Lamu óvárosa (Kenya)
2014. július 11. írta: tboros

Lamu óvárosa (Kenya)

 

Kenyába a legtöbb utazó a nemzeti parkok és a szafarik miatt érkezik, holott az ország északi részében található Afrika legszebb szuahéli városa. Aki másra is vágyik Kenyában, mint oroszlánokra és fehér homokos tengerpartra, annak irány Lamu. 

P1020982.jpg

Lamu városa az Indiai-óceán felöl naplementekor

Az UNESCO világörökségek közé tartozó Lamu városa az azonos nevű szigeten fekszik. Lamu immár 700 éve halászatból és kereskedelemből élő település, amely megőrizte érintetlenségét a mai napig. A városban nincsenek autók, gyalog vagy szamárháton közlekedhetünk a girbe-görbe utcákon. Összesen mintegy 3000 szamár van az egész szigeten, mivel nem csak közlekedésre, de teherhordásra is ezeket az állatokat használják a helyiek.

P1020890.JPG

Kókuszdiópakolás Lamu kikötőjében 

Már a városba érkezés is egy élmény: egy arab (mások szerint viszont kínai vagy indiai eredetű) vitorlással, a dhow-val befutni a kókuszárusokkal, utcagyerekekkel és kóbor macskákkal teli kikötőbe megadja a településhez az alaphangulatot. A szuahéli építészetre jellemző módon rengeteg fából készült, szépen megmunkált faragott ajtót, házbelsőt és hangulatos, árnyas udvarokat láthatunk mindenütt. Az amúgy túlnyomóan keresztény Kenyában Lamu egy muzulmán sziget, a müezzin hangja, a hatalmas mecset a város központjában, a ramadánkor napközben bezáró boltok éles ellentétet mutatnak az ország más részeivel.

A lakosság és a kultúra azonban megmaradt sokszínű: szuahélik, arabok, indiaiak, európaiak együtt élnek békében. Nincs is szebb, mint félszáz kenyaival beülni egy szuahéli stílusú mozi (!) belsejébe, hogy együtt nézzetek meg valami 1991-es amerikai-koreai akciófilmet. A helyi mozi műsorán ugyanis kizárólag húsz évvel ezelőtti hollywoodi melléktermékek vannak. Utána meg irány az egyik helyi étterem, indiai rizses ételt (biryanit) és az Indiai-óceánból kifogott halat enni, majd leöblíteni egy frissen készített avokádós, tamarindos turmixszal. Lamu egyértelműen Kenya kulináris fővárosa. 

 

P1020892 (3).JPG

Lamu belvárosa és szamáron közlekedő gyerekek

Lamu nem egy-egy épületéről híres. A város egésze, a hangulat, az emberek, az ételek és a környék mangrove erdői miatt érdemes felkeresni. A mangrove az árapály térségekben előforduló növény, mely a Lamu sziget körüli sekélyebb vizekben hatalmas erdőket alkot. Ezeket az erdőket a már említett, part menti hajózásra alkalmas dhow-kkal lehet meglátogatni. A kirándulás közben pedig hálókkal ki is tudjuk fogni az ebédünket. Ami könnyen lehet például a nagyon finom, parázson sült rájahús is.

A mangrove erdők által körülölelve az egyik szigeten egy régi szuahéli település romjait találhatjuk, no meg kalózzászlós hajókat. Ez utóbbiak, a kalózok, az utam során csak a helyiek viccének bizonyult, de amúgy valós veszély. Mindössze néhány tíz kilométerre fekszik ugyanis a lamui szigetvilág a szomáliai határtól, és gyakran előfordulnak szomáliai kalóztámadások a környéken. A leghíresebb eset 2011-ben történt, amikor egy hotelt támadtak meg szomáliai kalózok, és raboltak el, illetve öltek meg turistákat. Azóta - sajnos érthető módon - igen megcsappant az idelátogatók száma, és a legtöbb ország külügyminisztériuma nem javasolja a környéket látogatásra. Persze még mindig nagyobb az esélye, hogy valakit Londonban elüt egy autó és belehal, mint hogy kalózok öljék meg Lamuban, de hát nyilván a kalóztámadás félelmetesebben hangzik. A környéken játszódik a Phillips kapitány című Oscar-jelölt film, Tom Hanks főszereplésével. Ha valaki Szomáliáról popcorn film szinten akar többet megtudni, akkor érdemes megnézni. 

P1020964.JPG

Mangrove erdő a lamui szigetvilágban

Lamu óvárosa 2001-ben került fel az UNESCO világörökség listájára, és Budapesttől 5936 kilométerre fekszik. Kenyán belül a város szárazföldi megközelítése nem (vagy csak katonai konvojjal) javasolt, repülővel viszont elérhető sok más kenyai városból. 

Értékelése: 

frac_07-10_37215_lg.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1006500521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2014.07.13. 04:52:26

Tetszik a kezdeményezés, hogy kimondottan a világörökségi helyszínekről olvasmányosabb és könnyedebb stílusban. :) Csak lehetnének kicsit gyakrabban a bejegyzések. ;)

tboros 2014.07.13. 12:23:43

@szbszig: Köszönjük, hamarosan áttérünk a heti 3-4 bejegyzésre
süti beállítások módosítása