Český Krumlov óvárosa (Csehország)
2014. szeptember 23. írta: tboros

Český Krumlov óvárosa (Csehország)

Bár mi szeretünk sok ezer kilométert utazni egy-egy lenyűgöző látnivaló kedvéért, néha érdemes a közvetlen környezetünkben is körülnézni. Itt van öt óra autóútra Český Krumlov, a cseh kisváros, mely 500 éven át érintetlenül fejlődött. Gótikus, reneszánsz, barokk épületek tucatjait nézhetjük meg a Moldva folyó partján, és közben olyan kísértethistóriák részesei lehetünk, mintha egy eldugott skót kastélyban lennénk évszázadokra bezárva

P1010180.JPG

A Český Krumlovi Kastély 

Ahogy ez már a régióban a fontosabb középkori városoknál lenni szokott: Český Krumlov is egy folyó két partjára, egy hegyre épült - tökéletes hely védelmi, kereskedelmi és termelési szempontból. A nagyon befolyásos Rožmberk család uralkodott ezen a vidéken 300 éven keresztül, az eleinte gótikus kastélyt is ők építették át reneszánsz stílusúvá. A város a gazdagságát főleg a kézművesiparának és a kereskedelemnek köszönhette, és persze annak, hogy valahogy elkerülte Közép-Európa számtalan csatája, hódítója és visszahódítója. Se tatár, se török, se orosz.  

A hegy tetején álló palotában - többek közt -  templomok,  köralakú vártorony, hidak, hatalmas rokokó parkok és egy barokk színház található. Ez utóbbi az egyik legérintetlenebbül megmaradt 300 éves ilyen célt szolgáló épület - még a korabeli színháztechnika is működik. Sőt a jelmezek egy része is megvan még. Éppen ezért évente csak kétszer-háromszor adnak itt darabokat: vigyáznak a műemlékre. Amikor viszont előadás van, az általában (mű) gyertyafénynél előadott opera -  mi nem próbáltuk ki, de biztos nagy élmény lehet.

P1010187.JPG

A Moldva folyó kettészeli a várost 

A palota számtalan kísértethistória színhelye is. A leghíresebb közülük a Fehér Hölgy kísértete. A hölgy (amíg élt) egy gazdag helyi nemes felesége volt, és boldogtalan házasságban éltek. A hölgy csak a halála után lelt rá a boldogságra, amikor elkezdett szegényeket segíteni és betegeket ápolni.  Egyszer - miközben egy kisgyereket ápolt éppen - rányitott az egyik szobalány. A szobalány nem jött rá, hogy a sápadt asszonyság egy kísértet, ezért rákiáltott: "Hagyja el a szobát!" Ezt meg is tette a kísértet, csak éppen a falon keresztül... A szobalány évekkel később az akkora már idősebb úri fiúnak elmesélte ezt a történetet, és a fiú nekiállít kibontani a falat ott, ahol a kísértet távozott. A falban hatalmas kincsesládára lelt, melyből gondtalanul élt élete végéig. 

 

P1010179.JPG

Hangulatos folyóparti éttermek és kávézók Cesky Krumlovban

A városban az a nagyszerű, hogy nem nyújtja a tipptop közép-európai városoktól megszokott unalomfaktort. És nem csak a kísértetek miatt. Kezdetnek itt van az Egon Schiele múzeum, amit ne hagyjunk ki. Aztán a folyóparton számtalan étterembe, sörözőbe, kávézóba tudunk beülni, és nem csak az ételek, hanem a zubogó folyó és az azon kajakozók, raftingolók, evezők is le tudnak bilincselni minket órákra. Ha a hús-sör párosítást már meguntuk vagy egyszerűen vegák vagyunk, akkor a Laibon nevű étteremben a helyünk. Itt olyan zseniális húsmentes fogásokat találunk, amitől még a steak-függők is megértik a vegetáriánus barátaikat. Az ebéd után irány az Eggenberg sörfőzde, ahol nem csak ihatunk, hanem végig is járhatjuk a zavaros históriájú gyárat. Az évszázadok alatt a sörfőzde volt különféle nemesi családoké, a náciké, a kommunistáké, aztán privatizálták, de a tulajt 2006-ban simán lelőtték. 

Nem csak napközben, este is érdemes a városban maradnunk. Addigra a turistahadak lelépnek, a fények gyönyörűek, a rengeteg bulizó fiatal és az esti koncertek teljesen más arcát láttatják a városnak. És még biztos másnap is találunk felfedeznivalókat, így a szabadtéri forgószínpadot, ahol nyáron előadásokat nézhetünk, vagy a barnamedvéket. A barnamedvék a már említett Rožmberk család címerén szerepeltek - ezért a család beszerzett néhányat és a vár körüli árokban tartották őket. A medvék leszármazottai és pótlásai - most éppen négy darab - a mai napig ott vannak. Nem a legállatbarátabb körülmények között vannak tartva, de a Český Krumlovba látogatók azért általában így is lelkesednek értük. 

 

44961915.CeskyKrumlovPlayfulBearinCastleBearPit.jpg

A várat őrző híres barnamedve egyike (Forrás: http://www.pbase.com/) 

Český Krumlov történelmi belvárosa 1992 óta az UNESCO világörökségének a része, és tényleg itt van egy hosszú hétvégére alkalmas távolságra: mindössze 380 kilométer légvonalban Budapesttől. 

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr696724087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.09.25. 09:06:25

Gyönyörű. Közép Európa tele van ilyen hangulatos helyekkel, hiányolom Magyarországról a szép "vidéket", ahol egész kisvárosok hangulatosak, nem nagyon rontják el az összképet semmivel.

Asszem egyszer majd kerülünk arrafelé... :)
süti beállítások módosítása