Flamand beginaudvarok (Belgium)
2014. szeptember 20. írta: gyhegyi

Flamand beginaudvarok (Belgium)

A fallal körülvett flamand beginaudvarok a 12.-13. században épültek a női közösségeknek. A beginák nem apácák, hanem önálló életet választó nők voltak. Középkori feministáknak is mondhatjuk őket, akik megtarthatták vagyonukat, dolgoztak, tanítottak, s esetenként férjhez is mentek, de ekkor természetesen kiköltöztek a női közösségből. A flamand beginaudvarokból tizenhármat vettek fel Világörökségnek, s ezek mindegyike szabadon látogatható. 

Hoogstraten - egy kis Flandria 012.jpg

Beginaudvar Hoogstratenben

Mivel az egész Flandria csak 13 500 négyzetkilométer, durván két magyar megyényi területet foglal el, a beginaudvaroknak helyet adó városok Brüsszelből vonattal, busszal, vagy autóval egy óra alatt elérhetőek. Sokáig nem kell keresni őket, mert általában a városközpontban vannak, tábla is jelzi őket. Annyit azért érdemes tudni, hogy Flandriában hollandul beszélnek, ezért a franciás „beginázs” helyett érdemesebb a holland „begijnhof” (fonetikusan körülbelül behejnhof) szót használnunk, ha keressük őket.

Hoogstraten - egy kis Flandria 013_1.jpg

Beginaudvar Oudennardeban

A beginaudvarok igazi értékét az adja, hogy noha az egyes házakat idővel átépítették, az udvarok szerkezete hűen megőrizte az egykori, közel ezeréves elrendezést. A beginaudvar fallal körülvett kis város a városon belül, amelynek utcácskái, terei, közei és zugai a középkor óta változatlan formában állnak. Az egyes házak többnyire szentekről vannak elnevezve, s a kis „főtéren” templom, vagy kápolna áll.

Hoogstraten - egy kis Flandria 017.jpg

A beginaudvarokban ma is laknak, s ezt a látogatóknak illik tiszteletben tartania. Brugge-ben apácák kapták meg a házakat, Leuvenben jellegzetesen a helyi egyetem oktatói, más városokban fiatal házaspárok, vagy kézművesek, esetleg idős emberek lakják a rendszerint egy emeletes, kis előkertre nyíló házacskákat. A lakóknak természetesen alkalmazkodniuk kell a műemléki előírásokhoz, autóval behajtani sem lehet a kapun, s egész nap tűrni kell a turisták rohamát is. Cserében a város közepén lakhatnak, ugyanakkor mégis egy fallal körülvett kis zöld szigeten, amelynek kapuit tízkor gondosan bezárják az idegenek előtt.

Oudenaarde - Fedezzük fel Flandriát 020.jpg

 Sokan Leuven beginaudvarát tartják a legszebbnek, ezen kis patak szalad keresztül, hangulatos hidacskákkal. Lier udvara hasonlít leginkább egy igazi kisvároshoz, sikátorai hamisítatlan középkori hangulatot árasztanak. Kortrijkben a beginaudvar közvetlenül a gótikus katedrális mellett van, és kis kápolnáját kiállító teremmé alakították át. Diest kézműves műhelyekkel és egy étteremmel is várja a látogatókat, Dendermonde beginaudvarában kis múzeum idézi az egykori lakók életét. Oudenaardében valóban csak egy is udvarra futotta a helyi begináknak.

Hoogstraten - egy kis Flandria 018.jpg

Hoogstraten beginaudvara tavasztól őszig valóságos virág-orgiával várja a látogatót. A városka közvetlenül a holland határ mellett található, Antwerpenből helyi busszal elérhető. Amikor ott jártunk, rajtunk kívül egyetlen turista sem volt a beginaudvarban, csak kedves idősebb lakókkal és a fehér házacskák közt bújócskázó cicákkal találkoztunk. Talán ezért is lett a kedvencünk

Oudenaarde - Fedezzük fel Flandriát 017.jpg

A beginaudvarok 1998 óta részei az UNESCO világörökségi listájának, és egy fapadossal könnyen eljuthatunk a Budapesttől 1228 kilométerre fekvő Brüsszelbe, ahonnan már csak néhány tíz kilométerre fekszenek ezek a látnivalók. 

