Maja romok Copan városában (Honduras)
2014. december 14. írta: SimonG

Maja romok Copan városában (Honduras)

Honduras a drog- és bandaháborúkról elhíresült közép-amerikai ország, a rossz sajtója ellenére kedvelt turistacélpont. Karib-tengeri üdülőhelyek mellett, maja romvárosok és egzotikus nemzeti parkok is találhatóak az országban. Honduras területén két világörökség található: a Río Plátano védett trópusi természetvédelmi terület, és a klasszikus maja kor egyik legjelentősebb városa, az ősi szobrokról és hieroglifákról híres Copán. Most ez utóbbit mutatjuk be. 

280222807_orig.jpeg

(Forrás: copanpopolvuh.weebly.com)

A hondurasi piramisok a bájos Copan Ruinás nevű kisváros határában fekszenek. A tipikus latin-amerikai városka olyan nyugis, mintha nem is Hondurasban, hanem valamilyen spanyol hegyi településen lennénk. A térségre jellemző városi bűnözés hiányának oka a helyiek beszámolója szerint az, hogy a környéket uraló drogbáró rájött, hogy a turizmus is a droghoz hasonlóan sokat hozhat a konyhára és még vérfürdőket sem kell rendezni. Sőt kifejezetten érdemes azokat mellőzni a profitmaximalizálás érdekében. Ezért állítólag messziről kerülik az utcai bűnözők a környéket, tartva a drogbárók haragjától. A másik érdekesség, hogy a határon átlépve hirtelen minden helyi férfi western filmekből ismert kalapot hord.

cimg8566.JPG

Copánt a legtöbb turista Guatemala felől közelíti meg, hisz csupán pár kilométerre található a határtól. Antigua-ból, Guatemala turistagettójából napi több turista-kisbusz jár ide. Mi Zacapa felől jöttünk helyi buszokkal, az is olcsónak és hatékonynak bizonyult. Magyaroknak egyik országba sem szükséges vízum. Copan Ruinas hagyományos latin-amerikai parkos főterét régi kis templom, andalgó helyiek lepik el és hagyományos házacskák veszik körül. A tér környékén olcsóbb és drágább éttermek, bárok, valamint a kihagyhatatlan utcai sütödék találhatóak, ahol kukoricalepénybe pakolják, a friss guacamole mellé a frissen sült pácolt húsokat. Ha valaki kedveli a hatalmas steakeket, akkor jó helyen jár, a hazai ár töredékéért kaphatunk beláthatatlanul hatalmas latin-amerikai stílusú szaftos marhaszeleteket. Szállásokból helyben bőven válogathattunk a 2-3 ezer forintos hostelektől a felsőbb kategóriás szállókig.

cimg8468.JPG

A világörökség maja piramis és a hozzá tartozó épületromok 10-15 perc sétára, vagy 3-4 perc tuktukozásra találhatóak a főtértől, a város határán picit túl. A táj dimbes-dombos, nagyon zöld, körben kávé- és dohányültetvények – árulnak is mindenhol helyi szivarokat. A terület kb. 1300 méter magasan fekszik, ezért folyton friss meleg tavaszias idő van. A belépő megváltása után egy hatalmas papagájokkal "szegélyezett" út vezet az ősi város első teréhez. A maja város virágkorát időszámításunk után 600-800 között élte. Ekkor épültek a Copánra jellemző egymásba épült piramisok, templomok, teraszok. A téren egymás mellett sorakoznak, a területen talált régi ősi jellegzetes indián szobrok az akkori uralkodókról, bár pár esetben a szabadban csak a másolat van, az eredeti a kis helyi múzeumban vagy az országban máshol található. Kulturális szempontból a legjelentősebb a 700-as évek közepéből származó, „Füst-Mókus“ uralkodó által építetett hieroglifalépcső, ami az egyik piramisra vezet fel és több mint 2200 hieroglifát tartalmaz, ami a maja város akkor 300 éves történetét meséli el.

structure_4_1600x1072.jpg

A romok pár óra alatt kényelmesen bejárhatóak, viszonylag kis területen helyezkednek el. Az egyik piramist nem tisztították meg, belepik a hatalmas fák, köztük lehet felmászni, miközben pár ősi vad szoborfej kandikál ki az indák közül. Az egyik szobor tövében a piramis tetején még egy barátságos óriáskígyót, (az általában ártalmatlan boa constrictort) is láttunk. E piramison átmászva jutunk el a komplexum fő terére, mely közepén található a maja városokból elmaradhatatlan labdapálya lépcsősorokkal és kisebb piramisokkal körbevéve. Az épületegyüttes jelentős része a birodalom csúcspontjának idejében, „18 Nyúl” uralkodása alatt épült (695-738). A túlnépesedő ősi város hamar a csúcsára jutott, 822-ben röviddel miután az utolsó uralkodó Ukit Took trónra lépett, vezetői elhagyták, majd pár évtizeddel később a földművesek is magára hagyták. A terület békében pihent egészen a spanyol hódítók megjelenésig, majd a XIX. század végi feltárásáig, hogy mára pár dollárnyi belépőért mi is bepillantást nyerjünk a maja kultúra egy kiemelkedő emlékébe.

old-copan.gif

Copán 1980-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára, és nincs kimondottan közel Budapesthez: 10.138 kilométerre fekszik a fővárostól.  

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr686980171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tosza 2014.12.15. 15:19:18

Elnézést a kötekedésért, de az utolsó kép, ami az írásodban szerepel nem Copánban van, hanem Palenquében, Mexikóban. Maja-maja, de nem mindegy, Copán a leírtakon kívül egy teljesen kifestve megmaradt templomról híres, amit az egyik piramis alatt találtak meg, kiállítva a másolata tekinthető meg.
süti beállítások módosítása