Haghpat és Sanahin kolostorai (Örményország)
2014. december 28. írta: SimonG

Haghpat és Sanahin kolostorai (Örményország)

Az örmény-grúz határvidéken a Kaukázus hegyei között megbúvó Debed kanyont egyelőre még nem érintette meg a tömegturizmus. Pedig a Tbiliszi és Jereván közötti autóút melletti vadregényes és ijesztő ipari romokkal színesített hegyes táj bővelkedik régi templomokban, kolostorokban. Az ősi örmény királyságokat bár többször leigázták, feldúlták a szomszédos muszlim és egyéb hatalmak, ám csodálatos templomaik mégis nagy számban fennmaradtak.

haghpat.jpg

Szentkereszt templom és harangtorony Haghpatban (Forrás: www.araratour.com)

Örményország volt az első ország, mely felvette a kereszténységet, a legenda szerint 301-ben, ám nem akkor kezdődött az örmény kultúra, hisz az első örmény királyságot már i. e. 600 körül alapították. Keresztények pedig már időszámításunk szerint 40-ben feltűntek a kaukázusi országban. A Kiurikian dinasztia építette a X. században a bizáncias stílusú Haghpat és Sanahin kolostorokat az északi hegyvidékes Tumanian régióban.

hagh_5_.jpg

Harangtorony, Haghpat

Mi a hegyekben található Dilijanból indultunk a Debed kanyon nagyvárosába Alaverdibe, ahonnan már csak egy köpésre találhatóak a világörökségi listás kolostorok. Az odavezető utunk során nem sikerült rendes buszba beülnünk. Először három marcona örmény srác egy Lada Nivával vett fel minket a buszmegállóból, akikről perceken belül kiderült, hogy az alapítványuk által segített szegény gyerekek táborába igyekeznek. Majd az újabb buszmegállóban 5 percet sem vártunk, mikor újra befékezett mellénk egy szakadt Lada. A posztszovjet térség idősebbjeire jellemző fényes aranyfogú sofőr ragaszkodott hozzá, hogy ne várjuk meg a buszt, hanem ingyen visz el minket az egy órára fekvő célunkhoz Alaverdibe.

20130726_172955.jpg

Ipari negyed a hegy aljában

A városból könnyen, de kissé meglepő módon lehet feljutni a Sanahin kolostorhoz. A kanyonban elnyúló Alaverdi közepéből indul ugyanis a bányászoknak épült lanovka, ami a hegy tetejére kúszik fel ahol a templom is található. A lerobbant ipari monstrumok és a bánya mellől induló öreg nyikorgó felvonó átmegy a város egy része és a folyó felett, ahonnan remekül be lehet látni a kanyont. Tériszonyosok egy hosszú úton kanyargó busszal is feljuthatnak.

A hegy tetején, ahol kiszállunk a felvonóból, azt hinné az ember, hogy az érintetlen természetbe kerül, ám nagy meglepetésünkre egy újabb lakótelepet láttunk a festői sziklacsúcs körül. Innen körülbelül 15 perc séta a lerobbant emeletes házak és a köztük legelésző tehenek között az út magához a kolostor együtteshez.

20130726_191551.jpg

Csendélet tehénnel, csővel és lakóteleppel

A X. századi Sanahin kolostor jelentése körülbelül annyit tesz, hogy az ’öregebb’, ami a szemben lévő ’ifjú’ szintén X. századi Haghpat-ra utal. A 900-as évek végén a Kiurikian dinasztia kezdte építeni a komplexumot, és a következő három évszázadon az tovább bővült. A mára már részben romos templom, könyvtár és kisebb kiegészítő épületek nagyon impozánsan fekszenek a hegyes tájban. 349_sanahin-monaste-1320749074_500.jpg

Sanahin kolostora (Forrás: www.blufly.am)

A templom körüli temetőben a sok évszázados sírok mellett találhatunk pár újabbal is. Egy viszonylag új sírkőre az van rávésve, hogy miként zuhant le a szakadékba és halt szörnyet egy Ladával egy család.

sanah.jpg

Síremlék Sanahin mellett

Közvetlenül a komplexum alatt található a Migoyan Múzeum ahol még egy régi MIG harci-repülő is ki van állítva, ugyanis innen származik a vadászgépeket alkotó testvérpár.