Szeretsz utazni? Like-old oldalunkat itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr996713113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susu64 2014.09.21. 13:50:52

A beginákról szóló meghatározás erősen sántít, segítség kedvéért, a Katolikus Lexikonból:
beginák, szesztrák: a 12. sz. végén Németalföldön, Liége-ben indult vallásos mozgalom női tagjai. - Nevük kezdetben mulieres religiosae, 'vallásos nők'. A ~ név 1170 u. tűnt fel; eredetét egyesek első lelki vezetőjükhöz, Lambert li Beges-hez, mások ruhájuk szürkés színe alapján a bége szóhoz kötik. - A 12. sz: a brabanti hgségben és a liége-i egyhm-ben oly sokan törekedtek szerz. életre, hogy a ktorok és a →reclusoriumok nem tudták felvenni őket. A prem-ek a →kettős kolostorokkal akarták megoldani a kérdést, sikertelenül. A tökéletességre törekvő nők ezért a városokban →begina-udvarokat alapítottak. Alapításaikat III. Honorius 1216: hagyta jóvá. Lelki vezetőjük v. fönöknőjük (a nagyasszony) kezébe magánfogadalmat tettek tisztaságra, engedelmességre és arra, hogy bizonyos ideig a begina-udvarban élnek. Egyenruhájuk a 13. sz: szürkésdrapp, később fekete volt. Tulajdonuk lehetett, de egyszerűen kellett élniük, s keresetükből, vagyonukból rendszeresen jotékonykodtak. Mindenkinek dolgoznia kellett. Munkájuk a betegápoláson, leánynevelésen és a háztartáson kívül főként szövés, hímzés és csipkeverés volt. - Reggelenként sztmisén vettek részt, a zsolozsmát v. a rózsafüzért imádkozták, rendszeresen járultak a sztségekhez, sokat böjtöltek, →capitulum culpaet tartottak. - A ~ lelki életének alapja az ap. élet utáni vágy volt (kétkezi munka, közösség, tisztaság és az Oltáriszentség, a köztünk élő Krisztus tiszt-e), mely a kolduló rendeket is létrehozta. Az első ~ (Odilia, Ivetta, Maria d'Oignies) a szegény Krisztus követésére indultak el előkelő családokból. Az ember Krisztus felé fordulásból született a gyermek Jézus, a Szűzanya, a Megfeszített és az Oltárisztség növekvő tiszt-e. Liége-i Szt Julianna kezdeményezte 1247: az Oltárisztség ünnepét, melyből 1264: az →Úrnapja lett. Az anyanyelvükön író ~ hatása még →Ruysbroeknél és →Eckehart mesternél is érezhető. - A ném. papság a kor eretnekségei miatt gyanakodva nézte a ~at. Jóllehet a →vienne-i zsinaton elítélt tételek a ~tól teljesen idegenek voltak, 1318: XXII. János eltörölte a ~ intézményét, kivéve azokat a csop-okat, melyek valamely koldulórend →harmadrendjéhez csatlakoztak. **

takaba 2014.09.21. 17:36:37

Önálló életet élő nők, akik nem kértek a férfiuralomból - előfutárai egy egészségesebb világnak. Sajnos azonban ma is létezik a "szexuális erőszak kultúrája". Mutatják ezt az agresszív nőgyűlöletüket mindenhová odafröcsögő, odalinkelő trollok.

gyhegyi 2014.09.29. 20:07:15

Hát ami a Katolikus lexikont illeti, elég felületes! Szerinte 1318-ban eltörölték a begina intézményt, miközben a beginák még 600 évig éltek a beginaudvarokban, fényképeken láthatjuk az 1950 táján elhunyt utolsó beginákat.

szsuzsanna 2015.05.30. 09:53:39

Én úgy olvastam, hogy pl., nagyon sok özvegyasszony is élt közöttük...
-Gondoljatok bele, az "akkori időkben", évszázadokon át, -állandó háborúskodás, stb., -volt belőlük is bőven...
-Szerintem, "igény lett volna rá" hogy más országokban is legyenek hasonlók, de, sajnos a katolikus egyház, nagyon "ellene volt"...

-Lehet, hogy nevetségesen hangzik, -de felmerült bennem "egy gondolat"...
-Hogy, "itt és most" IS, -mennyire jó lenne, egy hasonló "lakóközösség"!
-Pl.:-abban az utcában, ahol az Anyám lakik, 80%-ban, -még viszonylag aktív, özvegyasszonyok küszködnek, EGYEDÜL, kis nyugdíjból, a családi házak fenntartási költségeivel, -az udvar-kert rendben tartásával, -ha bármi elromlik, a "mesterekkel"...-stb-stb.
-Akiknek él, hasonló körülmények között, anyja, nagyanyja, kedves családtagja, -akiért, -sokszor, -a "távolból", -csak aggódni tud...
-és, sajnos, pl.: -egyre több, -"öregezős-nek"- elnevezett, kisebb-nagyobb bűncselekmény, -amit az ő sérelmükre követnek el...
-A lényeg: -szerintem hihetetlenül nagy igény lenne, pl. hasonló közösségekre is...
süti beállítások módosítása