Machu Picchu (Peru)
2014. december 07. írta: gyhegyi

Machu Picchu (Peru)

A Machu Picchura feljutni az élet egyszeri, nagy élményei közé tartozik. A keskeny hegynyeregre épült inka város több száz évig elfeledve aludt az Andok óriási hegyláncai között, és csak a huszadik század elején fedezték fel. Elzárt fekvése miatt a spanyolok nem tudták lerombolni, így az örökre elsüllyedt Inka Birodalom legjelentősebb, nagyjából épségben megmaradt emléke.

m6.JPG

A Machu Picchu házai, templomai és kultikus kövei között járva olyan világba jutunk, amiről igazából semmit sem tudunk. Nemcsak mi, a tudós kutatók sem, mert a szentélynek, városnak és erődnek egyaránt tartott épületegyüttes eredeti funkcióját száz éve nem sikerült kideríteni. De az épületek és a platót körülvevő fantasztikus természet az égbetörő hegyekkel, és lent a mélyben kanyargó Uribamba folyóval enélkül is elmondja a lényeget. Egy ismeretlen civilizáció a világ egyik legcsodálatosabb természeti pontján a XV. században felépített és ránk hagyott egy kultikus városkát.

mp2.jpg

Sok helyre eljutottunk már, de amikor a Machu Picchuról lenéztünk az Uribamba folyóra, megrendültünk attól a gondolattól, hogy minden valószínűség szerint soha, egyetlen ősünk sem jutott el idáig: már a folyó neve is a tökéletes idegenséget sugallta. A titokzatos épületeket és a lélegzetelállító tájat kedvesen ellenpontozzák a békésen legelésző lámák, akik mintegy „domesztikálják” a hely vad szépségét. Az útikönyvek és a helyi kísérők igyekeznek minden épületrész történetét elmagyarázni. Vagy igazuk van, vagy nincs. Az épített és természeti szépség együttes ereje így is, úgy is elvarázsolja a látogatót.mp_1.jpg

A város-szentély fölé magasodó Huayna Picchura is fel lehet mászni, erre jó előre meg kell venni a jegyet, mert naponta csak négyszázan mehetnek fel rá. Nem veszélytelen kaland, több turista meghalt már mászás közben.

A Machu Picchu drága úti cél. A napi látogatók száma limitált, ezért ide is előre meg kell venni a belépőt. (Neten is lehetséges.) Cuzcóból a hajnalban induló turista vonattal egy nap alatt megjárható az út, az Aguas Calientas nevű végállomástól buszok viszik fel a látogatót a platóra. Aki a gyaloglást választja, az másfél-két óra alatt kapaszkodhat fel a hegynyeregre. Az egykori inka ösvényen a kiinduló ponttól függően két, illetve négy nap a gyalogút, erre külön hatósági engedélyt kell kérni, és csak sátrakban lehet aludni. Kalandos kedvűeknek ez is ajánlható, de mi a cuzcói vonatot és a rá csatlakozó buszt választottuk. Így is hajnalban indultunk el Cuzcóból, és késő este értünk vissza.

mp3.jpg

A Machu Picchu 1983 óta világörökség, és a Világ Új Hét Csodája egyikének is megválasztották. Budapesttől pontosan 11184 kilométerre fekszik. 

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt!

Ebben a posztban a képek kivételesen nem sajátok, hanem a http://travel.nationalgeographic.com oldalról származnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr966890421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.13. 22:52:58

Ez az egyetlen hely, ahova lehet hogy nem kéne nyüstölni hogy menjünk már el .:)
süti beállítások módosítása