingapúri mellett a másik ilyen hely Floresta de Tijuca a brazíliai Rio de Janeiróban.  

sbg8.jpg

A szingapúri öt dollároson a botanikus kert egyik örökzöld fája szerepel. Ez a konkrét tembusu fa (Fagraea fragrans) a becslések szerint közel kétszáz éves, így már jóval a park 1859-es alapítása előtt itt lehetett. Mivel évtizedekig kedvelt piknikező hely volt a fa környéke, sok szingapúrinak lehet otthon olyan képe, ahol épp ennek a fának az ágairól lóg le. A fára mászást mára sajnos be kellett tiltani, és egy kerítést is felhúztak a fa köré. (A híres növény a főbejárat közelében, az "E" jelzésű gyepes területen található. Évente kétszer virágzik, ilyenkor esténként kellemes illatot áraszt. A botanikus kertben több olyan növényt is találunk, amelyet a szingapúriak a természeti örökségük részeként tartanak számon. Ezeket egy külön aloldalon részletesen is bemutatják a SBG weboldalán.)

Építészeti szempontból fontos szingapúri örökség is akad a SBG-ben. A gyarmati időből fennmaradt Burkill Hall a kert mindenkori igazgatóinak állt rendelkezésére. Itt laktak és dolgoztak 1969-ig. Jelenleg kiállítótérként működik. Nevét a kert történetének egyetlen apa-fia párosáról Isaac és Humphry Burkillről kapta.

sbg7.jpg

2007-ben itt nyílt meg Ázsia első olyan kertje, amelyet kifejezetten gyerekek számára terveztek. A Jacob Ballas Children's Garden azzal a céllal készült, hogy a gyerekek minél többet megtudhassanak a növényekről, azok szerepéről és gondozásáról. Úgy alakították ki ezt a részt, hogy gyakorlati ismereteket és elméleti tudást is átadjon. Megtanulhatják itt például azt is, hogy hogyan készül színezőanyag vagy étel egy-egy növényből, de interaktív kiállítás keretében a fotoszintézis folyamatát is megismerhetik.     

Hasznos linkek

Részletes térkép a botanikus kerthez itt tölthető le, a SBG-en belüli tematikus kertek térképeit itt szedte össze a park. Szingapúri szállásárakról ide kattintva tájékozódhat.

A SBG a világ egyetlen olyan botanikus kertje, amely mindennap hajnal öttől éjfélig várja a látogatóit. A belépés ráadásul ingyenes, a National Orchid Garden az egyetlen hely, ahová belépőt kell venni. 

A Budapesttől 9510 kilométerre fekvő Szingapúrnak sokáig kellett várnia, hogy elnyerje első világörökségi helyszínét. A Szingapúri botanikus kertek 2015-ben kaptak meg végül a megtisztelő címet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr838390698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malysz ádám 2017.09.04. 13:42:12

Gyönyörű hely, jártam ott pár éve. A legszebb botanikus kertnek tartják a világon, nem véletlenül.

Szürti János 2017.09.18. 11:06:46

@malysz ádám: Meséljen,milyen volt,blogot nem csinált?