Mcheta város történelmi műemlékei (Grúzia)
2015. július 05. írta: tboros

Mcheta város történelmi műemlékei (Grúzia)

Az egész világon 48 világörökség van veszélyben, ebből kettő is Grúziában. Ellentétben más országokkal, itt a veszélyforrást nem háború, polgárháború vagy a magukat Iszlám Államnak nevező barbárok jelentik, hanem a műemlékek rossz minőségű felújítása. Ennek ellenére Grúzia és a grúz világörökségek lenyűgözőek, Mcheta, a régi főváros templomai pedig egy félnapos túra alatt könnyen bejárhatóak.  

p1050837.JPG

Dzsvari Kolostor, Mcheta, Grúzia

Mcheta egy több mint 3000 éve alapított város - így az egyike a legősibb folyamatosan lakott településeknek a Földön-, mely mindössze 20 kilométerre fekszik a mai fővárostól, az eklektikus Tbiliszitől. A grúzok Mchetában tették hivatalosan a kereszténységet államvallássá, ráadásul a világon az elsők között, még a Római Birodalmat is megelőzve, időszámításunk szerint 337-ben. Mcheta az V. századig a Grúz Ibériai Királyság székhelye volt, de mivel nehezen védhető településnek tartották, ezért a VI. században áthelyezte a király a fővárost a mai Tbiliszi területére. Mcheta azonban továbbra is a koronázások színhelye volt, és az uralkodó is fenntartott magának a városban egy palotát - ennek azonban ma már csak a romjai láthatóak. A Grúz Ortodox Egyháznak azonban a mai napig ez a település a központja.
p1050836_2.JPG

Dzsvari Kolostor, Mcheta, Grúzia

Nem csoda tehát, hogy a város kiemelkedő spirituális központ - amellett persze, hogy utazók tízezrei keresik fel a csodálatos műemlékei miatt. Maga a város néhány óra alatt megtekinthető, mivel csak három fontosabb épület maradt meg teljes épségben: a Dzsvari Kolostor, a Szvetichoveli Székesegyház és a Szamtavro Kolostor. Mindhárom templom a kaukázusi középkori egyházi építészet csúcsa. Az épületek közül a Dzsvari Kolostor a város melletti domb tetején fekszik, ezért egy külön taxiút keretében lehet meglátogatni. Természetesen fel is gyalogolhatunk a dombra, de a nem túl impozáns autóút, amin át kell vágni a túra során, valamint a hegyoldalban lakó kígyók kevésbé teszik vonzóvá ezt az opciót. A tető azonban már valóban bámulatos, úgy uralja a tájat az amúgy apró méretű kolostor, mintha a domb szerves folytatása volna. A Dzsvari (magyarul Szent Kereszt) Kolostor helyén a legenda szerint egy fából készült kereszt állt sokáig, melyet Szent Nino, grúz prédikátornő állítatott. A kereszt csodatevő képességéről volt híres, így évtizedeken át vonzotta a zarándokokat. Végül a VI. században egy templomot építettek a kereszt helyére - ez látható a mai napig.  

p1050827.JPG

Szvetichoveli Székesegyház, Mcheta, Grúzia

A domb aljában fekvő város közepén találjuk a Szvetichoveli Székesegyházat. A legenda szerint itt található Jézus köpenye, amelyet egy grúz férfi, Elias szerzett meg egy római katonától. A köpenyt Elias egy mchetai nővérnek adta oda, aki magára terítette, de a pillanat súlyától egyből meg is halt. A sír, ahol a nővér Jézus köpönyegében el van temetve, a mai templom alatt fekszik. A síron ugyanis a temetés után egyből egy cédrusfa nőtt, és Szent Nino azt kérte, hogy vágják ki a fát és építsenek egy templomot a helyére. A cédrust azonban nem tudták kivágni, így a fa törzséből oszlop lett, melyből életet adó víz folyik. Az oszlop és körülötte a víz a mai napig látható a templom belsejében. 

p1050832.JPG

Szvetichoveli Székesegyház, Mcheta, Grúzia

A székesegyház a mai formáját a XI. században nyerte el, és azóta számos grúz király koronázási és temetkezési helyéül szolgált. A templom nem csak a külföldiek, de a grúzok körében is nagyon népszerű vallási-turisztikai célpont, így érdemes hétköznap reggel érkezni, hogy tömeg nélkül élhessük át a hangulatot. 

20150524_135514.jpgA Szvetichoveli Székesegyház belseje

A Székesegyház meglátogatása után végezetül érdemes megnézni a Szamtavro Kolostort és környékét is. Itt a legérdekesebb az a kis templom, mely a IV. század óta működik - furcsa belegondolni, hogy az apró épületben 1500 éve járnak imádkozni, és a grúzok ezen temploma 700 évvel korábban épült, mint a legrégebbi magyar Jáki templom. 

20150524_144055.jpg

Szamtavro, Mcheta, Grúzia

Mcheta város történelmi műemlékei 1994-ben kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára és 2009 óta számítanak veszélyeztetett helyszínnek. Mcheta 2109 kilométerre fekszik Budapesttől, és fapados repülővel néhány óra alatt, pár tízezer forintos költségből elérhető. 

Szeretsz utazni? Kövess minket a Facebook oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr747558112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ikaruss 2015.07.06. 19:01:01

"A grúzok Mchetában tették hivatalosan a kereszténységet államvallássá, ráadásul a világon az elsők között, ... időszámításunk előtt 337-ben."

Krisztus előtt 337-ben felvették a kereszténységet?

Ricordo 2015.07.06. 21:15:14

No offense, de idegesítően rossz és megtévesztő címmel vann kinn az ajánló az index címlapon: "Íme az egyik legősibb település a Földön?" Azért kattintottam, mert azt hittem, hogy új híreket kapok mondjuk a Göbekli Tepe lelőhely 12000 éves szentélyéről. Ehhez képest ez egy érdekes blogbejegyzés szép képekkel, de egy kora középkori eredetű grúziai falunak ***-ottul semmi köze a legősibb településekhez.
süti beállítások módosítása