Orkhon-völgy kultúrtáj (Mongólia)
2014. július 05. írta: tboros

Orkhon-völgy kultúrtáj (Mongólia)

Bár van néhány egyedülállóan szép buddhista kolostor Mongóliában, mégis az ország elsősorban azoknak való, akik a természeti szépségekért rajonganak. Én Mongólia előtt el nem tudtam képzelni, hogy egy táj annyira magával ragadó lehet, hogy nem hiányoznak az építészeti remekek, a városok, a kávézók, az emberek. Ez utóbbiak ugyanis lényegében hiányoznak Mongóliából, még a főváros, Ulánbátor is egy olyan jurtatáborra hasonlít, aminek a közepére felhúztak két modern épületet és néhány tucat szovjet lakótelepet. De maga a táj elképzelhetetlen hatással van még egy városimádóra is, már-már valószerűtlenül giccsesek a kék patakok, az ugráló vadlovak, a szivárványok és zöld domboldalak.

P1040784.JPG

Vadlovak isznak a folyóvízből az Orkhon-völgyben

Az Orkhon-völgy kultúrtáj egy 1220 négyzetkilométer kiterjedésű terület az Orkhon folyó két partján. A terület magában foglalja Karakorum romvárosát is, mely a XIII. és XIV. században Dzsingisz Kán birodalmának fővárosa volt. A városból nem maradt sok, leginkább egy hatalmas falat láthatunk, melyet rituálisan körbe-körbe járnak a buddhista szerzetesek. A romváros legfontosabb műemléke az Erdene Zuu nevű buddhista kolostor, mely az első ilyen épület volt egész Mongóliában.

P1050003.JPG

Buddhista szerzetesek Karakorumban

Ha nyáron keressük fel a tájat, akkor a romváros és a természeti szépségek mellett láthatjuk a "mongol olimpiai játékokat", a naadamot is. A naadam mindössze három tradicionális mongol sportot tartalmaz, a birkózást, az íjászatot és a lovaglást. Különlegessége, hogy nem csak a fővárosban rendezik meg, hanem lényegében minden nagyobb (értsd: több mint 30 lakos) településnek megvan a saját naadamja. Ha csak végigautózunk az Orkhon-völgyön, számos Naadam részesévé válhatunk.

P1050017.JPG

Nadam - a nomád olimpia

A Naadam nem a turistáknak szánt látványosság (kivéve talán Ulánbátorban), a mongolok vidéken teljesen megőrizték kultúrájuk érintetlenségét.  Akárcsak a környezetük érintetlenségét: órákat autózhatunk anélkül, hogy bármi nyomát látnánk emberi beavatkozásnak, útnak, épületnek vagy akár egy eldobott papírfecninek.

P1040872.JPG

Orkhon-völgy hegyei

A mai napig nomád pásztorok által lakott vidék 2004-ben került fel az UNESCO világörökségek listájára, és 7415 kilométerre fekszik Budapesttől. 

Értékelése:

frac_08-10_37227_lg.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr576474485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.07.09. 20:04:24

Bocsi, valamit kinőttem:) "Én" -el kezdeni mondatot?
Lehetne hosszabb a poszt, mert jó. A fotók szépek. Azért ott is fejlődnek, rendőrt látok:)

Zenéjük sem rossz.(Tuvan Throat Singers - Huun Huur Tu)

Kyria 2015.03.02. 11:38:42

Egy dokumentumfilm-sorozatban láttam először filmet az Orkhon-völgyéről és ma is emlékszem, mennyire káprázatosan szépnek, különlegesnek és magával ragadónak éreztem. Meglepő volt, hogy addig egyáltalán nem is hallottam róla, pedig sok könyvem van a világ természeti szépségeiről.
süti beállítások módosítása