Barlanglakások Materaban (Olaszország)
2014. július 30. írta: tboros

Barlanglakások Materaban (Olaszország)

Kevesen gondolnák, hogy a Föld egyik legszebb világöröksége nem egy távoli kontinensen, hanem pontosan 3 órára és 20 ezer forintra van Budapesttől. Matera, az olasz kisváros barlanglakásai olyan hangulatot árasztanak, mintha 2000 évet visszamentünk volna az időben. Nem csoda, hogy Mel Gibson itt forgatta Jézus életéről szóló Passió című filmet. 

P1000280.JPG

Matera házai éjszaka

Számos turista, aki olcsón megveszi Budapestről az olasz Bariba szóló Wizzair-jegyét, nem is tudja, hogy egy bő óra vonatozással Olaszország legrejtettebb kincsét találná meg. Matera az olasz csizma belsejében fekszik, és a világ számára a II. világháború után lett igazán ismert, amikor Carlo Levi, olasz polihisztor könyvében felhívta a figyelmet arra, hogy itt bizony emberek még barlangokban laknak, az állataikkal közös "szobákban", áram, ivóvíz és csatorna nélkül. Ezek a barlanglakások legalább nyolcszáz éve léteznek Materában, bár magát a települést már 8000 évvel ezelőtt is lakták.

A barlanglakásokban a helyi szegények (főleg parasztok, akik a közeli fennsíkon művelték földjeiket) éltek az évszázadok során, amíg az 1950-es években az olasz kormány át nem költöztette őket rendes házakba. Azóta a barlanglakások múzeumként szolgálnak. Az olasz közvélemény számára is döbbenetes volt, hogy a XX. század második felében még barlangokban élnek a honfitársaik, miközben néhány száz kilométerre már mindenki divat-Vespákon robogott fel-alá. A városban ma már nem tombol a szegénység, de elzártsága és elmaradottsága azért továbbra is látható a pezsgő olasz tengerparti központokhoz képest. A nehéz körülmények és az elszigeteltség mindig is erősítette a szellemi kihívások iránti vágyát a helyieknek, így nem csoda, hogy számos utópista közösség és szerzetesrend itt talált magának otthont. Sőt, a materiaiak voltak az elsők az országban, akik a II. világháborúban fellázadtak a német Wermacht ellen.  

P1000199.JPG

Modern, hagyományos és barlanglakások Materaban

Bár maguk a barlangok is érdekesek, mégis a város egységes látványa nyűgözi le leginkább az idelátogatót. Matera egy puha tufakőzetből álló hegyre épült, bele a kopár tájba, távolról hasonló, szürkés házakkal. A környezetbe olvadó házak azonban olyan képet mutatnak, mintha a kőzetből nőttek volna ki. A Sassi di Matera annak a negyednek a neve, mely a város történelmi központja a több ezer barlanglakással. Ma már hasonló lakásokat kialakítottak az utazók számára is, így könnyen tölthetjük az éjszakát egy (most már klímatizált) barlang belsejében, szállodai körülmények között. A város szűk utcái egy labirintusra hasonlítanak, de mivel nem egy-egy konkrét látnivaló, hanem a hangulat miatt érdemes a városban napokat eltölteni, nem gond, ha eltévedünk ebben az útvesztőben. Az egész Basilicata régió - ahol Matera fekszik - az utóbbi években lett az olaszok körében is felkapott, így egyre több kávézót és éttermet találunk a világörökség helyszínén mindenfelé. Az ételek az évszázados szegénységből adódóan nagyon egyszerűek, de mégis talán finomabbak, mint bárhol Olaszországban: egyszerű sült bárányok, paradicsomos, mozzarellás csigatészták, töltött fügék kaphatók bármerre. 

P1000279.JPG

Kopár fennsíkok Matera környékén

Egyes barlanglakások belsejét múzeummá alakították át, így képet kaphatunk arról, hogyan is éltek itt az olaszok annak idején. A lakásbelsők nem sokban különböznek egy századeleji magyar parasztház belsejétől, egyedül a háziállatokkal közös lakrészek lehetnek furcsák az itthoni tradicionális szegénységhez szokott szemhez. Meg persze az, hogy mindez a "gazdag" Olaszországban létezett még 60 évvel ezelőtt. Izgalmasak viszont azok a lakások, melyeket modern művészeti múzeummá alakítottak át, nagyon jó kiállítótermeket varázsoltak a régi barlangszobákból. Olyan "apróságok" pedig már fel sem tűnnek az Olaszországot jól ismerőknek, mint egy 810 éve épült katedrális a városban, vagy a XVI. századi Tramontano Kastély.

P1000245.JPG

Múzeummá alakított barlanglakás a sassiban

Matera 1993 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és légvonalban mindössze 786 kilométerre fekszik Budapesttől. Ilyen közel ilyen szép világörökséget nehezen találunk másutt. 

Értékelése:

9-per-sepuluh.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1006558309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

360fokbringa.hu · http://360fokbringa.hu/hu 2014.08.24. 23:53:20

Ez nagyon király! :) 4 éve arrafelé bicikliztünk az akkor még csak menyasszonyommal, és sajnos bizony kihagytuk ezt, mert nem tudtunk róla... Na de most legalább van miért visszatérni! :) Köszi a tippet!
Jó a blog alapötlete, és jó hogy csináljátok a 9/10-es értékelést. Esetleg lehetne két ilyen értékelő is, egy a tiétek, egy pedig az olvasóké, egy szavazógép segítségével! ;) Szerintem az izgalmasabbá tenné a dolgot! ;)
süti beállítások módosítása