20130726_190509.jpg

Migoyan Múzeum

Kicsit messzebbre, egy hosszabb sétára vagy pár megálló buszozásra, taxizásra esik a szintén világörökség X. századi a Szent Keresztnek szentelt Haghpat kolostor. A fantasztikus fekvésű templom együttest Khosrovanuysh királyné, III. Ashot férje alapította a legenda szerint 976-ban. A hegyoldalban álló fő katedrális a történetírás szerint már 991-re elkészült és a benne található freskók is ebből a korból származnak. Több kiegészítő épület is található a katedrális körül: 1005-ben fejezték be a kisebb Szent György templomot, 1245-ben egy három emeletes különálló harangtorony épült a komplexumban, valamint szintén a XIII. században étkezővel és scriptoriummal (írószoba) is kiegészült a kolostor. Bár az épületek több földrengésben (1130 és 1988) is megsérültek, és több fegyveres had pusztítását is átvészeltek, az építmények nagy része mégis nagyjából eredeti formájában áll. A környéken érdemes még a nem világörökség, ám a freskóiról híres szintén ősi Akhtala kolostort is megtekinteni.

akhtala_monastery_inside.JPG

Akhtala kolostor belülről (Forrás: Wikipedia)

Haghpat és Sanahin kolostorai Örményországban elsőként 1996-ban kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára, és 2134 kilométerre fekszenek Budapesttől.

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr167017333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OM617.912 2014.12.29. 22:09:25

tévedés, nem "Migoyan" hanem Mikoyan és nem testvérpár, hanem alkotópáros... (..és nem osztogatnak, hanem...):)

Artem Ivanovich Mikoyan (Armenian: Արտյոմ Հովհաննեսի Միկոյան Artyom Hovhannesi Mikoyan or Անուշավան Հովհաննեսի Միկոյան Anushavan Hovhannesi Mikoyan; Russian: Артём Ива́нович Микоя́н) (5 August [O.S. 23 July] 1905 — December 9, 1970) was a Soviet aircraft designer of Armenian descent. In partnership with Mikhail Iosifovich Gurevich he designed many of the famous MiG military aircraft.

a google a barátod!
üdv.,

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2014.12.29. 22:19:48

Artyom Mikojan bátyja Anasztasz Mikojan, a politikus volt.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2014.12.29. 22:22:45

Úristen, ott voltatok, és kihagytátok a kanyon túloldalán pár lépésre lévő Odsunt a bazilikájával...?! Amúgy tényleg elképesztően "érintetlen" környék, azt sem nagyon értették a helyiek 2000-ben, amikor ott gyalogtúráztunk, hogy két ember, akinek otthon lakása van, miért jön el ilyen messzire, hogy egy sátorban aludjon... bár Sanahinban a gavitban aludtunk, állítólag egykor is a zarándokok szállása volt. Most van számottevő határforhalom Grúzia felé? Akkoriban elég fagyos volt a viszony...

SimonG 2014.12.30. 10:32:09

@OM617.912: Kösz, javítom!
Wiki szerint: Mikoyan was born in Sanahin, Armenia. His older brother, Anastas Ivanovich Mikoyan, would become a senior Soviet politician.

perspektivak 2014.12.30. 11:58:17

Jó cikk, szépek a képek! Sört nem árulnak arrafelé?

SimonG 2014.12.30. 12:03:01

@perspektivak: Dehogynem, isteni sörök és az út mellett vannak lépten nyomon és szinte fillérekért. Nekem a kedvencem a Gyumri és az Ararat sör volt!

gzsolt001 2015.12.07. 16:19:18

Egy héttagú társaságból nem volt olyan, akinek a Gyumri bejött volna, helyette ajánlanám inkább a Kilikiát egy kis Ararát konyak mellé :) Bort ne igyon arrafelé senki, mert egyszerűen ihatatlan, a grúzoknál is. Mi büntetésből megvettünk vagy három különböző palackozású gránátalmából készült bort (is), de az is botrányos volt. Grúziával minden rendben a határok nyitva vannak, nem úgy mint Azerbajdzsán és Törökország irányába. Azonban csak óvatosan azzal, hol akarunk átkelni, mert van olyan kis átkelő, ahova Grúzia felől az botrányos minőségű út vezet vagy 30 kilométeren keresztül. Guguti felé el se induljunk Tbilisziből!
süti beállítások módosítása