Jeju vulkanikus sziget (Dél-Korea)
2014. július 09. írta: tboros

Jeju vulkanikus sziget (Dél-Korea)

Van egy vulkánikus sziget Dél-Korea déli partjainál, Kína és Japán között, amely ugyan természeti szépségei miatt lett világörökség, de kultúrája is egyedülálló. Ez a sziget Jeju. A világ kevés pontja közül az egyik, ahol matriarchális társadalom volt sokáig, azaz nők voltak a családfők és a családfenntartók.

P1040677.jpg

Dol hareubang, jejui bazaltszobrok

A matriarchális társadalom kialakulásának egyik oka, hogy hagyományosan a nőket jobb búvároknak tartották, így ők szerezték be a szigeten fő megélhetési forrásnak számító kagylókat és tengeri csigákat. De nem csak emiatt különleges Jeju: a számos helyen felbukkanó húsvét-szigeteki szobrokhoz hasonló dol hareubang-ok ("kő nagyapák") is fenomenális látványt nyújtanak. Ezek gombaalakú bazaltszobrok (mások szerint nem gomba, de maradjunk a 18 év alattiak számára is elérhető tartalomnál), melyek isteneket ábrázolnak, akik megvédik a sziget lakóit a démonoktól. 

Jeju szigete mégsem ezért, hanem hatalmas vulkanikus barlangrendszere, Korea legmagasabb hegye, lélegzetelállító vízesései miatt került fel a világörökségek listájára. Mivel a koreaiak imádnak túrázni és mindezt a lehető legkiépítettebb környezetben szeretik megtenni, így a vulkanikus látványosságokat még a 90 éves nagymamák is játékos könnyedséggel tudják megnézni. A hegyekre kiépített ösvények vezetnek, ahol korlát, néhány száz méterenként segélyhívórendszer, oxigénpalackok és az elengedhetetlen ramen (ramjon) tésztát áruló büfék mutatják meg a XXI. századi kirándulás lehetőségeit.  

P1040680.jpgVulkanikus hegy Jejun 

Jeju szigete tele van legendákkal és mítoszokkal, melyek kézzelfogható közelségbe kerülnek az oda látogató utazók számára. Az egyik ilyen misztikus hely az az emelkedő, amelyen felfelé (!) indulnak el a dolgok a kiöntött víztől a gépkocsiig. Odaállsz a kocsiddal az emelkedő aljába, kiengeded a kéziféket, üresbe rakod a kocsit, és már el is indul a gépjármű felfelé a lejtőn. Kísérteties élmény. 

Ugyancsak a legendák birodalma a Samsung-hyeol környéke. Samsung-hyeol három megmagyarázhatatlan lyuk a földben (és egy néhány száz éve épített emlékhely mellette). A három lyuk a hiedelmek szerint az a hely, ahol három félisten kiemelkedett a földből és ezen istenek leszármazottjai a jejuiak.  

 

P1040748.jpg

Samsung-hyeol, ahol három félisten kiemelkedett a földből 

Jeju híres a finom ételeiről is, melyeknek ugyan nyilván nincs közük a világörökséghez, de a világörökségeket látogató utazók számára újabb motivációt adnak a sziget meglátogatására. A legkülönlegesebb talán a "fekete malac", amely egy fekete szőrű, hosszú arcú, kis fülű helyi disznófajta húsa. A legenda szerint azért lett fekete a malac szőre, mert trágyával etetik évszázadok óta. Mint Koreában mindenhez, ehhez is csípős erjesztett káposzta, kimcsi jár kísérőnek. 

P1040714.jpg
Fekete malac és kimcsi. 

Jeju 2007-ben került fel az UNESCO világörökségek listájára, és elég sokat, 8487 kilométert kell utaznunk Budapestről, hogy bejárhassuk a szigetet. 

 

Értékelése:

frac_07-10_37215_lg.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr276485403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glad az egyetlen 2014.07.11. 21:09:27

A sziget nem Kína és japán között hanem, Dél-Korea és Japán között van.
A társadalom is patriarchális mint egész térségben ugyanis a női búvárok, már alig vannak. Kiveszőben van ez a műfaj, az átlag életkoruk 60+.

A sziget neve amúgy magyaros átírásalt Csedzsu-sziget, bár van ahol a Dzse-Dzsu-t használják, de a Je-Ju az angol kiejtésre alapozva van írva.

Amúgy csodálatos sziget, többet is lehetne írni róla, volt szerencsém meglátogatni.

cinke56 2014.07.12. 14:41:11

A szigeten ma már nem a matriachatus az uralkodó, de még mindig élnek a haenyeok, azaz búvárnők, sőt, az utóbbi években megélénkült az érdeklődés a foglalkozás iránt. A búvárkodás oka nem elsősorban a nők merülésre alkalmasabb testalkata, hanem a 17. századi társadalmi berendezkedés és az akkori adórendszer, ahogy ezt márciusi posztomban leírtam. Akit érdekel ezeknek a nőknek az élete, megnézheti az alábbi linken.
uticelkorea.blog.hu/2014/07/12/sellok_jeju_szigeten
A sziget csodálatos, különleges hangulata minket is marasztalt.

cinke56 2014.07.12. 14:44:49

A kiépített ösvények nagyon hasznosak, de Dél-Korea legmagasabb csúcsára, a Hallasanra az egyébként igen edzett koreai nagymamák is, a fiatalok is, erősen lihegve másznak fel. Tapasztalatból beszélek, megpróbáltam. :)

tboros 2014.07.13. 12:38:52

Valóban már változás van a matriarchális társadalom tekintetében, pontosítom a blogban. A Jeju szót használja a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága is, bár sok helyen látom a magyat átiratát is. A sziget nyugati szomszédja Kína, még ha távol is van Shanghai kikötőjétől.

glad az egyetlen 2014.07.13. 15:36:02

@Boros Tamás: Az baj ha ők is Jeju-t használnak. Valószínűleg angolból vették át egy az egyben. Most jelen állás szerint egy koreai (nagyjából) Dzse Dzsu-nak ejti a sziget nevét, egy angol szintén Dzse Dzsu-nak mondja, egyesek pedig az angol kiejtés figyelmen kívül hagyva vette át magyarba a Jeju nevet és persze magyar szabály szerint ejtve olyan már amiről se egy koreai se egy angol nem tudná már, hogy miről is beszélünk. :)
Ha valami hibás akkor nem szabad használni legyen az egy amúgy korrekt oldalon. A Jeju szó alak magyarban sehogy se magyarázható vagy védhető.

glad az egyetlen 2014.07.13. 16:47:05

@Boros Tamás: A képek, amúgy miért nem jelenek meg az oldalon?

tboros 2014.07.14. 08:43:27

@glad az egyetlen: Nem tudom, mi lehetett a hiba, de most már jó
süti beállítások módosítása